Mac’imizle ilgili sorun yaşadığımız bazı durumlarda özel bir sıfırlama (reset) işlemi yapmamız gerekebiliyor. Özellikle Soru & Cevap sayfasında zaman zaman paylaşılan bir çözüm olması sebebiyle bu konu için ayrı bir yazı yazmak istedim. Bu yazıda Mac’imizin PRAM veya NVRAM’inin ne işe yaradığını ve gerektiğinde nasıl sıfırlayabileceğimizi bulabilirsiniz.
NVRAM / PRAM nedir?
Mac’imiz kapalı veya pili tamamen bitmiş olsa bile, bazı ayarları özel bir bellekte saklıyor. 2006’dan sonra üretilen Intel-tabanlı Mac’lerde bunun adı NVRAM olarak bilinirken, daha eski PowerPC-tabanlı Mac’lere ise adı PRAM olarak geçiyor.
NVRAM veya PRAM içerisinde şu bilgiler tutuluyor:
- Ses yüksekliği
- Ekran çözünürlüğü
- Başlangıç disk seçimi
- Yakın zamanda oluşmuş “kernel panic” bilgisi (varsa)
Eğer bu konularda bir problem yaşıyorsak, NVRAM’i sıfırlamak sorunumuza çözüm olabiliyor.
iFixit: MacBook Air 11″ Mid 2013 Teardown (NVRAM değil, SSD’yi görüyoruz 🙂
Örneğin Mac’imiz, seçtiğimiz başlangıç diski yerine farklı bir diskten başlıyorsa, ya da Mac’imizin açılışında bir “disk ikonu üzerinde soru işareti” görüyorsak NVRAM / PRAM sıfırlamak işimize yarayabilir.
Not: OS X’teki ağ ayarları NVRAM veya PRAM içerisin tutulmaz. Bu sebeple, eğer ağ ayarları ile ilgili bir sorun yaşıyorsak, NVRAM’i sıfırlamak bir çözüm olmayacaktır.
NVRAM / PRAM nasıl sıfırlanır?
- Mac’imizi kapatıyoruz.
- Klavyede şu tuşların yerini tespit ediyoruz: Command (⌘), Alt (Option), P ve R. Bu tuşları 4.adımda basılı tutmamız gerekiyor.
- Mac’imizi açma tuşuna basarak çalıştırıyoruz.
- Gri ekran gözükmeden önce klavyemizden Command-Alt-P-R tuşlarına basıyor ve basılı tutmaya devam ediyoruz.
- Mac’imiz yeniden başlayana ve açılış sesini 2. kez duyana kadar tuşlara basılı tutuyoruz.
- Tuşları bırakıyoruz.
4 tuşa birden basmak biraz zor. 🙂 Nasıl basıldığı önemli değil, ancak ben ellerimi yukarıdaki resimdeki şekilde kullanarak rahat bir şekilde basabildim.
Sıfırlama yaptıktan sonra ses yüksekliği, ekran çözünürlüğü, başlangıç diski seçimi ve saat dilimi seçimimizi yeniden yapmamız gerekebilir. Eğer sürekli olarak bu ayarları yeniden yapmamız gerekiyorsa, Mac’imizin anakartının (logic board) pili (şarj edilebilen bir pil değil) bitmiş olabilir, değiştirilmesi gerekebilir.
Bu pil, Mac’imiz kapalı olduğu durumlarda NVRAM/PRAM ayarlarının tutulmasını sağlıyor. Eğer değiştirilmesi gerekirse yetkili bir Apple Teknik Servisi pilin değişimini sağlayabiliyor.
Özet
En başta da söylediğim gibi, nadiren ihtiyaç duyulan bir yöntem olsa da, hem bilinmesi hem de gerektiğinde işimize yaraması için paylaşmak istediğim bu yazıyı paylaşmak istedim.
Bu yöntemi ben Mac’imin üzerine koca bir bardak çay döktüğümde uygulamış, ve böylece Mac’imi yeniden çalıştırabilmiştim. Ancak yine de teknik servise gitmeden sorunumu çözememiştim. 🙂
Windows’un bios’u anladığım kadarı ile.
Yerleşik kamera problemi icin, bouna benzer bir islem var mi acaba macbook icin, cok aradım, denedim, cozum olmadı..
Bir aralar ihtiyaç duymuştum. Açılmamıştı, yetkili servisi aradım onlar anlatmıştı. Güzel oldu teşekkürler.
Göktuğ Bey, iyi ki varsınız.
Sayenizde açabildim bilgisayarımı çok teşekkür ederim. ??
Sahte bilgi