Ana Sayfa Haberler 9 Mart Etkinlik Özeti Bölüm 2: Tıbbi Araştırmalar (ResearchKit)

9 Mart Etkinlik Özeti Bölüm 2: Tıbbi Araştırmalar (ResearchKit)

0

Apple’ın sağlık alanında yaptığı yeniliklere bir yenisi daha eklendi: ResearchKit. Bu platform sayesinde Apple, tıbbi araştırmaları daha iyi bir şekilde desteklemek, doktorlar ve hastalara daha fazla yardımcı olabilmeyi hedefliyor. Kulağa fazla iyimser gibi geliyor değil mi? 🙂 Detaylara geçelim o halde…

Sihirli elma 9 mart etkinlik researchkit feat

ResearchKit nedir? Ne işe yarar?

ResearchKit, araştırmacıların tıbbi araştırmalarında devrim yaratmalarını sağlayacak tıbbi araçlar sunan bir açık kaynak kodlu bir framework. Yani doktor ve bilimadamlarının, katılımcıların iPhone’ları sayesinde daha fazla ve isabetli veriye, daha sık bir şekilde ulaşmalarını sağlayacak.

Sihirli elma 9 mart etkinlik researchkit 1

Daha da basit bir dille söylemek gerekirse, “madem bu kadar çok tıbbi veriyi iPhone ile topluyoruz, bari işe yarayacak işler için de kullanalım” demiş oluyoruz.

Hangi hastalıklar için kullanılabiliyor?

Aslında pratikte her farklı araştırma için bir uygulama hazırlanabilecek. Yani bir App Store gibi, biz de istediğimiz araştırmayı seçip, kendi rızamızla bu araştırma için tıbbi bilgilerimizin kullanılmasına izin verebileceğiz.

Sihirli elma 9 mart etkinlik researchkit 2

Ancak örnek olması için Apple, önde gelen bazı tıp üniversiteleri ile son 1 senedir yaptığı çalışmalar sonucunda 5 kritik hastalık özelinde araştırma uygulamaları geliştirmiş bile:

  • Astım
  • Meme kanseri
  • Kardiyovasküler hastalıklar
  • Şeker hastalığı
  • Parkinson hastalığı

apple-watch-macbook-spring-forward-2015_0513

ResearchKit sayesinde, kullanıcılar yani hastalar istedikleri çalışmaya gönüllü olarak katılabilecekler ve tıbbi bilgilerini paylaşabilecekler.

Sihirli elma 9 mart etkinlik researchkit 3

ResearchKit bilim dünyası için oldukça geniş bir kitleden çok daha fazla ve doğru bilginin toplanabilmesine yardımcı olacak. Ve böylece iPhone, tıp araştırmaları için devrim sayılabilecek bir adım atılmasına yardımcı olacak. Örneğin bir kullanıcı gönüllü olarak astım araştırmalarına destek vermek isterse, Health uygulaması içerisindeki kilo, kan basıncı, glikoz seviyesi, “inhaler” kullanım bilgilerini paylaşabilecek.

apple-watch-macbook-spring-forward-2015_0608

Ayrıca Apple, bilgilerin asla satılmayacağını, reklam amaçlı kullanılmayacağını özellikle belirtiyor.

apple-watch-macbook-spring-forward-2015_0526

ResearchKit ayrıca çeşitli küçük testler için ivmeölçer, jiroskop, mikrofon, GPS gibi sensörlere de erişerek, hastanın çeşitli durumlardaki tepkilerini, kas hareketlerini, sağlık seviyesini, konuşma yetisini de test edebilecek.

Bu şekilde çok geniş kapsamlı araştırmalar da yapılabilecek ve toplumun geneline hitap edilebilecek. iPhone üzerinden yapılabilecek testler ile aylar sürebilecek bir araştırma belki de saatler içerisinde tamamlanabilecek. Elbette her şey istek ve gönüllülük easına dayalı, eğer katılım göstermek istemezsek hiç bir bilgimiz paylaşılmıyor.

Sihirli elma 9 mart etkinlik researchkit 5

ResearchKit önümüzdeki ay açık kaynak kodlu olarak yayınlanacak. ResearchKit hakkında daha detaylı bilgi için buraya, ResearchKit uygulamaları içinse şuraya göz atabilirsiniz.

Ayrıca aşağıdan da ResearchKit ile ilgili detaylı bir videoya göz atabilirsiniz:

[youtube id=”VyY2qPb6c0c”]

DEVAM >> Bölüm 3: “Yeni MacBook”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz