Ana Sayfa İpuçları Mac’e geçiş yapanlara tavsiyeler

Mac’e geçiş yapanlara tavsiyeler

14

2011’in başında sayılırız, ancak görünen o ki önümüzdeki aylarında MacBook Pro serisi -her sene olduğu gibi- yenilenecek. Biz de bilgisayarını yenilemeyi, Mac’a geçiş yapmayı düşünenleri ve Mac’e henüz geçiş yapanları düşünerek bu konuda bir yazı paylaşmak istedik.

Mac işletim sisteminin Windows’tan ve diğer işletim sistemlerinden farklı olduğunu biliyoruz. Peki yeni geçiş yapan veya yapmayı düşünenlerin aklındaki soru işaretlerini nasıl giderebiliriz? Bu şekilde düşünerek, doğru ve işe yarayan yanıtları paylaşabileceğimiz bir yazı hazırlamaya çalıştık.

switch101_us.png

Mac’e geçtiğimizde aslında pek çok farklı kullanıma şahit oluyoruz: Uygulamaları kapatmak farklı, klavyemiz biraz da olsa farklı, faremiz ve hatta touchpad bile farklı… Fakat bu değişikliklere uyum sağlamak sandığımızdan kolay oluyor, ve bir kez alıştığımız zaman hayat bizim için artık çok daha kolay ve pratik oluyor… 🙂

Backspace / Delete tuşu

Mac klavyemizde sadece “Delete tuşu” yer alıyor, ancak bu tuş da “Backspace” şeklinde çalışıyor 🙂 Yani “Delete tuşunu” geriye doğru silmek için kullanıyoruz.  Delete ve Backspace tuşlarıyla ilgili bilgi almak istiyor ve kullanımını merak ediyorsanız “Mac101: Backspace/Delete tuşum nerede?” yazımıza göz atabilirsiniz…

delete-01a.png

Klavye Kısayolları

“Kopyala” ve “Yapıştır” gibi kısayollar için Command-C ve Command-V kısayollarını kullanabiliyoruz. Windows’tan alışık olduğumuz “Control” tuşu yerine, Mac’imizde klavye kısayollarında sıklıkla “Command” tuşunu kullanıyoruz. Bu tuş klavyemizdeki boşluk tuşunun yer iki yanında bulunuyor ve çiçeğe benzer bir simgeyi üzerinde bulunduruyor.

command.png

Benzer bir şekilde de Alt ve Alt-Gr tuşuna karşılık olarak Mac’imizde değişik karakterler yazmak için Alt (Option) tuşunu kullanabiliyoruz. Command tuşu ile ilgili bilgi almak ve kullanımı için “Mac101: Command tuşu ne işe yarar?”, ve Alt tuşu ile ilgili olarak da “Mac101: Option (Alt) tuşu ne işe yarar?” yazılarımıza göz atabilirsiniz.

option.png

Bize sıkıntı yaratan, yanıt vermeyen uygulamaları kapatmak içinse Windows’taki Control+Alt+Delete yerine Command-Alt-Escape kısayolunu kullanabiliyor ve uygulamalarımızı kapatabiliyoruz. Yanıt vermeyen uygulamalarla karşılaştığımızda bunları nasıl kapatacağımızı öğrenmek için “Kilitlenen uygulamalarımızı Force Quit ile kapatalım” yazımıza göz atabilirsiniz.

sihirli-elma-force-quit-app.png

Fare ve TrackPad

Mac’imizde kullanabileceğimiz Sihirli Fare (Magic Mouse) tek butonlu, hatta butonu yokmuş gibi görünebilir. Sadece fare değil, MacBook serilerindeki TrackPad de sanki hiç buton yokmuş gibi bir görünüme sahiptir aslında. Bu da bilmeyenler için bir kafa karışıklığı yaratabilir, hatta Mac’te sağ tıklamanın mümkün olmadığı gibi yanlış bir algı bile yaratabilir…

magic-mouse-4b.jpg

Meraklanmamıza hiç gerek yok, Mac’imizde çok daha pratik çözümlerle sağ tıklamak (bir diğer adıyla alternatif tıklama) mümkün. MacBook serilerinde TrackPad üzerine iki parmağımızla dokunarak (işaret ve orta parmak en pratiği oluyor) sağ tıklayabiliyoruz. Eğer Magic Mouse kullanıyorsak da gerekli ayarları yaptıktan sonra, sağ tuşun normalde olması gereken yere tıklayarak kullanabiliyoruz.

trackpad-2finger-rotate.png

Yeni MacBook’lardaki TrackPad sayesinde iPhone’daki gibi iki, üç ve hatta dört parmakla hareketler yapmak ve böylece Mac’imizi daha kolay yönetmek mümkün. Aynı anda 2 parmağımızı kullanarak ekranı sağa-sola veya yukarıya-aşağıya kaydırabiliyoruz. Resimleri büyütüp küçültebiliyor, veya istediğimiz yöne çevirebiliyoruz. 3 parmakla resimler arasında dolaşabiliyor, Safari veya Chrome web tarayıcımızda ileri-geri gidebiliyoruz. 4 parmağımızı kullanarak da masaüstümüzü anında görüntüleyebiliyoruz.

trackpad-4finger-appswitcher.png

TrackPad’deki sağ tuş ayarları ve çok parmaklı kullanımlar için “Mac101: Onun adı Trackpad, touchpad’i unutun…” yazımıza, Magic Mouse ayarları için de “Sihirli bir fare: Magic Mouse” yazımıza göz atabilirsiniz… Ayrıca çoklu dokunuş (multi-touch) sayesinde kullanabileceğimiz Expose, Spaces ve Application Switcher gibi pratik kullanımlara da göz atmanız faydalı olabilir.

Uygulama Kapatmak, Küçültmek ve Tam Ekran Yapmak

Windows’ta pencerelerin sağ üst köşesinde olan butonlar, Mac’te sol üst köşede kırmızı, sarı ve yeşil renkte yer alıyor. Kırmızı buton ile pencereyi kapatabiliyoruz, ancak uygulamamız kapanmıyor. Sarı buton ile de penceremizi sime durumunda Dock’a küçültebiliyoruz. Yeşil buton ise tahminlerin aksine penceremizi tam ekran yapmıyor, farklı görünümler arasında geçiş yapmamızı sağlıyor.

kirmizi-sari-yesil-ikonlar.png

Yeşil buton ile Safari’deyken içeriğe uygun bir boyut seçilirken, iTunes’da ise daha küçük bir görünüme geçiş yapıyoruz. Bu butonların kullanımı ve detayları için “Mac101: Kırmızı, Sarı ve Yeşil butonlar” yazımıza göz atabilirsiniz.

Dosyalarım nerede?

Windows’tan alışık olduğumuz “Bilgisayarım” yerine Mac masaüstümüzde bulunan sabit disk ikonuna tıklayarak Mac’imizin içindekilere erişebiliyoruz. Kendi dosyalarımız içinse (dokümanlar, müzik, video, resim, indirilenler vs.) Ev Klasörümüze (Home Folder) göz atabiliyoruz. Finder ikonuna tıklamamız ya da bir Finder penceresi içinden kendi hesap adımızın üzerine tıklamamız yeterli oluyor.
sihirli-elma-home-folder-ev-klasoru-1a.jpg

Ev Klasörü ile ilgili detayları öğrenmek için “Mac101: Home Folder (Ev Klasörü) nedir?” yazımıza göz atabilirsiniz…

Finder

Windows’tan alışık olduğumuz Dosya Gezgini ile dosyalarımız arasında gezinmek yerine ise Mac’imizde Finder’ı kullanabiliyoruz. Finder, benzer bir şekilde dosyalarımız arasında gezinmemize yardımcı oluyor. “Mac101: Finder nedir ve ne işe yarar?” yazımıza göz atarak Finder hakkında detaylı bilgi alabilir, kullanımını öğrenebilirsiniz.

finder.jpg

Spotlight

Finder ile dosyalarımızı bulabiliyoruz elbette. Ancak Mac’imizde bir dosyayı, klasörü ya da uygulamayı bulmanın en kolay yolu Spotlight’ı kullanmak. Spotlight ile çok hızlı ve pratik bir şekilde aradığımız şeye ulaşabiliyoruz. Spotlight ile ilgili yazımıza göz atarak işlevini daha detaylı öğrenebilirsiniz.

Spotlight-other.png

Sistem Tercihleri

Peki sistemimizle ilgili ayarlarımızı nereden yapacağız? Windows’ta Denetim Masası’na (Control Panel) alışmıştık. Mac’imizde ise tüm bu ayarları System Preferences (Sistem Tercihleri) altından yapabiliyoruz. Ancak tüm ayarlarımızı tek bir yerden yapabileceğimiz System Preferences, muadiline göre çok daha derli toplu, çok daha yardımcı ve çok daha işlevsel…

system-preferences-6.jpg

Safari

“İnternet için neyi kullanacağım?” diye düşünüyorsak da yardımımıza Mac’imizle birlikte gelen Safari yetişiyor. Dock’taki ikonuna tıklayarak çalıştırabileceğimiz Safari sayesinde Internet Explorer’ı unutmak çok kolay 🙂 Elbette Google Chrome ya da Mozilla Firefox gibi tarayıcıları da kullanabiliriz. Ancak Mac’imizle birlikte gelen Safari de bizim için gayet tatminkar bir deneyim sunuyor.

Safari.jpg

En başta da söylediğimiz gibi pek çok farklılık, alışılması gereken kullanım söz konusu. Fakat bu değişikliklere uyum sağlamak sanıldığı kadar zor değil, ve bir kez alıştığımız zaman hayat artık çok daha kolay ve pratik… 🙂

Mac’e yeni geçtiyseniz, ‘Yeni Başlayanlar için Mac’ sayfamıza göz atarak pek çok konuda bilgi alabilir, değişikliklere çok daha kolay uyum sağlayabilirsiniz… 🙂

14 Yorumlar

  1. Slm… Macbook pro ya gececek en büyük adaylardan birisi benim 🙂 ama yeni senede yenilenecegi icin bekleyeyim diyorum ama bu siralar ipad yenilenecek diye biliyorum.. Macbook pro ne zaman yenileniyor.. ??? Bu arada tesekkurler benim gibiler icin faydali bir site… Merakla okuyorum yazilarinizi

    • Ali Bey Merhabalar,

      Şu sıralar MacBook Pro serisinin yenileneceğine dair dedikodular artmış durumda. 1 Mart itibariyle bir değişikliğin olabileceği söyleniyor.

      Fakat değişikliğin ne zaman olacağı ve ne kadar değişiklik olacağı konusunda kesin bir bilgi yok.

      Mutlaka yeni bir MacBook Pro’ya sahip olmak istiyorsanız, Türkiye’ye geliş zamanını da düşünerek en azından birkaç ay daha beklemeniz gerekecek.

      Ancak hep söylediğim gibi, şimdi alacağınız bir MacBook Pro’dan da memnun kalacağınıza emin olabilirsiniz… 🙂

  2. Apple ne zaman Türkiye’de resmi olarak faaliyet gösterir acaba? Hiç öyle dedikodular da yok.
    Resmi olarak Türkiye’ye giriş yapsa da store.apple.com dan alışveriş yapabilsek….

  3. sizlerin sayesinde buradan çok şey öğrendim, yıllardır windows’un hemen hemen her sürümünü kullanan birisi olarak windowsta hala bilmediğim o kadar şey var ki ama macbook pro aldıktan sonra touchpad ile ve klavye kısa yolları ile 2 ayda kendimi gerçek bir bilgisayar kullanıcısı olarak görmeye başladım desem abartmamış olurum..bu güzel yazılar için ve müthiş bilgiler için sizlere teşekkürü bir borç biliyorum.Saygılar..!

  4. Merhabalar 
    Ben yeni magic mouse aldım.Fakat suanda Tracking ayarını fasta getirmeme ragmen hala yavas gb geliyor bana.Daha dogrusu excelde bir işlem yaparken hassaslık normal mouse lar gb değil. EB

  5. oncelikle tesekkurler , mac e geceli cok uzun zaman olmadi ama farki sanki uzun zamandir kullaniyormus hissi veriyor insana cok kisa zaman icinde … sizin de bunda payiniz buyuk elbette … tesekkurler … benim bir sorum var , magic mouse disinda olan mouse lar icin acaba mouse ustundeki ( ornek , sayfa geri / ileri tuslari gibi ) , tus atama gibi bir fonksiyon ozelligi var mi acaba … dikkatimi ceken bir baska nokta ise bu tuslar firefox icin calisiyor ama safaride calismiyor , yada tamamen safari ile alakali bir durummu acaba … ? tesekkurler , iyi calismalar … 

  6. s.a bende gecmeyi düşünüyorum bi windows kulanıcı olarak kadafana bi kaç şey takıldı şimdi bu mac windowsun actığı bütün uygulamaları oyunları medya playrleri rahatlıkla aca biliyormu yoksa sadece ona uyumlu olan şeylerimi acıyor bi acemi olarak sorularıma cevap veririseniz beni cok memnun ve mutlu edersiniz allaha emanet olun iyi akşamlar

  7. İyi günler. Ben AÖF Arapça dersleri için onlinedil.com a üye oldum. Videolarda dersler anlatılıyor. Ancak internet explorer de çalışıyor bu videolar. İnternet Explorer ise marvicks’te çalışmıyor. Ne yapmam gerek. Safaride bunları izleme imkanım olamaz mı??

  8. merhaba galiba yazdıklarınız eskide kalmış eskide kalmış derken suan macten yazıyorum ve benim yazılımım farklı acaba yeni yazılımdan da anlatım yaparmısınız

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz