Ana Sayfa Haberler OS X Yosemite ile yeni neler geliyor? 1.Bölüm: Arayüz

OS X Yosemite ile yeni neler geliyor? 1.Bölüm: Arayüz

38

WWDC 2014’ün açılış sunumu bitti ama bizler hala Apple’ın 2 saat içerisinde anlattıklarını sindirmeye çalışıyoruz. 🙂 Bu yazıda Apple’ın yeni Mac işletim sistemi olan OS X Yosemite’yi biraz daha yakından tanımaya çalışacak, yeni özelliklerini ve detaylarını öğreneceğiz.

Sihirli elma os x yosemite arayuz 1a

Mac işletim sistemi: OS X

Detaylara girmeden önce Tim Cook’un sunumda paylaştığı birkaç küçük istatistik ile başlayalım.

Geçtiğimiz sene duyurulan OS X Mavericks, oldukça hızlı bir şekilde kullanıcılar tarafından indirilmiş ve yüklenmiş. Ekim 2013’te yayınlanan Mavericks 40 milyondan fazla kez indirilmiş ve Mavericks’i şu anda kullanıcıların %51’i Mac’lerine yüklemiş. 

Sihirli elma os x yosemite arayuz 2

Buna karşılık, Windows 8’i ise tam 1 sene önce yani Ekim 2012’de yayınlanmasına rağmen, kullanıcıların sadece %14’ü yüklemiş. 

Sihirli elma os x yosemite arayuz 2a

Buradan çıkan sonuç ise, Mac kullanıcılarının (iOS kadar olmasa da) çoğunlukla yeni sürümlere çok daha rahat geçtiğini gösteriyor. Bu da hem daha güvenli, hem de güçlü bir ekosistem yaratıyor.

OS X Yosemite

Apple bu sene tanıttığı Mac işletim sistemi olan Yosemite, OS X’in 10.sürümü. Yani “OS X 10.10” şeklinde. 🙂 Önümüzdeki dönemde güncellemeler de geldikçe ortalık daha da şenlenecek gibi görünüyor. Yani yakında “OS X 10.10.1” gibi güncellemeler göreceğiz…

Sihirli elma os x yosemite arayuz 3

İsim nerden geliyor?

Apple Mac işletim sistemlerinin isimlerini 10.8’e kadar kedi ailesinden seçerek vermişti. Ancak 10.9 ile birlikte ABD’nin California eyaletinin güzel bölgelerinin isimlerini seçmeye başladı Apple.

10.9 için Mavericks seçilmişti, 10.10 için de Yosemite seçildi. 10.11 için şimdiden bir tahmini olan var mı? 🙂 Sunumda “Rancho Cucamonga” ismi geçmişti… 🙂

Sihirli elma os x yosemite arayuz 4

OS X Yosemite’de Apple neye odaklanmış?

Apple’ın OS X Yosemite’de yaptığı bir çok yenilik var. OS X için bu kadar fazla değişikliği görmeyeli uzun zaman bile oldu diyebiliriz aslında. Bu sebeple bu sene biraz daha fazla heyecanlandığımı itiraf etmem gerekiyor.

Özetlemek gerekirse, Apple’ın OS X Yosemite’de odaklandığı 3 ana konu var:

  1. Arayüz
  2. Uygulamalar
  3. Devamlılık

Sihirli elma os x yosemite arayuz 5

Bu konu başlıklarıyla Apple’ın tam olarak neyi anlatmak istediğine gelin biraz daha detaylı bakarak değinmeye çalışalım.

OS X Yosemite: Arayüz

Apple, OS X Yosemite’de tanıdık bir arayüzle devam etmeyi tercih ederken, bu arayüze zarif dokunuşlar katarak yeni ve taze bir hava yakalamak istemiş.

Sihirli elma os x yosemite arayuz 6

Tasarım

OS X Yosemite önceki işletim sistemlerine kıyasla daha renkli. iOS 7 benzeri bir değişimle flat tasarımın etkisi altına girmiş ve arayüzde bol bol transparan öğe kullanılmaya başlanmış.

Sihirli elma os x yosemite arayuz 7

Araç Çubukları

Pencerelerin üst kısımlarında yer alan araç çubukları yeniden tasarlanmış ve böylece yer kaybı azaltılırken, kullanılabilirlik arttırılmaya çalışılmış.

Sihirli elma os x yosemite arayuz 8

Kontrol Butonları

Pencerelerin sol üst kısımlarında bulunan kontrol butonları yeniden tasarlanmakla kalmamış, aynı zamanda işlevleri de biraz değişmiş.

Kırmızı, sarı ve yeşil butonların yeşil olanı artık “tam-ekran” butonu olarak değiştirilmiş.

Sihirli elma os x yosemite arayuz 9

Dock

OS X Yosemite’deki Dock da değişmiş. 2-boyutlu görünümüyle Mac OS X 10.4 Tiger’daki Dock’a benzemiş bile diyebiliriz. 🙂

Sihirli elma os x yosemite arayuz 10

Dikkat çeken en önemli nokta ise ikonların “düz (flat) tasarım”a uygun, ancak bir yandan da derinliklerini koruyan bir şekilde tasarlanmış olması.

Sihirli elma os x yosemite arayuz 11

Sistem Fontu

OS X Yosemite’de Apple sistem fontu da değişmiş. Böylece hem daha şık, hem de daha okunabilir olması sağlanmış. Daha önce Lucida Grande olarak kullanılan sistem fontu, şu anda Helvetica-Neue ailesinden bir font gibi görünüyor. Ancak henüz kimse adını koyabilmiş değil. Siz biliyor musunuz? 🙂

Sihirli elma os x yosemite arayuz 12

Üstelik Apple bu fontun retina ekranlı Mac’lerde çok daha şık göründüğünü söylüyor. Retina ekranlı Mac almak için bir sebep daha mı yoksa? 🙂

Ayrıca Apple, uzun süre ekran başında kalan deneyimli kullanıcılar için bir de “karanlık mod” eklemiş, bu modda da menüler ve transparan kısımlar karartılmış şekilde görünüyor.

Sihirli elma os x yosemite arayuz 12a

Bildirim Merkezi

Bildirim Merkezi de iOS etkilerini fazlasıyla hisseden OS X bölümlerinden biri haline gelmiş. Tıpkı iOS’te olduğu gibi bir “Bugün” ekranına kavuşan Bildirim Merkezi artık çok daha işlevsel olacak gibi görünüyor.

Sihirli elma os x yosemite arayuz 13

Ayrıca yine iOS 8’deki gibi özel widget’lar da (Takvim, Hava Durumu, Dünya Saatleri, Borsa, Hesap Makinesi vb.) Bildirim Merkezinde yer alıyor olacak.

Spotlight

Değişen ve işlevi artan bir diğer önemli nokta ise Spotlight. Benim de bir uygulamayı çalıştırmak, aradığım bir şeye ulaşmak için en sık kullandığım özelliklerden biri olan Spotlight, Yosemite’de en çok yenilik barındıran özelliklerin başında geliyor desek yanlış olmaz.

Sihirli elma os x yosemite arayuz 14 2

Artık Spotlight’ı açtığımızda, ekranın sağ üst köşesinde değil, ekranın tam ortasında ve kocaman bir şekilde karşımıza geliyor.

Sihirli elma os x yosemite arayuz 15 1

Spotlight’ı bundan sonra sadece Mac’imizde arama yapmak için değil, Wikipedia, Harita, haberler, filmler, albümler, döviz kurları ve App Store oyunları gibi pek çok şeyi aramak için de kullanabileceğiz.

Sihirli elma os x yosemite arayuz 16

Sihirli elma os x yosemite arayuz 17

Sihirli elma os x yosemite arayuz 17a

OS X Yosemite’nin yeni tasarımıyla bazı uygulamalar:

Yosemite’de bir çok uygulamanın görünümü de yenilendi. Bu uygulamaların bir kısmına bir sonraki yazıda değineceğiz, ancak yine de kısaca bazı uygulamaların görünüşlerine de yer vermek istedim.

Safari

Sihirli elma os x yosemite arayuz 18

Mail

Sihirli elma os x yosemite arayuz 19

Mesajlar

Sihirli elma os x yosemite arayuz 20

Finder

Sihirli elma os x yosemite arayuz 21

Takvim

Sihirli elma os x yosemite arayuz 22

Anımsatıcılar

Sihirli elma os x yosemite arayuz 23

Bu yazıyı daha fazla uzatmamak için “Arayüz” başlığını noktalıyor, ve diğer başlıklar için yarın yayınlayacağımız yazıyı beklemenizi rica ediyoruz. 🙂

OS X Yosemite ne zaman çıkacak? Ne zaman kullanabileceğiz?

Geçtiğimiz sene olduğu gibi, OS X Yosemite sonbaharda çıkacak. Şu anda BETA olarak -sadece geliştiricilerin kullanımına-  açılmış olsa da, ben ASLA günlük işlerimzi yaptığımız bir bilgisayara kurmayı ve kullanmayı önermiyorum.

Sihirli elma os x yosemite arayuz 24

Bazı uygulamalar çalışmayabilir, sorunlar yaşanabilir ve veri kaybı bile söz konusu olabilir.

Ben de herkes gibi, sonbahar aylarını bekleyip, Yosemite’yi kendi Mac’ime o tarihlerde yükleyeceğim.

OS X Yosemite’nin fiyatı ne olacak?

Sevindirici bir haber daha! Mavericks gibi, Yosemite de tamamen ÜCRETSİZ! 🙂

Sihirli elma os x yosemite arayuz 26

Kimler yükleyebilecek?

Mac’i Yosemite için minimum özellikleri sağlayan herkes, Yosemite’yi ücretsiz olarak yükleyebilecek. Ancak Apple henüz bu konuda resmi bir açıklama yapmış değil.

Yine de Mavericks’in sistem gereksinimlerinin altında olmayacağını söyleyebiliriz.

OS X Beta Programı

Çok sorulduğu için ben de yazıyı bitirmeden önce değinmek istedim. Apple’ın OS X BETA’ları için başlattığı bir test programı mevcut. Bu programa kayıt olarak, OS X Yosemite’nin BETA sürümünü edinmek ve bunu Mac’imize yüklemek mümkün.

Sihirli elma os x yosemite arayuz 27

Ancak yukarıda söylediğim gibi, Yosemite’nin Beta’sını günlük işlerimizi yapmadığımız, ayrı bir diske veya bölüntüye yüklemek en doğrusu olacaktır.

Apple’ın bu programına katılmak için “OS X Beta Program” sayfasına göz atabilirsiniz.

Sihirli elma os x yosemite arayuz 27a

Değerlendirme

Aslında çok daha kapsamlı bir değerlendirmeyi ilerleyen günlerde, tüm bu bilgileri sindirdikten ve deneyimledikten sonra yapacağım. Ancak ilk yorumlarımı paylaşmam gerekirse, OS X Apple’ın hala çok önem verdiği bir noktada, ve Apple’ın ciddi anlamda yatırım yaptığı bir platform olmaya devam ediyor.

 

Arayüzdeki yeniliklerle üzerindeki “eski görünümü” atan Yosemite, yeni özellikleriyle de Mac kullanıcılarını kendine yeniden bağlayacak ve o genç ve heyecanlı ruhu yeniden yakalayacak gibi görünüyor.

 

iOS 8 ve geliştiriciler için paylaşılan tüm detayları da düşündüğümüzde, aslında Yosemite, bunların tam kalbinde yer alıyor. Çünkü hem iOS hem de OS X uygulamaları sadece OS X üzerinde geliştirilebiliyor. 🙂

Apple da geliştirici kitlesini büyütmek isterken, elbette OS X’i de çok daha güçlü, verimli kullanılabilen ve keyifli bir işletim sistemi haline getirmeye devam ediyor.

 

Şimdilik bu yorumlarla yazıyı noktalıyorum. Bir sonraki yazıda Apple’ın OS X Yosemite’de hangi uygulamalardan ne gibi yenilikler yaptığından bahsedeceğiz…

Güncelleme: 2.Bölümü okumak için tıklayabilirsiniz.

Sihirli elma os x yosemite arayuz 31

Son olarak küçük bir sürpriz, OS X Yosemite duvar kağıdını şimdiden kullanmak isterseniz aşağıdaki fotoğrafa tıklayarak indirebilirsiniz. 🙂

38 Yorumlar

  1. iPhone, Mac, iPad arasında veri paylaşımında wireless kota yemesinden de vazgeçecek teknolojiyi getirirlerse ve şu iPhone ların şarj sorununu da çözerlerse süper olacak. Ayrıca yeniliklerden birçoğunu son birkaç yıldır ben talep ediyor, dillendiriyordum ki yine de benim hayal ettiğim birçok şey henüz yok….

    • Öncelikle merhaba,
      neden “kota yemeyen” bir sistem geliştirsinler ki? Öte yandan günümüzde kaç kişi kotalı internet kullanıyor? Bunu dünya geneline kıyasladığımızda da bu yüzde gittikçe düşüyor. Şarj konusunda farklı bir yaklaşım içerisindeyim. Bu problemi mobil cihaz üreticilerin değil batarya sağlayacıların işi olduğunu düşünmekteyim. Hatta bence pil sürelerinin iyileştirilmesinden öte daha çok noktada mobil cihazları şarj edebilme ya da hızlı ve güvenilir şarj konularında ilerleme sağlanmalı. Bence Apple bize iOS tarafında olsun OSX tarafında olsun gayet tatmin edici özellikler sundu. Ve benim düşüncem bundan sonra da iPad, iPhone ve Mac leri bir kit olarak düşünecek ve daha çok özellik getirecek yönünde. Sizin gibi hayal ettiklerim gerçekleşmedi tarzı değilde daha heyecanlı bakıyorum bundan sonra olacaklara 🙂

      • Selam Baran,

        Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından düzenlenmiş “adil kota kullanımı” düzenlemesini incelemenizi tavsiye ederim. Sonrasında “sınırsız” diye reklam yapan ve tüketiciyi kandıran (ve sizin de burada bilgi eksikliğiniz olabilir) firmaların “Sınırsız 15 GB” demesi, 15 GB sonrası 5kb kadar düşürülen ancak teknik olarak sınırsız olan bir hizmeti kapsar. Bu açıdan en azından Türkiye’de kaç milyon internet kullanıcısı varsa tamamı bu kapsamdadır. Tek istisnası kurumsal müşteriler için bazı farklılıklar bulunmaktadır. Buradan da “neden kota yemeyen sistem geliştirmeleri gerektirdiği” sorunuzun yanıtı da çıkıyor.

        Batarya üreticisi mobil cihaz üreticisinin tedarikçisi olduğu için, başka bir ifade ile binlerce parçadan, tedarikçiden birisi olduğu için, müşteri nasıl bir ArGe geliştirilmesini talep ederse tedarikçi de buna uymak zorundadır. Otomobil sektöründen de örnek verecek olursam araçların kaputu dahi fason üretimle gelir ki yalnızca motor ve diğer parçaların toplam mühendislik yaklaşımı dahilinde mükemmelliğine odaklanılır. Söz gelimi müzik çaların kalitesi bizi bağlamaz, üretimci olan Sony ile görüşün şeklinde bir BMW yetkilisinden söz duyabilir misiniz, hayır zira onlar müteselsilen sorumludurlar ve ilgili spekleri talep eden, tedarik eden, uygulayan ve sorumluluk alan kendileridir.

        Bir diğer bilgi eksikliğiniz ve/veya konuya ilişkin araştırmalarınızın yetersizliği sonucu pillerin kullanım sürelerinin değil de şarj sürelerine odaklanmanıza ilişkin yorumunuza da şunu katmak isterim ki li-ion pillerin 20 katı daha hızlı şarj olan carbon piller prototip aşamasında başarıya kavuştu ki mesele enerji depolama sürelerinin de iyileştirilmesidir. Onda da gün ışığından faydalanan ön ekranın aynı zamanda solar panel olarak tasarıma konu edilmesi öne çıkmaktadır ki bu da başarılan bir başka kavramdır.

        Beklentiler ve tatmin muhakkak ki vizyon, bilgi birikimi ve deneyim ile ilintilidir. Siz benim hayallerimi, profesyonel mesleğimi ve danışmanlıklarımı bilmeden bu yorumunuzla da zaten bunu ortaya koymuş olduğunuzdan heyecanınızı anlıyorum. Bir de söz konusu bilgi ve birikimlerimle mevcut olduğunu bildiğim ancak yorumlarınıza istinaden bilgi ve akademik analiz ve araştırma tekniklerinden uzak oluşunuzu düşündüren hususları öğrenseydiniz ya da aynı heyecanı orada da gösterebilseydiniz Star Trek filmini 1966’da izleyip de bilimkurgu, gerçek dışı, mümkün olamayacak görenlerin aksine vizyoner insanlar sayesinde günümüzde tamamının ve daha fazlasının günlük hayatın sıradanlığında farkındalıklardan uzak yaşandığını idrak edebilirdiniz.

        • Sürekli olarak yazınızda bilgi, birikim ve tecrübeden bahsetmişsiniz. Tecrübenize, bilgi ve birikiminize saygı duyarım yalnız siz de hak verelim ki benim bilgi ve birikimimin ne olduğunu bilemezsiniz.

          Benim yukarıda asıl demek istediğim bu kadar olumsuz bakmanın anlamsız olduğu yönündeydi. Her şeyden önce de aldığınız ürün bir telefonsa bunun da bir fiyatı var. Türkiye için 2000 tl gibi bir rakamdan bahsediyoruz. Sizin dediğiniz koşullarda bir telefon yapılsa fiyatının gene bu şekilde olacağını mı düşünüyorsunuz? Donanım bakımından o kadar yüksek bir telefon 4000 tl olursa, “ya olsun ama pili 2 gün gidiyor. Bu fiyat eder” mi diyeceksiniz? Nelerle neleri satın alma çabasındayız yani.

          Teknolojik bir ürün ilk çıktığında pahalıdır ve kendi içinde de sektörel anlamda öncelikleri vardır ki bu yeni teknoloji pillerin telefonlara girme süresi bence yakın bir gelecekte en azından 3-5 sene de görünmüyor.

          Sonuç olarak gene söylemekte yarar görüyorum bu kadar olumsuz bakmanın bence manası yok. Hele ki teknolojik yenilikleri yakından takip eden bir firma için. Şunu da eklemekte yarar görüyorum, ülkemiz şartları ve Apple cihazı kullanan kullanıcılar ortada(bilinçli olarak) kota konusu tamamen ve tamamen bizim ülkemizin servis sağlayıcılarının saçmalığıdır.

          Saygılar.

          • “Bu kadar olumsuz” ve “sürekli”, “bence” dediğiniz subjektif yaklaşımlarınızın, duygu ve düşüncelerinizin hiç alakası yokken bana yüklenilmesi sürecinden, sizin bilgi, birikim ve deneyimlerinizin de son paragrafta ve ilk yorumunuzda da ortada olduğu gerçekliğinden yola çıkarak yaptığım yorumlarımı ilerletmenin anlamsız olduğunu görüyor, egoya dayalı süreçlerden hep uzak durmaya çalıştığımdan ve böyle bir tartışmayı tasvip etmediğimden devam edemiyorum. İyi günler.

    • Şarj sorununu çözmek için önlerinde 2-3 yıl olduğunu tahmin ediyorum. iOS 8’de yeni gelen “Pil Kullanım Oranı” tasarruf etmek adına önemli bir gelişme olmuş.

      iPhone’da aktif olarak kullanmadığımız uygulamaları hakların oradaki verilere göre kısıtlayabilme olanağı ortaya çıkıyor.

      3000+ Amh ile de olacak iş değil bu olay. Çok farklı bir şey gerekiyor ve Apple’ın bunu geliştireceğini düşünüyorum. Sizce de, Güneş Enerjisi Patentleri biraz olsun umut verici düzeyde değil mi?

      • Süre olarak bir tahminde bulunmam çok zor ancak USA, Marine Corps için kinetik enerjiden (yürürken) veya solar destekli şarjlar kullanıma geçeli çok oldu zira söz konusu teknolojiler önce askeriyede kullanıma geçer, malum USA ve sonra maliyet sosyal kullanıcılara bindirilir. Bugünkü Go Pro 3’lerin teknolojisi (1920X1080, mobil cihazla yönetilebilen, uzaktan kumandalı, wireless aktarımlı, vantuzlu vs vs…) ilk ve önce bazı casus uçaklarda kullanıma geçmiştir.

        Özellik kısıtlamayı genel olarak uygun bulmuyorum zira wireless’ı kapat, 4G’yi kapat (ülkemizde olmasa da), vs vs cihaz Nokia 3310’a dönüyor. Bazı veriler, donanım ve yazılımlar teorik olarak kalıyor. Nissan GT, 320 kmp/h hıza çıkabilen bir araç ancak bunun için araç 100 kmp/h ‘den hızlı iken F16’ların havada yakıt ikmali gibi yakıt takviyesi gerekiyor. Ayrıca bugünkü lastik tekerli araçların tekerlerinin bir markanın yaptığı gibi yukarı aşağı bağımsız hareket edebilen ve tek tekerde iki bağımsız tekerin bulunması ile 45 derece virajda yatması gibi teknolojilerle otomobiller de sınırlarından kurtulacaktır. Bunu anlatmamın nedeni gösterge paneli, motor gücü, max hız gibi kavramlar teorik kalıyor ve bazı donanım, yazılım, kullanıcı geliştirmeleri ile mümkün oluyor. iPhone da böyle… Turkcell 4G’ye hizmet vereceğini 2014 sonu için taahhüt etmişti ancak Bağdat Caddesinde bile internete bağlanamamak, sms gönderememek, hatta bir iki aramanın başarısız olması son haftalarda çok sıkça yaşanan durumlarken pek de inandırıcı gelmiyor.

        Ben 4S’e ios 7 yükleyince inanılmaz yavaşlama ve saçma uyarılar yaşayan kullanıcılardan biriyim ve umuyorum ki ios 8 ile bu sorunlar da gider. Batarya sorunu için de 10400’lük MI’ın power bank’ını 17 $’a alarak çözüm buldum. Doğada da hayat kurtarıyor. Eğer li-ion’larla gücü genişletme seçeneğine giderlerse ısınma ve şarj sürelerinin uzaması başka bir sorun olarak karşımıza çıkar ki onun için de daha önce bahsettiğim gibi 20X hızlı şarj için carbon bataryalar gündeme gelecektir.

        Solar Panel Teknolojisinde Panasonic dünyanın en gelişmelerinden birisidir ve İsrail çölden başka bir şeye sahip olmasa da çok ciddi bir enerji üretimine sahip olmaktadır. Bizim ülkemiz ise hala hesap makinasında kaldı.

    • Şuan ios 7 cihazlar kendi arasında ve osx cihazlar da kendi arasında airdrop yoluyla wi-fi üzerinden belge transfer ettiğinde wi-fi kotasindan yemiyor. Aynı wi-fi ağı içerisinde olmaları yetiyor. Bunu test etmek istiyorsanız aynı wi-fi aginda bulunan iki ios 7 cihazı veya osx cihazı alın wi-fi açın fakat internet kablosu takılı olmasın. Bakın dosya transferinin hızla nasıl gerçekleştiğini göreceksiniz. Şimdi bu transfer özelliği ios ve osx arasında da gerçekleşecek. Yani istediğiniz şey zaten var. Denedim oldu.

      • Benim kastettiğim ios veya osx kendi aralarında veya birbirleri ayrıca yalnızca dosya transferinde değil could özelilklerinde de (foto, video, rehber, hatırlatma, takvim, eposta vs…) kota yemesin ve mesele sadece kota da değil, daha hızlı çalışsın. İnternet ortamına girince hız otomatik olarak düşer ancak LAN bağlantısı şeklinde olursa bu sorun ortadan kalkar. Time Capsule gibi çözümler dahi bunu sunamıyor ki teknolojik olarak bu beklentim son derece basit bir şey ancak yapmamalarının nedenini ABD, İngiltere vs 4G, fiber bağlantı hızı olması ve adil kota saçmalığının olmaması şeklinde yorumluyorum belki biraz da işletme körlüğü olabiir.

  2. Merhaba,
    Apple yine sağlam adımlar atmaya devam ediyor. İOS OSX 10.10 Yosemite ile yine bizi heyecanlandırdı. Swift ile işin yazılım ve uygulama ayağına önem verdiğini gösterdi. Sevgili developerlar 2-3 ay boyunca test etsinler bakalım. Biz, son kullanıcılar 3 ay beklemeye razıyız böyle gelişmeleri. Teşekkürler Apple.

  3. ios cephesindeki yeniliklerden bir kısmı başka platformda zaten var olan, bir kısmı da son kullanıcıya etkisi çok az olan şeyler. Mac os x tarafında ise spotlight’ın kullanımından tutun da, telefonla iphone ile olan birlikteliklerine kadar pek çok yenilik beni cezbetti açıkçası. Beta için kayıt yaptırdım ve bekliyorum. Belirttiğiniz gibi farklı bir bölüntüye kuracağım. Yalnız bu durumda kullanıcı ayarları, klasörleri, belgeleri vs birbirine girmez değil mi? Yalnız simgelerin ios 7’ye benzetilmesi ve yeni fontlar beni hiç memnun etmedi. Tabi farklı düşünenler de vardır… Yazı çok güzel bir toparlama olmuş elinize sağlık

  4. Mac kullanıcısıyım ama bataryanin degismemesi, küçük ekran sebebiyle iphone kullanmıyorum. Note Serisi androidim var, her nekadar iphone gibi stabil olmasada:bütün gün dayanan Batarya, ikinci bir yedek Batarya ve tum mail, basit ofis işlerimi sikintisizca yapabileceğim ekran boyutu sebebiyle Vazgeçilmez suan.
    Eğer iphone 6 değiştirilebilir batarya ve 5 inc ekranla gelirse, yosemiteye uyumunuda düşünüp çıktığı gün alirim

  5. iOS 7 ile geçilen flat tasarım anlayışı Mavericks’te kendini fazla göstermemişti, Yosemite bu açıdan tamamlayıcı olmuş gibi gözüküyor. İşlevsellik için yapılan geliştirmelere kullanım deneyimi oluştukça karar vermek daha sağlıklı gibi. Widget olayı Windows Vista ile Microsoft tarafından denenmiş ve sanırım tutmamıştı. OSX açısından tutup tutmamasını ise geliştiriciler belirleyecek diye düşünüyorum. Özetle ne kadar çok ve sorunsuz widget alternatifi gelirse tutma şansı ve tabi ömrü o kadar yüksek olacaktır.

  6. İyi günler bilgilendirici yazınız için teşekkür ederim fakat wwdc’yi izledikten sonra da aklımda bi soru kaldı. Sizce de dashboard aksatılmadı mı? Zaten bazı widget lar oraya eklenebiliyordu hemde tasarım olarak bir kaç yıldır hiç değişime uğramadı, pek de kullanıldığı söylenemez. Sizce yeni sürümde kaldırılması gibi bir ihtimali var mıdır? Düşünceleriniz neler, teşekkür ederim.

    • 2008 Sonu Air lara bile yüklenebilecek 2011 2012 ne alaka bunu nereden çıkarttınız 🙂 Yeni bir OS X versiyonu en az 6-7 yıl önce ki mac lere yüklenebiliyor siz iPhone ile karıştırdınız sanırım 🙂

      • Maverick’i 7 yıllık mac’e yükleyebildiniz mi? Şeffaf tasarımların cihazlarda yavaşlama yapabilir, yapmayacağı yönünde mantıklı bir açıklamanız varsa dinlemek isterim. ”iPhone ile karıştırdınız herhalde” önermesi pek de kanıtlanabilir durmuyor.

  7. Göktuğ bey, kendi adıma çok teşekkür ederim. Gerçekten açıklayıcı ve net bilgileriniz sayesinde bilgi sahibi oluyor, bizi nelerin beklediğini, neler ile karşılaşacağımızı öncesinde sayenizde haberdar oluyoruz. Allah razı olsun. Eksik olmayın.

  8. Göktuğ bey sistemimde vram 1024 mb görünürken oyunlarda neden 512 mb olarak görünüyor bunu yükseltmemin bi yolu olmalı çünkü format atmadan önce oyunlarda da 1024 mb görünüyordu yardım ederseniz sevinirim iyi çalışmalar.

  9. Göktuğ bey sistemimde (macbook air maverics) vram 1024 mb görünürken oyunlarda neden 512 mb
    olarak görünüyor bunu yükseltmemin bi yolu olmalı çünkü format atmadan
    önce oyunlarda da 1024 mb görünüyordu yardım ederseniz sevinirim iyi
    çalışmalar.

  10. macbook ailesine katılalı 1 hafta oldu ve bu süre zarfında mavericks kullandım. sıkı bir windows kullanıcısı olmama rağmen sayenizde aradığım herşeyi ve FAZLASINI buldum 🙂 sisteme gireli bir hafta olmasına rağmen cesaret edip yosemite indirip kurdum. muhteşem bir değişim oldu bazen sadece finder veya safari açıp tasarımına dalıp gidiyorum vallahi 🙂 ben bile bu kadar kolay ve korkusuzca geçtiysem herkese geçmesini tavsiye ederim (size de) hemen indirip kurun ve eski macbook görüntülerine lanet okumaya başlayın derim 🙂 iyi çalışmalar…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz