Ana Sayfa İpuçları Total Finder

Total Finder

18

Finder’da olmasını istediğiniz özellikler var mı? TotalFinder bu ihtiyaçtan hareket ederek, Finder’da “eksik” olarak nitelendirebileceğimiz bazı özellikleri sunuyor. Pratikliği seviyor ve dosyalarla sık sık uğraşıyorsak TotalFinder ihtiyacımız olan özellikleri bizim için bir araya getiriyor…

Sihirli elma total finder banner

TotalFinder nedir? Ne işe yarar? Finder yetmiyor mu?

Mac’imizdeki Finder’ı 2 sene önce Snow Leopard kullanırken detaylıca paylaşmıştım. Geçen sürede de bol bol Finder ipuçlarına yer vermiştim. Peki nereden çıktı bu Finder alternatifi, nedir bu TotalFinder?

TotalFinder, Finder’ın yapmadığı ya da yetersiz kaldığı konularda tamamlayıcı bir rol üstleniyor. Günlük kullanımda her ihtiyacımızı karşılayabilen Finder, dosyalarla sık sık uğraşan, çok sık kopyalama, karşılaştırma ve kes&yapıştır yapmak durumunda kalanlar için yetersiz kalabiliyor.

TotalFinder, ihtiyaçlardan hareketle, bize oldukça faydalı özellikler sunuyor.

Öne çıkan özellikler

Uygulamayı yükledikten sonra, Finder ikonunun biraz değişmiş halini kendi logosu olan kullanan TotalFinder’ın öne çıkan birkaç özelliğini şöyle sıralayabiliriz:

  • Sekmeler (Tabs)
  • İkili-Konum (Dual-Mode)
  • Klasörler üstte, dosyalar altta görünüm
  • Vizör
  • Kes & Yapıştır

Sekmeler

Birden fazla klasör üzerinde çalışırken benim en çok ihtiyacım olan şey sekmeler. Sanki bir tarayıcı gibi, tek hareketle farklı klasörler arasında gezinebilmeye imkan sağlayan sekmeler, hızlı işlemler için oldukça fazla pratiklik sunuyor.

TotalFinder’ın bence en kritik faydası farklı sekmelere izin vermesi.

Sihirli elma total finder 2b

Dual Mode (İkili Konum)

“İkili Konum” olarak Türkçeleştirilmiş olan dual-mode özelliği ise bizi eski zamanlara götüren bir dosya yönetim anlayışını hatırlatıyor. Finder penceresini 2’ye bölen bu özellik sayesinde, iki klasör arasında karşılaştırma ve işlem yapmak çok kolay hale geliyor.

Sihirli elma total finder 3

Klasörler üstte, dosyalar altta

Özellikle Windows’tan geçiş yapanların ilk başta alışamadığı dosya listeme mantığına da bir çözüm getiriyor TotalFinder. Mac’imizde bir klasördeki dosyaları ada göre sıraladığımızda kalsörler de dosyalarla birlikte, isim sırasına göre listeleniyor.

Eğer dosyaları üstte ya da bir arada görmek istiyorsak, şu yazıda paylaştığım  yöntemle aslında bunu bir ölçüde yapabiliyoruz.

Sihirli elma total finder 4

Ancak TotalFinder, bizim için kökten çözüm de sunuyor. 🙂 “Klasörler dosyaların üstünde göster” özelliği sayesinde alışkanlıklarımıza uygun bir görünüme kavuşabiliyoruz.

Sihirli elma total finder 5

Vizör modu

Vizör modu (Visor) Türkçe’ye biraz anlaşılmaz şekilde çevrilmiş: Bakaç. Bu özellik, Finder’a çok sık ihtiyaç duyanlar için düşünülmüş. Bir kısayol sayesinde Finder penceresinin ekranın altından anında karşımıza çıkmasını sağlıyor.

Sihirli elma total finder 6

Tercihler içerisinden Bakaç etkinleştirildikten sonra, “option ve <“ kısayolu sayesinde Finder’a erişebiliyoruz. Kısayolları, pencerenin görünme tercihlerini ve Vizör ile ilgili diğer tercihleri de tahmin edebileceğiniz gibi Tercihler penceresinden kolayca değiştirebiliyoruz.

Sihirli elma total finder 7

Benim bu özelliğe pek ihtiyacım olmadı. Ancak çok sık Finder’a ihtiyacı olanlar için faydalı olabilir.

Kes & Yapıştır

Mac’te uzun zaman “kes & yapıştır” özelliği var olmadı. Lion ile birlikte, aynı işi gören fakat adı “kopyala & taşı” özelliği geldi, ve derdimize derman oldu. 🙂

Ancak Apple hala Finder içerisinde, Windows’taki gibi “kes & yapıştır” özelliği sunmuyor. Bunun sebebini öğrenmek için “Mac’te dosyalar için “Kes & Yapıştır” (Taşımak) yok mu?” yazısına göz atabilirsiniz.

Apple cut copy paste move banner

TotalFinder, bu konuda da bize bir çözüm getiriyor ve “kes & yapıştır”ı kullanmamızı sağlıyor. Hem menüden, hem de command-X kısayolu ile dosyalarımızı kesip, istediğimiz yere yapıştırabiliyoruz.

Sihirli elma total finder 8a

Fiyat?

TotalFinder tahmin edebileceğiniz gibi ücretli bir uygulama. Ancak dilerseniz benim gibi deneme sürümünü indirip, satın alma kararı vermeden önce buraya tıklayarak 14 gün boyunca deneyimleyebilirsiniz.

Sihirli elma total finder 9

$18 değerinde olan TotalFinder, Mac App Store’da yer almıyor. Bu yüzden hem satın alma hem de yükleme işlemi Mac App Store’daki uygulamalar gibi tek tıklama ile olmuyor. 

Uygulamayı satın aldıktan sonra DMG dosyasını indirip uygulamayı yüklememiz gerekiyor. Nasıl yapacağınını bilmiyorsanız bu yazıya göz atabilirsiniz.

TotalFinder’ın web sayfasına göz atmak ve uygulamayı indirmek için buraya tıklayabilirsiniz. TotalFinder’ın tanıtım videosunu izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Vazgeçtim, Finder’a nasıl geri dönebilirim?

TotalFinder’ı kullandıktan sonra eğer beğenmezsek kaldırması hiç de zor değil. Menü çubuğundaki TotalFinder ikonuna tıkladıktan sonra “TotalFinder’ı Kaldır”ı seçmemiz yeterli. TotalFinder sorunsuzca sistemimizden kaldırılıyor ve klasik Finder’ımız geri geliyor. 🙂

Sihirli elma total finder 10

Değerlendirme

TotalFinder bir ortalama bir Mac kullanıcısı için olmazsa olmaz bir uygulama değil. Ancak Finder ile çok işi olan, ve saniyelerin bile önemli olduğu işlerde çalışanlar için çok büyük fayda ve pratiklik sağlayabilecek bir uygulama.

Alışkanlıklardan vazgeçmek zordur. Bu yüzden Mac’e geçtikten sonra Finder’a alışmakta zorluk çekiyorsak, ve aradığımız özellikler TotalFinder’ın bize sunduğu özelliklerse, TotalFinder bizim için doğru seçim olabilir.

Kendi kullanımımda en büyük faydayı sekmeler ve dual-mode özelliklerinde buldum. Ancak $18’ın sadece bu iki özellik için biraz yüksek olduğunu düşünüyorum. Belki de biraz daha düşük bir fiyatı olsaydı düşünmeden satın alabilirdim TotalFinder’ı.

Türkçe kullanımı

Son olarak da, TotalFinder’ın Türkçe kullanımı biraz sıkıntılı. 🙂 Hem Türkçe çeviriler, hem de bunların uygulama içerisindeki yerleşimlerinde ufak sorunlar var. Elbette hiç Türkçe desteği olmamasına göre bu çok iyi. 🙂

Sihirli elma total finder 11

Ancak eskiden pek de önemsemediğimiz, önemsesek bile kimsenin umurunda olmayan bu detaylar, artık benim için satın alma kararını bile etkiliyor. Türkçe’ye önem veren, doğru kullanan bir uygulama ile destek bile vermeyen bir uygulamayı aynı kefeye koyamıyorum.

Türkçe uygulamaların ve kullanımın yaygınlaşması için de her incelediğim uygulama geliştiricisine mutlaka bir e-posta gönderiyorum… 🙂

18 Yorumlar

  1. Çok güzel uygulamaları paylaşıyorsunuz ve bu işte de başarılısınız tebrikler, fakat bu program için benim şahsi düşüncem: Apple haziran ayında yeni işletim sistemini tanıtırsa bu tür şeyleri de geliştirip düzelteceğini düşünüyorum yani para vermeye değmez 15 gün kullanıp sileceğim

    • Tercihler çok değişken olabiliyor. Bu uygulama sizin işinize yaramazken başkalarının hayatını kurtarabiliyor 🙂 Bu yüzden farklı ve çeşitli uygulamaları paylaşmaya özen gösteriyorum. 

      Özellikle TotalFinder için çok talep geliyordu… 🙂 

      Yorumunuzda katıldığım noktalar var. Özellikle Mountain Lion ile çok şey değişecek bence de. Ancak Finder’da önemli bir değişiklik olacağını sanmıyorum.

      Selamlar.

  2. Dediğiniz gibi PC den Mac e yeni geçen bir kullanıcıyım. Uygulamaya yalnızca resim ve müzüklerimin dosya yapısını MAc değil kendim düzenlemek istediğim için kullanacağım. Aslında Mac mantığına alışmak ve öyle kullnamak istiyorum yeni bilgisayarımı. Durum böyle olunca ilk düzenlemelerimi yapmak için yeterince sürem olacak (15) gün. Sonrasında sanırım satın almam ancak baktım çok alıitım değer diye düşünüyorum. 

    Ayrıca uygulama geliştirenlere Türkçe destek için e-posta yollama alışkanlığınızı aynen edinmeye çalışacağım. 
    Sitenizi çok faydalı buluyorum. Teşekkürler.

  3. Bende uygulamanin pahalli oldugunu dusunuyorum. Aslinda amiga doneminden directory opus , sonrasinda pc’de norton commander ve pc’de once windows commander sonrasinda total commander yazilimlarini kullandim. Total commander pahalli olmasina karsin lisansli olarak kullanmaya devam ediyorum. 10 gun kadar once bir macbook alarak platformu degistirdim. En cok eksikligini aradigim yazilim total commander oldu. Crossover ile calistirilmasina karsin yinede native bir uygulamayi tercih ederim.

    Bu arada bir tarz dual panel baska uygulamalarda buldum. Bunlardan ilki linux altindada kullandigimiz console uzerinden calisan midnight commander.

    http://www.mucommander.com/ ( MuCommander – Free )

    http://www.kai-heitkamp.com/ ( Xfolders- Free)

    http://www.devstorm-apps.com/dcommander-mac/ ( Dcommander – 14.95)

    http://www.binarynights.com/ ( Forklift – 19.95)

    Detayli makaleniz icin de tesekkur ederim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz