Ana Sayfa Karşılaştırmalar iWork ’09: Pages nedir? Nasıl kullanılır?

iWork ’09: Pages nedir? Nasıl kullanılır?

50

Mac için Microsoft Office 2011‘den daha önce bahsetmiş, artılarını ve eksilerini paylaşmıştık. Apple’ın böylesine kilit bir konuda, kendine ait bir ofis paketi olan iWork‘ü de anlatmadan geçmemiz de mümkün değil elbette 🙂 iWork içerisinde; Pages, Numbers ve Keynote adı altında 3 adet başarılı uygulama mevcut.

Sihirli elma pages iwork 1

Önceleri bir paket olarak satılan iWork’ü, artık Mac App Store üzerinden de ayrı ayrı satın alabiliyoruz. Pages, Numbers ve Keynote uygulamalarını Mac App Store’dan $19.99 karşılığında indirebiliyor ve hemen kullanmaya başlayabiliyoruz. Uygulamaları indirmek için ilgili bağlantıları yazının sonunda bulabilirsiniz.

Sihirli elma pages iwork mac app store 1

Bu yazıda da oldukça sık kullandığım Pages uygulamasının tanıtımını ve kısa bir incelemesini Sihirli Elma okuyucları ile paylaşmaya çalışacağım.

Sihirli elma pages iwork mac app store 2

En basit tanımıyla Pages, Apple’ın Mac platformları için geliştirdiği ofis paketinin (iWork), Microsoft Word alternatifi diyebiliriz.

Sihirli elma pages main

Kolay Bir Başlangıç

Pages’ın en sevdiğim özelliklerinden bir tanesi farklı kategorilerde onlarca taslak ile birlikte gelmesi. Mektuplar, formlar, CV (Resume), Raporlar, Bültenler, Broşürler, Posterler, Davetiyeler, Kartvizitler ve çok daha fazla kategoride 180’in üzerinde taslak ile gelen Pages, aslında bu taslaklar sayesinde yeteneklerini de gösterme fırsatı yakalıyor. Her taslak, farklı kullanımları anlatıyor ve kolayca düzenlenebildiği için iyi bir temel oluşturuyor, hızlı çalışmaya imkan tanıyor.

Sihirli elma pages taslaklar 1

Sihirli elma pages taslaklar 2

Sihirli elma pages taslaklar 3

Bir diğer kolaylık ise tablo ve grafiklerin oluşturulması ve kullanımıyla ilgili. Pages ile grafiklerle çalışmak çok kolay. Çünkü istediğimiz grafiği seçtikten sonra, özel olarak hazırlanmış bir tablo anında karşımıza geliyor. Bu tabloyu düzenleyerek, birkaç dakika içerisinde grafiğimizi istediğimiz şekilde ayarlayabiliyoruz.

Pratik Özellikler

Word’den de alışık olunan şekilde, Pages’ın da üst kısmında sık kullanılan bazı araçlar yer alıyor. Ancak Word’dekinin aksine, bu kısım çok daha sade. Detaylar gizlenmiş, ve sadece ihtiyaç duyulduğunda ortaya çıkıyor. Bu kısımdan yazı tipini, büyüklüğünü, rengini, kalınlığını, satır aralarındaki boşluğu gibi pek çok ayarı değiştirebiliyoruz.

Sihirli elma pages font

Detaylara ulaşmak içinse “Inspector” adlı bir pencereyi kullanıyoruz. Bu penceredeki sekmeler sayesinde, ne üzerinde çalışıyorsak, onun özelliklerini ve detaylarını istediğimiz şekilde değiştirebiliyoruz.

Inspector penceresi içinde şu başlıklar yer alıyor:

  • Document Inspector: Kağıt boyutu, başlık ve sayfa altlığı vb. ayarlar.
  • Layout Inspector: Kolon sayısı, sayfa numaralamaları vb. ayarlar.
  • Wrap Inspector: Eklenen nesnelerin (resim, tablo, grafik vb.) metin içerisinde nasıl görüneceği vb. ayarlar.
  • Text Inspector: Yazı, paragraflar, listeler, sekmeler, çerçeveler vb. ayarlar.
  • Graphic Inspector: Eklenmiş nesne için renk, çerçeve, gölge, yansıma vb. ayarlar.
  • Metrics Inspector: Eklenmiş nesne için boyut, açı vb. ayarlar.
  • Table Inspector: Tablolarla ilgili tüm ayarlar (kolon, satır, çerçeve, arkaplan, biçim vb…)
  • Chart Inspector: Grafiklerle ilgili tüm ayarlar (tip, renk, görünüm vb…)
  • Link Inspector: Bağlantı ayarları.
  • QuickTime Inspector: Eklenen video ile ilgili ayarlar.

Sihirli elma pages inspector

Sayfa Düzeni

Yukarıda da söylediğimiz gibi, Pages kullanırken bir resim, tablo ya da grafik eklemek, düzenlemek çok kolay. Tablo ve grafik eklediğimizde hazır bir taslak geliyor, bunu istediğimiz şekilde değiştirerek kolayca hayalimizdekini, belki de daha iyisini hayata geçirebiliyoruz.

Sihirli elma pages grafik 2

Sihirli elma pages grafik

Resim eklemek ise çok daha kolay. Finder içerisinden bir resmi Pages’a sürükleyip bırakarak anında üzerinde çalışmaya başlayabiliyoruz. Inspector içerisinden farklı çerçeveler ya da efektler ekleyerek de bu resmi çok daha şık bir hale getirebiliyoruz.

Sihirli elma pages picture frame

Bir diğer güçlü özellik ise bu eklediğimiz şeylerin sayfa içerisindeki görünümünü ve yerini kolayca değiştirebiliyor olmamız.

Hareket ettirdikçe paragraflar ve sayfa düzeni de kendi kendine değişiyor. Böylece resmi ya da grafiği yerleştirirken nasıl görüneceğini anında görebiliyoruz.


Sihirli elma pages resim


Uyumluluk ve Paylaşım

Pages, kendine has bir dosya formatı kullanıyor. Ancak bir çok farklı formata da destek veriyor. Tek bir tıklama ile PDF, DOC, RTF ve ePUB gibi farklı formatlara dosyamızı çevirebiliyoruz. Böylece Pages yüklü olmayan Mac’ler ve Windows kullanan arkadaşlarımız ile dosya transferinde sorun yaşamıyoruz.

Sihirli elma pages export 3

Sihirli elma pages export 1

Eğer uzun yazılarımız, hikayelerimiz varsa, bunları ePUB formatına çevirdikten sonra iTunes üzerinden iPhone veya iPad’imizin iBooks uygulamasına atarak kitap formatında okumak bile mümkün… 🙂

Sihirli elma pages export 2

Karşılaştırma: Word mü Pages mı?

Pages’ın Olumlu Yönleri:

  • Pratik özellikler: Yazım araçları, grafikler, resimler, efektler…
  • Basit arayüz: Inspector ile derli toplu ayarlar
  • Taslaklar sayesinde kolay ve hızlı çalışabilme

Sihirli elma pages logo

Pages’ın Olumsuz Yönleri:

  • Alışkanlıkları değiştirmek zor, zaman istiyor
  • Inspector her ne kadar pratik olsa da, Word’den geçtikten sonra sekmeli yapı can sıkabilir
  • Word’e çevirirken %100 aynı görünüm korunamayabiliyor

Sihirli elma pages word

Sonuç

Alışması biraz zaman istese de, Pages’a bir kere alışınca çalışması çok keyifli. Şık ve etkileyici dokümanları gayet kolay ve hızlı şekilde hazırlayabiliyoruz. Hazırladığımız dokümanları DOC formatına da çevirebiliyoruz, ancak zaman zaman formatta ufak bozulmalar olabiliyor. Kullanımım sonucunda diyebilirim ki Pages oldukça başarılı bir uygulama, ancak henüz bir Word alternatifi ya da ofis ortamında kullanmak için pek hazır değil. Fakat kişisel dokümanlar, bazı taslak gerektiren işler için ilk alternatif olabilir.

Pages’ı tüm özellikleriyle incelemek gerçekten çok zor. Çünkü Pages, burada anlatılan özelliklerden çok daha fazlasına sahip. Ancak bu yazımızda belli başlı bazı konulara değinerek Pages’ı tanıtmaya çalıştık. İlerleyen yazılarda Pages’ın çok daha farklı kullanımları, pratik özellikleri ve bilinmeyen yönlerini de Sihirli Elma okuyucuları ile paylaşmaya devam edeceğiz 🙂

Pages’i aşağıdaki linki kullanarak Mac App Store üzerinden $19.99’a indirebilirsiniz.

Unutmadan paylaşalım, iPad için de bir Pages uygulaması var! 🙂 Detaylı bir incelemesine kardeş blogumuz iPhoneTurkey.biz’deki “iPad Pages İncelemesi” yazısından erişebilirsiniz.

50 Yorumlar

    • Sadece Apple degil, başka kimseden MS’e rakip olabilecek bir ofis uygulaması çıkamıyor bir türlü… Şirkette Yıllarca OpenOffice kullanmayi denedim, başka alternatifler denedim, ama hiçbirisi MS Office kadar kullanışlı değildi. MS 1990-2000 yılları arasında arkasına Korsan’ın verdiği gücü alarak, yaygınlaştı. Şimdi kimse alışkanlıklarından vazgeçmek istemiyor. Artı, DOC formatı artık tamamen standartlaşmış durumda. Sen farklı bir ürün kullansan bile DOC formatında kaydedemediğin sürece bir anlamı kalmıyor çünkü kimse ile paylaşamıyorsun. MS ise kendi formatlarının detaylarını asla paylaşmıyor. Yazılımcılar DOC formatını Deneme – Yanlıma yöntemleriyle kendileri keşfetmeye çalışıyorlar. Bu da uyum sorunları yaratıyor…

      • ben nokia n9 kullanıyorum.telefona excel yada number yüklemek istiyorum.bilgisi olan varmı.yada ha gi telefona oluyor.

  1. Ben mac dünyası ile yaklaşık 1 yıl kadar önce tanıştım. Akademik çalışmalarımda iWork keynotes ve pages kullanmaya çalışıyorum. Yaşadığım bir sorunu paylaşmak istiyorum. Ben pages’ı kullanırken subscript ve superscript (alt karakter ve üst karakter) semboller inaktif (soluk gri) renkte. Customize toolbar’dan tekrar aktardığımda ilk önce aktif (koyu siyah) görünüyor. Fakat metinde mesela bir referans numarası girmek için ilk tıkladığımda hemen tekrar inaktif (soluk gri) renge dönüşüyor ve subscript superscript fonksiyonlarını kullanamıyorum. Bu konuda yardımcı olabilirseniz sevinirim. Teşekkürlerimle

    • Merhabalar,

      Kullanım amacınızı öğrenebilirsem daha iyi yardımcı olabilirim. Hiç denememiştim, siz söyledikten sonra 2 farklı kullanımı deneme imkanım oldu.

      1. Superscript/Subscript şeklinde yazmak için bir rakamı seçtim ve Format-Font-Basline menüsü altından superscript yaptım. Herhangi bir sorun yaşamadım. Hepsi, her zaman, yazı ile aynı renkte görünüyor.

      2. Sayfa altında not olarak göstermek için bir kullanımdan bahsediyorsak, Insert menüsünden Footnote olarak ekleyince, kendisi otomatik hallediyor işlemleri.

      Her iki kullanımda da bir sorun yaşamadım. Siz nasıl bir şekilde kullanmak istiyorsunuz?

      • Ben iwork’un sürümünü öğrenmeye çalışıyorum.Pages,numbers diye ayrı ayrı değil.bilkomda 9.03 ün türkçe dil destegi var.indirdim ama uygun değil diye uyarı çıktı.onun için bana iworkumun versiyonu lazım

        • Hüseyin Bey Merhabalar,

          iWork paketi 3 ayrı uygulamadan oluşuyor. Bu sebeple her uygulamanın da ayrı ayrı güncellemeleri olması sebebiyle versiyon farkları olabiliyor.

          Bilkom’un paketinin açıklaması şu şekilde:
          Bu yükleyiciyi kullanabilmeniz için bilgisayarınızda Mac OS X 10.6.3, Keynote 5.0.3, Pages 4.0.3 ve Numbers 2.0.3 sürümleri yüklü olmalıdır. Yükleyiciyi çalıştırdığınızda, bilgisayarınızda bulunan iWork uygulamaları Türkçe olacaktır.

          Bilkom, bu paketi en son Ekim 2010’da güncellemiş, bu sebeple versiyon farklılıkları olabilir. Eğer sizin iWork paketindeki uygulamalarınızın sürümleri bu şekilde değilse, yüklemekte problem yaşayabilirsiniz ne yazık ki…

          • Merhabalar Göktuğ Bey,
            keynote 5.0 , pages 4.0 , numbers 2,0
            Versiyonlara baktım yukarıdaki gibi.Versiyonları bilkomun istediği gibi nasıl yaparım.İworkun güncellemesini yaparım ama mesela keynote bu şekilde 5.0.4 de olabilir.Yine işime gelmez

      • Merhaba,

        Bu özelliği bir makalede kaynak gösterimi için kullanıyorum. Araya farklı bir kaynak eklediğimde kaynak numaralarıın ve kaynakçadaki sıralamanın otomatik olarak yeniden düzenlenmesi için bir yol var mı?

        • Pages içerisindeki Insert menüsünden Footnote olarak ekleyince, farklı zamanlarda ve sıralarda bile eklense kendisi otomatik olarak düzenliyor. Bu şekilde kullanmanızı öneririm.

  2. apple ın sitesinden 9.0.3 u daha sonrada bilkomun sitesinden turkce yamayı indirdim kurdum oldu.İlginiz çok çok teşekkür ederim

  3. merhaba;

    ben app store dan pages ve numbers ‘ı başarılı bir şekilde satın alıp kullanmaya başladım.Aynı şekilde keynote da satın aldım , fakat sorun şu , ınstall ediliyor bu sırada dock ta görünüyor install edildiği her şey normal , tam bitiyor simge kayboluyor !!! spotlight ta arıyorum bulamıyorum ki normalde dock ta hazır olması lazım ? sanırım deliricem !

  4. bırakın application ı tüm sistemde aradım yok ! sanırım indirirken bir sorun oluşuyo, yani tam anlamıyla indirilemiyor uygulama heralde , ama bir hata mesajıda çıkmıyor,?tam çubuk doluyor ,bitiyoorr hoop yok oluyo simge , şaka yapıyo bence !!! başka bir fikriniz var mı ? 

  5. Merhaba Göktuğ Bey,

    Ben daha önce PC kullanıyordum, takriben üç ay önce bir MacBookAir sahibi oldum. Bilgisayarı daha ziyade yazı yazmak için kullanıyorum. Bunun için de Pages satın aldım. Güzel bir program. Tek sorunum şu: Akışı aksatmamak için tüm harfleri küçük yazıyorum. Yazı bitince cümle başlarını büyük harf yapmak istiyorum, olmuyor. Elimle tek tek yapmak zorunda kalıyorum. Wordde bu özellik var fakat ben Ofis satın almak istemiyorum. Ne dersiniz, bunun bir çözümü var mı? Pages bu özelliği sunuyor da ben mi bilmiyorum.

  6. goktug bey merhabalar.Pages ile ilgili bir sorum var.Acaba Ms Word deki gibi bir pages dosyasina sifre vermek mumkun mudur?

  7. Pages sayfasina nasil sifre verilebilecegini buldum.Ilgili arkadaslar yararlansin diye buraya da yaziyim en iyisi.Pages de hangi dokumanda calisiyorsak o dokuman acikken sag yukaridaki inspector butonuna tikliyoruz.acilan pencerede en asagida Require Password to Open i isaretleyince sifre girmemiz isteniyor.Daha sonra burada gordigimiz sifre ile ulasiyoruz dosyaya

  8. Bir senedir sitenizi düzenli takip ediyorum ve çok faydalanıyorum. Emeğinize sağlık.

    Bugün başıma gelen bir olayı paylaşmak istiyorum. Pages, Numbers ve Keynote kullanıcısıyım. Mac bilgisayarımdan Pages ve Numbers’ta yaptıklarımı icloud’a aktardığımda anında İpad’de güncellemeyi görüyorum fakat numbers, aynı şekilde yapmıyor. Sonra farkettim ki icloud numbers’a eklediklerim iphone’umda güncellenmiş. Fakat bu sefer de İphonumda da pages, güncellenmemiş…

    Ayarları inceledim, iphone, ipad bütün ayarlar aynı… icloud/iwork’e yüklediğim bişey bütün cihazlarda güncellenmesi gerekmez mi? Bu nasıl olabilir?

  9. Merhaba, macbook pro için pages satın aldım. Tekrar ödeme yapmadan imac için ve de ipad ve de iphone için kullanabilecek miyim? App store da satın al butonu ile tıkladıgımda şifremi istiyor, hafif tırstım bir 19.9 daha ödemeyeyim diye..

    •  Elbette, aynı hesabı kullanarak istediğiniz tüm Mac’lerinize yükleyebilirsiniz. Mac App Store’a giriş yaptığınızda Satın Al yerine Yükle butonunu göreceksiniz.

  10. Pages’i yükledim ancak doc formatına çeviremiyorum pages uzantılı dosyalarımı. Share’den seçmeye çalışıyorum ama hala iwork satın almam gerektiği uyarısında bulunuyor. Pages’i Doc’a çevirmek için daha ne yapmam gerek?

      • Sizden hemen cevap gelmeyince dayanamadım keynote ve numbers’ı da yükledim. Daha sonra sorunum yine giderilmedi. Ben de pages, keynote ve numbers ile ilgili mac’te ne varsa (mac keeper aracılığı ile de) sildim. Sonrasında bu 3’ünü tekrar yükledim ve bir daha aynı sorunu vermedi. Sanırım deneme sürümünü tamamen kaldırmak gerekiyormuş. Deneme sürümü ve orjinal sürüm üst üste olmuyormuş…

        Fakat merak ettiğim şey şu; acaba keynote ve numbers’ı boşuna mı yükledim 🙂 

        Yani iwork ile ilgili herşeyi silip sadece pages’i yükleseydim doc’a çevirme işlemini sorunsuz gerçekleştirebilir miydim…

    • Aslında çok kolay 🙂 İsterseniz bir resim ya da metin kutusu ekleyin, daha sonra bunu Inspector’daki Wrap Inspector içerisinden “In Backgrıund” olarak seçin. 🙂

      Eğer istediğiniz saydamlığı vermek isterseniz yine Inspector içindeki Graphic başlığı altından saydamlık oranını da ayarlayabilirsiniz.

      Ben de bilmiyordum. Güzel soru oldu, teşekkürler… 🙂
      Selamlar.

  11. Bir sorum daha olacak, lütfen en kısa zamanda cevap verin. Pages’ta sıralama nasıl yapılıyor. Harf sırasına göre paragrafları sıralamak istiyorum. Word’de bunu kolayca yapabiliyordum. Pages’ta da bir yolu olmalı.

    • Selin Hanım Merhaba,

      Tam olarak anlayamadım sorunuzu. Paragrafları sıralamak ile neyi kastettiniz tam olarak? Excel’deki hücreleri sıralamadan farklı birşey sanırım?

      • merhaba göktuğ bey,
        cevabınız için teşekkür ederim. kastım şuydu: bilirsiniz, ofis word programında bir tuş vardır. alt alta yazılı kelimeleri, cümleleri veya paragrafları harf sırasına göre sıralamak içindir. dilersen a’dan z’ye, dilersen z’den a’ya doğru. ben daha önce wordle yazıyordum, şimdi mac’e ve pages’a geçtim. mac ve pages’ı çok seviyorum. fakat zaman zaman wordde bulduklarımı bulamıyorum. sıralama komutu da bunlardan biri. bu konuda bana yardımcı olursanız çok memnun olurum. selam, sevgi ve saygılarımla,
        selin

        • Bahsettiğiniz sıralama özelliği Word’de var mı emin olamadım. Excel’dekini ben de çok sık kullanıyorum. Ancak Word’de, özellikle de paragraf sıralanabiliyor mu bilemedim.

          Pages içerisinde ise belirli paragrafları sıralamak için şöyle bir yöntem kullanabilirsiniz:

          – Sıralamak istediğiniz paragrafları seçin.
          – Menü’den Format > Table > “Convert text to table”ı seçin.
          – Tablodaki hücreleri seçin.
          – Inspector menüsünden Table sekmesini seçin.
          – “Edit Rows and columns” içerisinden Sort Ascending ya da Descending’i seçin.
          – Son olarak da yine menüden Format > Table > “Convert table to text”i seçin.

          Bitti 🙂

  12. sifreli exel dosyalarini mac’a atinca benden sifre soruyor ve sifreyi girdigimde sifremi siliyor . ve dosya herkese acik hale geliyor . Numbers da sifreli calisma yontemi var mi acaba yardimci olursaniz sevinirim . simdiden tesekkurler

  13. İyi Akşamlar ben numbers kullanıcısıyım ve numburs içerisine online kur almak istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim?
    Şimdiden cevabınız için çok teşekkür ederim.

  14. bunu para vermeden yüklememiz mümkün mü? torrent falan… öğrenci olunca böyle 20 lira her şey demek oluyor da:)

  15. mrb. bir problemim var. macbook pro Mac OS X Lion 10.7.5 (11G63) bilgisayıma keynote yükleyemiyorum. 10.9 dan sonrası içinmiş. yükleyebileceğim bir keynote sürümü yok mu? çıkamadım işin içinden. şimdiden teşekkürler.

  16. merhaba,

    pages te bayram mesajı gıbı yazıp adres defterınde olan kışılere otomatık mail atıyordu hepsine basındakı isimlerı değiştirerek.. istanbul egıtıme gıttıgımde gormuustum, nerden yapılıyordu bilen varmı?

  17. merhaba page de bir yazı yazdım ve sonra farklı kaydetmek için bunu yazıyı sşilip başka birşey ekledim sonrasında ilk yazdığım yazı kayboldu nasıl getirebilirim word deki gibi ffarklı kaydet butonu yokmuş heralde yardımcı olur
    sanız sevinirim

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz