WWDC 2013 ile ilgili özet yazılarımıza devam ediyoruz. Tüm yazılar için “WWDC 2013′te neler oldu? Yenilikler, ürünler ve geniş özet” yazısına göz atabilirsiniz. Bu yazıda ise OS X 10.9 Mavericks & iWork ile ilgili bilgilerden bahsediyoruz.
OS X 10.9 Mavericks
Mac işletim sistemi OS X’in bir sonraki sürümünü sonunda WWDC 2013’te duymuş olduk. OS X 10.9’un adı Mavericks. “Bu isim nereden geliyor?” diye soracak olursanız, Apple Mavericks ismini kendilerine ilham veren California’dan aldığını paylaştı. Mavericks, kuzey California’da sörf yapmaya imkan tanıyan dalgalarıyla ünlü bir bölge.
Bundan sonraki OS X sürümlerinin de California’daki bölgelerden geleceğini şimdiden tahmin edebiliriz böylece… 🙂
Lafı uzatmadan gelelim OS X 10.9 Mavericks’teki yeniliklere. Bu yazıda tüm yenilikleri kısaca değinerek paylaşacağım. Ancak kendi Mac’ime beta sürümü yükleyip denedikten sonra daha kapsamlı bir inceleme yazısını da ilerleyen günlerde paylaşmayı planlıyorum.
Apple’ın Mavericks ile ilgili WWDC’de paylaştığı temel 10 yenilik şöyle:
- iBooks
- Maps
- Calendar
- Safari
- iCloud Keychain
- Multiple Displays
- Notifications
- Finder Tabs
- Tags
- Advanced Technologies
1. iBooks
Fazla söze gerek yok, iPhone ve iPad’den alışık olduğumuz iBooks uygulaması sonunda Mac’e de geliyor. Böylece tüm kitaplarımızı Mac üzerinden de okuyabiliyor, kaldığımız yerden devam edebiliyor, üzerine kolayca notlar alabiliyoruz.
2. Maps
WWDC öncesindeki sohbetimizde de konusu geçen Maps uygulaması bir süredir beklenen bir uygulamaydı. Apple’ın iOS 6 ile birlikte kendi harita servisini sunmasıyla beraber, böyle bir uygulamanın Mac üzerinde de olması gerekiyordu ve sonunda OS X 10.9 Mavericks ile artık gerçek oldu. 🙂
Haritadaki standart kullanımlara ek olarak 3-boyutlu dolaşma imkanı ve bulduğumuz adresi anında iOS cihazımıza gönderebilme özelliği oldukça hoş olacak gibi görünüyor.
Ancak bu uygulamanın Türkiye’de işlevsel hale gelmesi için elbette içeriğinin çok daha fazla gelişmesi gerekiyor. Ne yazık ki iOS ailesindeki harita uygulaması henüz bizi tatmin edecek seviyede değil.
3. Calendar
Takvim uygulamasının da baştan aşağıya değişen bir uygulama olduğunu görüyoruz, en azından görsel olarak. 🙂 Yepyeni bir arayüze kavuşan Takvim oldukça ferah olmuş.
4. Safari
Arayüzü çok değişmese de bazı temel özelliklerinde değişiklikler olan Safari’nin önceki sürümdenbelki de en önemli farkı hızı ve güvenilirliği olacak.
Ayrıca yenilenen Top Sites (Sık ziyaret ettiğimiz siteler), kenar çubuğu ve paylaşılan bağlantılar özellikleri gün içerisinde işimizi oldukça pratik hale getirmek için düşünülmüş özellikler gibi görünüyor.
5. iCloud Keychain
Bir güzel ve pratik özellik daha! Artık Safari’de kaydettiğimiz şifrelerimiz diğer tüm iCloud hesabımızın bağlı olduğu cihazlarımızda da hatırlanacak. 🙂
Yani Mac’imiz üzerinden giriş yapıp şifresini kaydettiğimiz bir web sitesine iPhone’dan girmek istediğimiz zaman şifremiz Safari tarafından hatırlanıyor olacak.
6. Multiple Displays
Yılların problemi umuyorum ki bu şekilde çözülür… 🙂 Henüz geçtiğimiz ay paylaştığım “Projektör’e Mac nasıl bağlanır?” yazısında değindiğim sorunların adreslenmesi beni oldukça mutlu etti açıkçası.
Artık birincil ya da ikincil ekran yok, öncelik yok. Her ekranın kendine ait bir menü çubuğu, Dock’u, tam-ekran uygulamaları olacak. Yani bir ekranda tam ekran yapmışsak diğerinde de bir şeyler olmasına gerek yok. Ya da bir ekranda sunumu tam ekran yapmak istediğimizde diğerinde görünme gibi bir durum olmayacak. Her ekran bağımsız davranacak. 🙂
7. Notifications
Mountain Lion ile birlikte yeterince sevmediğim ve pek kullanmadığım bildirim merkezi umuyorum ki bu şekilde daha işlevsel olacaktır. Yeniliklerden en dikkat çekeni, gelen bir mesaja ya da e-postaya bildirim penceresi içerisinden yanıt verebilmek.
Ayrıca bir diğer güzel özellik de, Mac’imiz kapalıyken gelen bildirimleri “Oturum Açma” ekranındayken görebilecek olmamız. Böylece bir bildirimi kaçırma ihtimalimiz de oldukça düşmüş olacak.
8. Finder Tabs
Yıllardır aranan, istenen ve beklenen özellik sonunda Mac’e geldi! Finder içerisindeki sekmeler sayesinde dosyalarımızı çok daha rahat düzenleyebiliyor olacak, aynı zamanda da onlarca Finder penceresi içerisinde kaybolmamış olacağız.
9. Tags
Pek çok not alma uygulamasında yıllardır kullanılan yöntem artık çok daha basitleşerek (önceden de kısıtlı olarak vardı) OS X’e geliyor. Dokümanlarımızı kaydederken ismine ek olarak vereceğimiz bir etiket ile tüm dokümanlarımız arasında bu dokümana kolayca ulaşabiliyor, farklı şekilde arşivleyebiliyor ve iCloud’a kaydetmiş olsak bile dokümanlarımıza anında erişebiliyoruz.
10. Advanced Technologies
Bu konuda fazla detaya girmeye pek gerek yok şu aşamada. Ancak Apple’ın paylaştığı kadarıyla söylemek gerekirse, işletim sisteminin arkasında çalışan bazı özellikler sayesinde Mac’imizi çok daha akıllı bir şekilde yöneterek pil ömrünü uzatabiliyor, performansı yüksek seviyede tutarak daha hızlı çalışabiliyoruz.
Yukarıda da bahsettiğim gibi henüz çok kısa olsa da WWDC 2013’te paylaşılan bazı yenilikleri ben de sizlerle paylaşmak istedim. Kendi Mac’imde bu özellikleri ve daha fazlasını test ettikten sonra detaylı yorumlarımı da paylaşacağım.
Siz de bu arada OS X 10.9 Mavericks ile ilgili detaylı bilgi almak için Apple’ın sayfasına göz atabilirsiniz.
iWork for iCloud
iCloud için iWork olarak Türkçeleştirebileceğimiz bu servis aslında tam olarak ihtiyacımız olan şey! 🙂 Mac’imizde bir sunum hazırlıyoruz, ancak sunum yapacağımız yere Mac’imizi bağlayamıyorsak tüm sunum hazırlığı ya boşa gidiyor ya da sunumumuzu sevimsiz bir şekilde PDF vb. formatına çevirmemiz gerekebiliyor. Ya da bu dokümanlarımızı düzenlemek için yeniden Mac’imize ihtiyacımız oluyor.
iWork for iCloud sayesinde Mac’imize ihtiyaç duymadan, basit bir bilgisayar üzerinden sadece bir web tarayıcısı sayesinde tüm iCloud dokümanlarımıza erişebiliyor ve istediğimiz tüm değişiklikleri yapabiliyor olacak.
Tahmin edebileceğiniz üzere Pages, Numbers ve Keynote uygulamalarının hepsi de iCloud üzerinde çalışabiliyor olacak.
Ayrıca iCloud için iWork, aynı zamanda Microsoft Office paketini de destekliyor. Yani ofis paketi ile hazırlanarak bize gönderilmiş dosyaları da iCloud’a yükleyerek kolayca açabiliyor ve gereken düzenlemeleri yapabiliyoruz. 🙂
OS X 10.9 Mavericks ve iWork for iCloud’u kısaca bu şekilde özetleyebiliriz. En başta da söylediğim gibi daha kapsamlı bir inceleme yazısını da ilerleyen günlerde paylaşmayı planlıyorum.
Tüm WWDC 2013 özetine ulaşmak içinse “WWDC 2013′te neler oldu? Yenilikler, ürünler ve geniş özet” yazısına göz atabilirsiniz.
multipl display kaç ekrana kadar destekliyor olacak?
Multiple Display aslında ekranların birbirinden bağımsız çalışmasını sağlıyor. Fakat kaç farklı ekran desteği olacağı genelde donanımla alakalı.
Örneğin şuradaki sayfada 14. sorunun cevabında bir tablo mevcut: http://support.apple.com/kb/HT5219
Genel bir yorum olacak ama 2012 ve sonrası Mac’ler için 2 Thunderbolt display destekliyor diyebiliriz. 2013 MacBook Air’in de 2’den fazla destekleyeceğini sanmıyorum.
Bu yenilikler böylesi bir etkinlik için yeterince vurucu değil bence..Sıralanan özellikler basit sadece yama uptade ile bile olabilecek şeyler.
MOUNTAİN LİON ile gelen vurucu özellikler gibi vurucu özellikler
MAVERİCKS içinde yok bence..
İWorks ise İCloud içinden zaten internet olan her yerden erişilebilir değilmiydi??? Halen Türkçe desteğide yok sanırım..
Paylaşım için teşekkürler..
iWorks dokümanlarına erişebiliyorduk sadece, artık bu dökümanları sanki iWork paketi kullanıyor gibi düzenleyebileceğiz de 🙂 Yani Windows bir cihazda Chrome kullanarak bir Keynote sunumu hazırlayabilecek, hatta bu sunumu kolayca yapabileceğiz. 🙂
Merhabalar.Sunumda power nap benzeri bir özellikten bahsedildi.Mac uyurken uygulamalar güncellenecek dediler.Bu özellik mountain lion da vardı.Ancak sadece macbook air ve retina mbprolarda vardı.Mavericks ile bu özellik hepsine mi geldi.Bir bilginiz var mı?
bahsedilen özellil app nap.kullanılmayan app otomatik olarak standby moda geçiyor
Onu biliyorum o özelliği kastedmemiştim.Teşekkürler.
ML’da sistem güncellemeleri yapılabiliyordu. Ben bu sefer tüm uygulamaların güncellenebileceğini anladım sunumda.
Teşekkürler.
Rica ederim Mustafa Bey.
Safariden hiç hoşlanmadım.en sevdiğim özelliği açık olan sayfaları görme ve readerin okuma konusunda sunduğu ekran önüne gelme özelliğiydi.
OS X Mavericks i yüklemek için minimum Mac konfigurasyonu nedir ?
Şu anda resmi bir açıklama yok ama tahmin edilen şey Mountain Lion çalıştıran Mac’lerin Mavericks’i de çalıştırabileceği.
Bu özellikleri sunan bir çok app zaten vardı. Total Finder gibi applere oldu. Safari harici herşey sıradan. Bakalım update kaç dolar olacak. 10 dolar bile fazla bu kadar özelliğe. Ne zaman kararlı sürümü insanlar yüklüyebilecek o konudada hiçbir şey bilmiyoruz. Sonbaharı bekliyeceğiz sanırım.
Gökhan Bey yeniliklerin bu kadar olduğunu düşündürdüysem benim hatam olmuş aslında. Bunlar sadece Apple’ın bahsettiği özellikler. Mavericks ile birlikte çok daha fazla yeniliği duyacağımıza eminim. 🙂
Ben de elimden geldiğince bunları ilerleyen dönemde tanıtmaya çalışacağım.
Fiyat konusunda benim de beklentim artık bu sene $10 olması, onu da göreceğiz bakalım. 🙂
Ben iOS 7 Beta-yı iPhone 5-ime kuracağım.
Ama indireceğim yerde, iPhone 5 için iki seçenek var, hangisinin telefonuma uygun olduğunu nasıl bile bilirim?
Birinci, iPhone 5 (Model A1428)
İkinci ise,iPhone 5 (Model A1429)
Bunlardan hangisini iPhone 5-ime indirmem lazım?
Bir de bunların farkı ne?
selamlar,
iphone 5 inizin arka kisminda en altta yazar modeli. Dikkatli bakarsaniz gorebilir ve ona gore Beta 1 i indirebilirsiniz.
Bu gün bu konuda size yazdıktan sonra kendim çözdüm o olayı.
Çok saolun yazdığınız için.
Peki iOS 7-yi kurmayı önerirmisiniz Beta sürümünü?
Çünkü çoğu kişi bir sürü BUG-lar var, bundan başka Developer hesabı olmayan arkadaşlar yüklemeyin developer hesabı ile kaydedilmiş cihaz olmadan yüklerseniz telefonunuz çalışmayabilir diye yazmışlar.
Ne önerirsiniz siz peki?
Yükleyelim mi dersiniz?
Cozmenize sevindim. Bugun bu konuda bana gore daha bilgili bir arkadasima sordum kendisi yuklemis ve beta2 yi beklemeni oneririm dedi. Udid kaydiyla ve developer hesaplanirinin kullanilmasiyla ilgili ne yazik ki bir bilgim yok. Ve son olarak ben sahsim adina beta2 yi bekliyecegim hatta arkadasimdan alacagim feedback lere gore beta3 bile bekleyebilirim. Eger ki developer degil ama bir dummy kullanicida degilseniz beklemenizi tavsiye ederim bende. En azindan bir kac hafta daha. Umarim bir fikir olusmustur kafanizda. Iyi geceler.
acaba newstandta gelir mi.ibook geldiğine göre bir umut var mı ?
teşekkürler iyi çalışmalar.
Neden olmasın? 🙂
iwork deyince bende yeni versiyonu çıkacak sanmıştım, maalesef yine bu konuda bir şey yapmadı.
Evet yine biraz hayal kırıklığı oldu ne yazık ki. Ancak iWork ile ilgili gelişmeler olması yine de iyi bir haber 🙂 Uygulamalara da el atacaklardır eminim bu sene içerisinde.
merhabalar, Mavericks`i macbook air e kurdum, fakat ibooks uygulamasi yuklenmedi. digerleri sorunsuz calisiyor. acaba iphone`da oldugu gibi daha sonra app store`dan mi indirecegiz, elbette herkes icin acildiktan sonra. bununla ilgili bir bilgisi olan arkadasimiz var mi?
Ben de öyle olacağını tahmin ediyorum.
iWork for iCloud için herhangi bir ücretlendirme görecek miyiz sizce?
Genelde bu gibi hizmetler için Apple yıllık bir kullanım bedeli alıyor diyebiliriz: iCloud ek depolaması, iTunes Match gibi servisleri kastediyorum.
Ancak iWork paketi içerisinde yer alan uygulamaları satın alarak kullandığımız durumda farklı bir model olabilir mi göreceğiz… 🙂
çok güzel paylaşımlarınız var teşekkür ederim..
hergün siteyi takip ediyorum acaba yeni neler var diye 🙂
maverickse özendim mac book pro ya kurdum ama birçok hata veriyor acaba montain liona nasıl geri dönebilirm:( birtürlü başaramadım yardımcı olurmusunuz?
Ah keşke kurmasaydınız. 🙁 Beta olan bir ürünü asla ve asla ne iPhone ne de diğer cihazlarınıza yüklemenizi önermiyorum.
Kendim de yapmadığım için bir yol gösteremiyorum size ne yazık ki.