Geçtiğimiz sene aramızdan ayrılan Steve Jobs’ın bugün doğum günü. Aslında özel bir yazı paylaşmayı düşünmüyordum, ancak Steve Jobs’ın biyografiyle ilgili bir paylaşım yapmadığım için bugüne sakladım. Bu yazıda hem Steve Jobs’tan biraz bahsediyor, hem de kısaca biyografisine değiniyorum.
Bildiğiniz gibi Steve Jobs’ı geçtiğimiz sene ekim ayının başında kaybetmiştik. Ben de Sihirli Elma’da Steve Jobs’ın anısına özel bir yazı paylaşmış, bir çok anıyı bu yazıda toplamaya çalışmıştım. Eğer bu yazıyı okumadıysanız “Steve Jobs: 1955-2011” yazısına göz atabilirsiniz.
Steve Jobs’ın Walter Isaacson tarafından yazılan biyografisi ise ölümünün ardından 24 Ekim’de tüm dünya ile birlikte Türkiye’de de raflarda yerini almıştı.
O dönemde hem ingilizce hem de türkçe olarak satın aldığım ve okumaya başladığım biyografi hakkında henüz bir yazı yazma fırsatım olmamıştı. Ancak Steve Jobs’ın doğum gününde, böyle bir paylaşım yaparak sizlerle paylaşmak istedim.
Kitabın içeriğine çok fazla girip hoş süprizleri bozmayacağım. Fakat daha önce de Steve Jobs’ın hayatıyla ilgili farklı kitaplar ve makaleler okumama rağmen en derli toplu ve derin olan biyografinin bu olduğunu söyleyebilirim.
Ayrıca Steve Jobs’ın son dönemlerini de kapsadığını düşünürsek, diğer biyografilere göre çok daha “tamamlanmış” bir biyografi karşımıza geliyor.
Kitap bölüm bölüm Steve Jobs’ın hayatını baştan sona anlatıyor. Okul yılları, düşünceleri, özel hayatı, iş hayatı detaylıca paylaşılıyor. Ve böylece Steve Jobs’ı Steve Jobs yapan -ya da en azından benim kendimce bazı çıkarımlar yapabildiğim- kırılma noktaları hissedilebiliyor.
Kitap içerisinde fazla resim yok. Ancak yine de bazı kısımlarda siyah-beyaz fotoğraflar paylaşılmış.
Ayrıca önemli bir nokta da Steve Jobs’ın bu kitabı hiç okumamış ve içeriğine hiç müdahale etmemiş olması.
Jobs’a neden biyografisini yazmamı istediğini sordum. “Sen insanları konuşturmayı iyi beceriyorsun bence,” diye karşılık verdi. Beklemediğim bir yanıttı bu. İşten kovduğu, kötü davrandığı, terk ettiği veya bir şekilde sinirlendirdiği düzinelerce insanla görüşmem gerekeceğini biliyordum ve onları konuşturmamdan hoşlanmayacağımdan korkuyordum. Sahiden de röportaj yaptığım insanları duyunca huzursuzlandı. Ama birkaç ay sonra insanları, hatta düşmanlarını ve eski kız arkadaşlarını bile benimle konuşmaya teşvik etmeye başladı. Sınır koymaya da kalkışmadı. “Gurur duymadığım bir sürü şey yaptım, örneğin 23 yaşındayken kız arkadaşımı hamile bırakmam ve sonrasındaki tavırlarım bunlardan biri,” dedi. “Ama öğrenilmesine izin veremeyeceğim kadar kötü sırlarım yok.”
Albert Einstein, Benjamin Franklin ve Henry Kissenger gibi isimlerin biyografilerini yazmış olan bir yazar Walter Isaacson. Bu biyografiyi de 2 yıl boyunca Steve Jobs ile 40’tan fazla görüşme yaparak yazmış. Detaylara kitabın giriş kısmında yer veriyor…
Sadece Steve Jobs değil, ailesi, arkadaşları, iş ortakları gibi pek çok isimle de çeşitli görüşmeler yapan Isaacson’ın yayınladığı kitap aslında 6 Mart 2012’de yayınlanacaktı. Ancak Steve Jobs’ın durumu kötüleşince Kasım 2011’e çekilmişti. Fakat ne yazık ki Steve Jobs’ın ölümünün ardından 24 Ekim 2011’de raflarda yerini aldı…
Dün gece bir kitapevinde yeniden fiyatına baktığımda hala 32 TL olduğunu gördüm. Şu anda sanırım hemen hemen her kitapevinde bulabilirsiniz Steve Jobs’ın biyografisini. Ancak ben yine de internetten satın almayı öneriyorum. İnternetten çok daha uygun fiyatlara alınabiliyor.
Örneğin kitapçılarda genellikle 32 TL olan kitap, internetten alındığında ise 20 TL ile 26 TL arasında…
Ve tabi eğer imkanınız varsa, eğer yurt dışında yaşıyorsanız, bu kitabı iBookstore’dan da satın alıp iPad’inizde okuyabilirsiniz. Benim iPad’de, tamamen iBooks üzerinden okuduğum ilk kitap oldu “Steve Jobs”. Hem kitabın içeriğinden, hem de okuma deneyiminden gerçekten çok keyif aldığımı anlatmama gerek yok sanırım… 🙂
Son olarak, eğer güzel bir biyografi okumak, Steve Jobs’ı daha yakından tanımak istiyorsanız bu kitabı mutlaka okumanızı öneriyorum. Vakit ayırdığınıza değecek…