Bir fotoğraf arıyorum. Ama bilgisayarıma mı kaydettim, e-posta ile mi göndermiştim, öyle ise hangi gmail adresimden? Ya da Dropbox’a mı yüklemiştim acaba? İşin içerisinde Gmail de olduğu için Spotlight da yardımcı olamıyor. Tek tek araştırmak mı gerekiyor? Sırf bir fotoğrafı bulmak için bu kadar zahmet etmek yerine, çözüm ayağımıza geliyor: Found.
Found nedir? Ne işe yarar?
Aslında yukarıda yaşadığım bir problemi yazdım. Ancak sanırım Found’un web sitesindeki örnekten de bir alıntı yapmak iyi olabilir.
Her gün bilgisayarlarımızda daha fazla şey birikiyor. Yılda 36.000 e-posta, ortalama 7.160 şarkılık ve büyüyen müzik arşivi, bilgisayarımızdaki 100.000’den fazla dosya…
Bunların nereden geldiği, nereye gittiği, nerede durduğu önemli olmamalı.
Bunları bir şekilde bulabileceğinizi bilmenizi istiyoruz. Hızlı bir şekilde.
Bir Spotlight vardı, nerede zayıf kalıyor?
Spotlight aslında hiç de zayıf değil, ancak işin içerisine web girince Spotlight yetersiz gelmeye başlıyor. Bu arada, eğer Spotlight’ın ne olduğunu bilmiyor, ya da farklı ipuçları ile aramanızı kolaylaştırmak istiyorsanız “Spotlight için bilinmeyen 5 ipucu” yazımıza göz atmanız faydalı olabilir.
Found için, Spotlight’ın biraz daha genişlemiş, daha kapsamlı hali diyebiliriz. Found, işin içerisinde Dropbox’ı, Gmail’i, Google Documents’ı ve Google Drive’ı da katıyor. Böylece farklı kaynaklarda olsa da, aradığımıza çok daha hızlı ulaşmamızı sağlıyor.
Nasıl çalışıyor?
Found’u yükleyip çalıştırmak için pek de fazla efor harcamıyoruz aslında… 🙂 Mac App Store’dan yükleme işlemi tamamlandıktan sonra hemen Found’u kullanmaya başlayabiliyoruz. Menü çubuğundaki simgesine tıklayarak, ya da klavyemizdeki “control / kontrol” tuşuna 2 defa arka arkaya basarak Found’u karşımızda görüyoruz.
Ekranımızın sol tarafından açılarak karşımıza gelen pencerede en üstte “What are you looking for?” (Ne arıyorsunuz?) yazısını görüyoruz. Aradığımız şeyle ilgili harfleri yazarak kolayca aramaya başlayabiliyoruz.
Eğer Gmail hesabımızı da aramaya dahil etmek istersek, sol alttaki bulut ikonuna tıklayarak ayarlar penceresinden bunu yapabiliyoruz.
Bu ekranda istediğimiz kadar Gmail hesabı ekleyebiliyoruz. Bence en önemli noktalardan bir tanesi bu.
Arama kısmına geri dönersek, örneğin “jpg” şeklindeki bir arama ile, tüm hesaplarımızdaki içerisinde jpg geçen dosyalara, ki büyük ihtimalle resimlere, anında erişebiliyoruz. Ben denediğimde;
- Mac’imde 100’den fazla
- Dropbox’ta 13
- Gmail’de 100’den fazla
dosyaya eriştim. (Gmail’de sanırım 100’den fazla sonuç getirmiyor şu anda. Daha iyi bir arama yapmak gerekebilir.)
Listelenen dosyaların üzerine tıklayarak hemen sağ tarafta kocaman bir şekilde önizlemelerini de görebiliyoruz.
Bu listede kaydırma yaparak gezinebiliyor, dosyalara tıklayarak aradığımız dosya olup olmadığını anlayabiliyoruz. Ayrıca direkt olarak Gmail ya da Dropbox içerisindekilere göz atmak istersek de, ilgili servisin adına tıklayarak direkt bu sonuçlara göz atabiliyoruz.
Peki aradık bulduk, bu dosyayı nasıl alacağız? 🙂 Çok basit bir şekilde, Found içerisindeki listede sol tarafta bulunan dosya ikonuna tıklayıp sürükleyerek bu dosyaları Mac’imize kolayca kaydedebiliyoruz… 🙂
Found geliştiricileri kim?
İlginç olduğu için bu uygulamayla ilgili paylaşmak istediğim ufak birkaç detay daha var:
- Found’un kurucuları Microsoft’ta çalışırken tanışmışlar.
- Bu fikir üzerinde 2010’dan beri çalışıyorlar.
- Şirkette henüz 5 kişi çalışıyor ve şirket 1 milyon dolar yatırım almış.
Geliştiricilere “Neden Windows üzerinde Found çalışmıyor? Neden ilk Mac’i düşündünüz?” diye sorulduğunda ise verdikleri yanıt şöyle olmuş:
Mac kullanıcıları, daha kolay ulaşabileceğimiz, daha konsantre ve hevesli (enthusiast) insanlardan oluşuyor. (Mac App Store da düşünüldüğünde bu kitleye hızlı ulaşması mümkün). Ayrıca ilk dönemlerde az sayıda kullanıcı olması bizim için uygun.
Değerlendirme
Bir çok yerde dosyalarımızı tutuyorsak Found bizim için oldukça güzel bir iş yapıyor ve dosyalarımıza hızlı bir şekilde ulaşmamızı sağlıyor. Sıkı bir Spotlight kullanıcısı olarak Found’u beğendiğimi söyleyebilirim.
Ancak servise eklenmesinde fayda gördüğüm birkaç servis daha var. Google Calendar, Evernote, Facebook, Twitter gibi… Bu gibi entegrasyonların artması ile eminim ki Found çok daha pratik ve işlevsel hale gelecektir. Ancak şimdi bile günlük kullanımım içerisinde yer almaya başladı… 🙂
Found’u merak ediyor musunuz? Found tamamen ücretsiz ve reklamsız bir uygulama! 🙂 Bu yüzden, eğer merak ediyorsanız, ve ihtiyacınız varsa Found’a bir şans vermenizi öneririm… 🙂
Found’u Mac App Store’dan yüklemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.
gerçekten güzel bir uygulama. faydalı olacağı kesin.
Tam benlik bir uygulama, teşekkürler.
tesekkurler
spotlight´i cok alismis biri olarak buna nasil alisirim diye dusunuyorum ama diger yandan da özellikle dropbox ve gmail uzerinde arama yapabilmesi benim icin cok iyi…
Ben daha önce kullanmaya başlamıştım. Ancak yeni versiyonu yayınlandı. Güncellemek istedim. Resimde görüldüğü gibi hata mesajı veriyor. Tekrar kaldırıp yeniden yükleyeyim dedim. Bu sefer yeni yükleme yapmadı. Ne olduğunu anlayamadım. App store ile ilgili böyle bir durumla ilk defa karşılaştım. Yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
Ben daha önce kullanmaya başlamıştım. Ancak yeni versiyonu yayınlandı. Güncellemek istedim. Resimde görüldüğü gibi hata mesajı veriyor. Tekrar kaldırıp yeniden yükleyeyim dedim. Bu sefer yeni yükleme yapmadı. Ne olduğunu anlayamadım. App store ile ilgili böyle bir durumla ilk defa karşılaştım. Yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
Hata mesajı: We could not complete your purchase. Ürün dağıtım dosyası doğrulanamadı. Hasar görmüş veya imzalanmamış olabilir.
Daha önce beta olan sürümü yüklemiş olabilir misiniz Mac App Store dışından?
Uygulamayı kaldırıp yeniden yüklemeyi deneyebilirsiniz.
Gmail’i çok yoğun bir şekilde kullanıyorum… Doluluk oranı %63 ve bu da 6GB gibi bir data ediyor…
Found, gmail’i taramaya devam ediyor ve şu anda 765mb’lik ek indirdi… users/kullanici/library/found adresinden görülebilir…
Bu yüzden programı kaldırdım… 5-6 GB ek download etmesine göz yumamazdım… Sanırım Gmail’de yapmam gereken aramalara web üzerinden devam edeceğim…
Gmail’i yoğun bir şekilde kullananlar dikkatli olsun…
Hernekadar Spotlight kullansamda bazı noktalarda Alfred’i tercih ediyordum, Bu inceleme ile Found’da favorilerim arasına girdi, bu tip programlar günlük kullanımda gerçekten çok fayfalı oluyor. Güzel inceleme olmuş tekrardan elinize sağlık Göktuğ bey..
Mac app store best app 🙂 Çok işime yaradı. 🙂 Küçük bir arama yaptım gmail’de 100+ Dropbox’ta 100+ drive’da 100+ çıktı