Ana Sayfa Haberler Wi-Fi Yardımı (Wi-Fi Assist) nedir? İnternet paketimizi gerçekten bitiriyor mu?

Wi-Fi Yardımı (Wi-Fi Assist) nedir? İnternet paketimizi gerçekten bitiriyor mu?

4

iOS 9 ile bir çok yeni özelliğin hayatımıza girdiğine daha önce birkaç defa değinmiş, hatta iOS 9’un 25 yeni özelliğine de değinmiştik. Ancak iOS 9’u kullanmaya başladığımızdan beri yeni özelliklerden biri olan “Wi-Fi yardımı” özelliği hakkında bir çok haber çıkmaya başladı. Bu haberlere göre, iOS 9 ile birlikte gelen bu özellik, internet paketimizi daha fazla kullanmamıza sebep oluyor ve kotamızı çabucak dolduruyordu.

Peki gerçekten öyle mi, “Wi-Fi Yardımı” özelliği internet paketimizin hızlı bir şekilde bitmesine mi sebep oluyor, yoksa her sene oldu gibi Apple’ın yeni iPhone lansmanı sonrasında bir konu abartılıyor mu?

Sihirli elma wi fi yardimi assist data internet hero

Wi-Fi Assist (Wi-Fi Yardımı) nedir?

Wi-Fi Yardımı iOS 9 ile birlikte gelen yeni bir özellik. iOS 9 yükledikten sonra varsayılan olan açık halde gelen bu özellik, iPhone’umuzun her zaman “en iyi bağlantıyı” kullanmasını sağlıyor. Yani Wi-Fi sinyalinin çok zayıf olduğu, ama bir türlü tamamen kopacak seviyede olmadığı durumlarda “veri akışı” yapılamadığı zaman bunu anlıyor ve otomatik olarak “ben Wi-Fi’dan sinyal alamıyorum, bir de hücresel veriyi (3G/4G) deneyeyim” diyor.

Bu aslında oldukça iyi bir şey, çünkü evden çıkıp yolda yürümeye başladığımda hala evdeki Wi-Fi’a bağlı göründüğümde birkaç dakika internet bağlantım olmuyor, veya tam tersi ofisten çıkarken Wi-Fi bağlantısından yavaş yavaş uzaklaştığım için yine sıkıntı yaşayabiliyorum. Bu özellik de işte bu soruna çözüm üretmiş oluyor.

Sihirli elma wi fi yardimi assist data internet 1

Wi-Fi Assist Sorun çıkartıyor mu?

Normal koşullarda hücresel veri tüketimimin çok az artması gerekiyor. Çünkü zaten Wi-Fi sinyalinin iyi olduğu ve veri akışının olduğu yerlerde iPhone’umuz zaten Wi-Fi üzerinden kullanıma devam ediyor, etmeli de.

Ancak veri akışının kesilebileceği kadar bağlantının gücünün azaldığı yerlerde (arka odalar, ev veya ofis içerisindeki uzak noktalar vb.) iPhone’umuz artık Wi-Fi’ı bekleyerek zaman kaybetmek yerine, hücresel bağlantıya dönüş yapıyor ve işler de olduğu gibi devam edebiliyor.

Böyle olup olmadığını, işlerin yolunda gidip gitmediğini ise öğrenmenin kolay bir yolu var: Kontrol etmek. 🙂

Birlikte bakalım, inceleyelim. Eğer bir sorun tespit ediyorsak, ayarlarımızda bir problem olabilir…

Kontrol 1: Toplam hücresel kullanım ne kadar?

Önce son dönemde ne kadar hücresel veri kullandığımıza göz atmalıyız. Bunun için Ayarlar > Hücresel içerisine girerek “Hücresel Veri Kullanımı” başlığındaki “Şu Anki Dönem” başlığına bakabiliriz.

Sihirli elma wi fi yardimi assist data internet 3

Bu sayfanın en altında ise “Son sıfırlama tarihini” görebiliriz, yani bu kullanımı ne kadar zamanda yaptığımızı. Eğer sıfırlamak ve belirli bir süre sıfırdan itibaren kontrol etmek istersek, en aşağıdaki “İstatistikleri sıfırla” butonuna tıklayabiliriz.

Sihirli elma wi fi yardimi assist data internet 4

Örneğin ben 28 Eylül ve 5 Ekim arasında yaklaşık 896MB’lık hücresel veri kullanımı yapmış görünüyorum.

Eğer burada gördüğümüz rakam çok yüksek veya beklediğimizden farklıysa ikinci kontrol adımına geçiyoruz.

Kontrol 2: Hangi uygulama ne kadar hücresel veri kullanmış?

Yine aynı ekranda her uygulamanın ne kadar hücresel veri kullandığını görebiliyor, dilersek hemen yanındaki buton ile hücresel veri kullanımını kapatabiliyoruz.

Sihirli elma wi fi yardimi assist data internet 5

Örneğin benim en çok hücresel veri kullanan uygulamalarım şöyle:

  • App Store: 96 MB
  • Facebook: 26 MB
  • Fotoğraflar: 58 MB
  • Instagram: 93 MB
  • Mail: 108 MB
  • Reeder: 70 MB
  • Safari: 78 MB
  • Tweetbot: 101 MB
  • Twitter: 29 MB
  • Whatsapp: 19 MB
  • Sistem servisleri: 85 MB (Belgeler ve eşzamanlama 44 MB)

Tüm bunların toplamı 800 MB’a yakın yapıyor. Yani tabiri caizse son 1 haftada ne kadar veriyi nereye kullandığım kabak gibi ortada! 🙂

Buradan ilginç çıkarımlar da yapmak mümkün elbette. Benim hiç tahmin etmediğim bazı uygulamaları ya ben dışarıdayken çok kullanıyorum, ya da benim haberim olmadan bu uygulamalar bir şekilde arkaplanda çalışarak veri tüketiyorlar.

Eğer bilgimiz ve kontrolümüz dahilinde bir kullanım varsa hiç bir problem yok. Ancak yine bizim beklemediğimiz, anlam veremediğimiz hücresel kullanımlar varsa, bunun çözümü için üçüncü kontrole göz atmamız gerekiyor.

Sihirli elma wi fi yardimi assist data internet 6

Kontrol 3: Pil kullanımı nasıl? Hangi uygulama pili ne kadar kullanmış?

iOS 8 ile birlikte pilimizi kullanan uygulamaları çok daha net bir şekilde görür hale gelmiştik. iOS 9 ile birlikte bu artık daha da kolay hale geldi. Ayarlar > Pil içerisinden son 24 saatte veya son 1 haftada hangi uygulamanın pilimizin ne kadarını kullandığını görebiliyoruz.

Sihirli elma wi fi yardimi assist data internet 8

İşin güzel tarafı, artık iOS 9 ile birlikte sağdaki saat ikonuna tıklayarak bu uygulamaların pil tüketiminin ne kadarını uygulamayı kullanırken, ne kadarını arkaplanda kullandığını da görebiliyoruz.

Sihirli elma wi fi yardimi assist data internet 9

Örneğin Mail uygulaması son 24 saatte arkaplanda benim uygulamayı kullandığım sürenin 9 katı kadar çalışmış. Ya da Tweetbot uygulamasının arkaplanda ne yaptığını ben bilemiyorum. Ama arkaplanda 7 dakika daha çalışmış ve pil kullanımına etkisi olmuş.

Eğer burada bir tuhaflık görüyorsak, bazı uygulamalar fazlasıyla pil tüketimi yapmışlarsa (özellikle de arkaplandaki kullanımlarda) bunlara müdahale etmek iyi olabilir.

Ayarlar içerisinde en alttaki uygulama listesinde bu uygulamaları bularak detaylarına göz atabilir, hücresel veri erişimlerini veya arkaplanda yenilenmelerini kapatabiliriz.

Sihirli elma wi fi yardimi assist data internet 10

Böylece bazı uygulamaların hala hücresel veriye erişebilmelerini (yani onları Wi-Fi olmayan yerlerde de kullanabilmemizi) sağlıyorken, bir yandan da bizden habersiz arkaplanda çalışmalarına engel olabiliriz.

Sihirli elma wi fi yardimi assist data internet 11

Benim önerim, şüphelendiğiniz bir uygulama varsa bunu incelemek, bu bahsettiğim yöntemlerle erişimini kısıtlamak ve tekrar gözlemlemek. Belki de bize pil problemi veya veri kullanımı problemi çıkartan farklı bir uygulama daha olabilir.

Değerlendirme: Wi-Fi Yardımı iyi mi, kötü mü?

“Wi-Fi Yardımı” iPhone’umuzun her zaman “en iyi bağlantıyı” kullanmasını sağlıyor. Yani Wi-Fi sinyalinin çok çok zayıf olduğu, ama bir türlü tamamen kopacak seviyede olmadığı durumlarda bağlantıyı Wi-Fi’dan kurtarıp 3G üzerine taşıyor. Bu özellik, bağlantı kesilmelerini engelliyor ve veri akışında problem yaşanmamasını sağlıyor olsa da nadir de olsa Wi-Fi yerine 3G kullanımı sebebiyle veri kullanımımızı arttırabilir.

Bu yüzden bu özelliğin nasıl çalıştığını, ne işe yaradığını ve nasıl kapatılacağını bilmemiz ve buna göre bir karar vermemiz en doğrusu olacaktır. Çünkü bu özellik durduk yere 3G kullanımını arttırmıyor. 

Evimizde veya ofisimizde, daha doğrusu Wi-Fi kullandığımız yerlerde bu özellik aklımızda olduğu ve buna göre hareket ettiğimiz sürece herhangi bir sorun çıkartmayacaktır.

Eğer hücresel veri kullanımı ile ilgili şüphelerimiz varsa, benim önerim yukarıdaki şekilde bunları kontrol etmek ve problemi doğru tespit ederek çözmek. Bana gelince, ben bu özelliği heyecanla bekleyenlerden biriydim. Çünkü evimin, apartmanımın altında arkadaşlarımı beklerken, trafiği son bir defa kontrol ederken, e-postalarıma bakarken Wi-Fi bağlantısı hep sınırda olduğu için veri akışı olmayınca canım çok sıkılır, illa gidip Wi-Fi’ı kapatmam gerekirdi. En azından artık bununla uğraşmayacağım… 🙂

4 Yorumlar

  1. Efedim, yurt icinde ve yuksek limitli bir internet paketiniz barsa; ben de Goktug beyin yorumuna
    katiliyorum.
    Ve fakat simdi Amerika’ dan geldim ve bu ozellik acik oldugu icin farkinda olmadan wi-fi olan yerde acmis oldugum guncellemelerin yuklenmesi, 3G uzerinden de devam etmis.!
    Sonuc:
    515,00₺

  2. Benim merak ettiğim hücresel veri kullanımına geçtiği anda wi-fi bağlı gözüküyor mu? Eğer gözüküyorsa sadece wi-fi’ya bağlıyken veri kullanımına izin verdiğimiz uygulamalar (veya güncellemeler) wi-fi bağlı gözüktüğü için hücresel üzerinden kullanılmaya devam ediyor mu?

    • Emin bey,
      Benim Hücresel Veri’ m sadece Whatsapp gibi belli bşrkaç şeye açıktı, önlem için.
      Ama yine de başıma geldi…
      Yanlış anlaşılmasın, uyarmak için yazdım, yoksa sonuna kadar Apple..!! 🙂

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz