Ana Sayfa Apple101 3D Touch Bölüm 2: Live Photos nedir?

3D Touch Bölüm 2: Live Photos nedir?

2

iPhone 6s ile birlikte Apple’ın hayata geçirdiği yeniliklerden biri olan 3D Touch’a daha önceki “3D Touch nedir? Bölüm 1” yazısında değinmiştim. Bu yazıda ise 3D Touch ve diğer teknolojiler ile birlikte fotoğraflarımıza gelen bir diğer yenilik olan “Live Photo” konusuna değiniyorum. Live Photo nedir, nasıl çalışır, video ile arasında ne fark var gibi pek çok sorunun yanıtı bu yazıda…

sihirli-elma-3d-touch-live-photos-hero.jpg

Eğer bir iPhone 6s veya iPhone 6s Plus sahibiyseniz belki de farkında bile olmadan Live Photo özelliği ile tanışmış, hatta kullanıyor bile olabilirsiniz. Çektiğiniz fotoğraflar arasında gezerken bir anlık “minik bir hareket” veya fotoğraf çekerken aşağıdaki resimdeki gibi bir şey görüyor musunuz?

sihirli-elma-3d-touch-live-photos-1a.png

Otomatik olarak açık olarak gelen bu özelliğin adı Live Photo, ve Apple’ın iPhone 6s lansmanında yer alacak kadar önemsediği bir özellik.

Live Photos nedir?

Normal bir fotoğraf, tek bir kare, tek bir anı yakalar. O anda ekranda ne görünüyorsa, onu yakalayıp sonradan “sadece o anı” tekrar görmemize izin verir. Ancak “Live Photo” ise bunları “yaşayan anılara” çevirmeyi vadediyor.

Live Photo, sadece bir anı yakalamıyor, fotoğraf çektiğimiz anı öncesi ve sonrasıyla birlikte yakalıyor. Yani aslında sadece fotoğraf çektiğimiz an değil, yaklaşık 3 saniyelik bir süreyi kapsıyor.

Üstelik sadece fotoğrafı değil, çekilen süre içerisindeki sesleri de bir video olarak kaydediyor. 

Live Photo, biz fotoğrafı çektiğimiz andan 1,5 saniye öncesi ve 1,5 saniye sonrasını kapsayan sürede hem görsel, hem de işitsel kayıt almış oluyor. Sonrasında da 3D Touch teknolojisini kullanarak bunu bir animasyon, küçük bir video olarak görüntülememizi sağlıyor.

Tıpkı bir GIF gibi, ya da küçük bir video gibi canlandırabiliriz gözümüzde bunu. Bu sayfaya eklediklerim sadece GIF haline dönüştürülmüş ve küçültülmüş örnekler.

İşin 3D Touch ile ilgili kısmı da buradan sonra devreye giriyor: iPhone 6s’in ekranına parmağımızla bastırdığımızda fotoğrafın sihirli bir şekilde videoya dönüştüğünü görüyoruz. 🙂

Zaten iPhone’dan fotoğrafları Mac’e aktarmak istediğimizde Live Photo özelliği açıkken çekilmiş fotoğrafların yanında bir de aynı isimde küçük bir “.mov” dosyası olduğunu görebiliyoruz.

sihirli-elma-3d-touch-live-photos-4.png

Ne kadar yer kaplıyor?

Live Photo çekilirken özel ve akıllı bir sistem kullan Apple, bu sayede normal bir fotoğrafın sadece 2 katı kadar yer kaplamasını sağlamış. Dolayısıyla bir Live Photo, bir video gibi MB’larca yer kaplamıyor.

Örneğin benim çektiğim birkaç örnek şöyle:

  • Fotoğraf 3.3MB, Live Photo 4.1MB
  • Fotoğraf 2.2MB, Live Photo 3.6MB
  • Fotoğraf 3.8MB, Live Photo 4.0MB
  • Fotoğraf 4.8MB, Live Photo 4.2MB (ilginç!)

sihirli-elma-3d-touch-live-photos-5.jpg

Live Photo’nun videodan farkı ne?

Video kaydında saniyede 60 kare (60fps) ile kayıt alınırken, Live Photo ise 15fps gibi bir kaliteye sahip. Dolayısıyla video ile Live Photo’yu pek karşılaştırmamak gerekiyor.

Eğer 3 saniyeden uzun sürecek ve de kaliteli bir video çekmek istiyorsak video kaydı yapmak daha iyi bir fikir olacaktır.

Live Photo ise fotoğrafları “içerisinde bulundukları an ile birlikte yakalayan” bir ek özellik gibi düşünebiliriz.

Live Photos nasıl kapatılır?

Sadece iPhone 6s veya iPhone 6s Plus sahiplerinin kullanabildiği bu özellik, iPhone’da kamera uygulaması açıldığında yukarıda en ortada yer alıyor.

sihirli-elma-3d-touch-live-photos-8a.png

Buradaki ikon sarı renkte ise “Live Photo açık”, beyaz renkte ise “Live Photo kapalı” anlamında. Yani Live Photo kapalıysa normal fotoğraf çekiliyor.

sihirli-elma-3d-touch-live-photos-8b.png

Dinamik duvar kağıtları

Live Photo’nun benim en çok hoşuma giden kısmı ise iPhone kilit ekranında da kullanılabiliyor olması. Yani tıpkı Apple’ın hareketli duvarkağıtları gibi, biz de kendi çektiğimiz bir Live Photo’yu hareketli duvarkağıdı olarak kullanabiliyoruz.

Örneğin ben kedimin yalandığı birkaç saniyeyi iPhone’umda kullanıyorum. 🙂

Daha eski iPhone’larda Live Photo nasıl görünüyor?

iOS 9.0 veya daha yeni bir işletim sistemi sürümüne sahip tüm iOS cihazları, El Capitan yüklü tüm Mac’ler Live Photo’ları oynatabiliyor.

Diğer eski sürümlere sahip cihazlar ise sadece tek bir fotoğraf olarak görüyorlar. Yani gönderirken arada bir fark yok, sadece gönderdiğimiz cihaz Live Photo destekliyorsa hareketli görüntüleri görebiliyor.

Ancak çektiğimiz bir Live Photo’yu daha eski iOS sürümlerine sahip arkadaşlarımızla veya Android sahipleriyle paylaşmak için GIF’e çevirebilir veya Facebook, Tumblr gibi destekleyen platformlara koyarak paylaşabilirsiniz.

sihirli-elma-3d-touch-live-photos-11a.jpg sihirli-elma-3d-touch-live-photos-11b.jpg

Ayrıca çekilen Live Photo’ları GIF ya da videoya çeviren çeşitli uygulamalar da var, onları da ayrı bir yazıda paylaşacağım. 🙂

Değerlendirme

Bu özellik sanırım en çok hem çocukların hem de kedi-köpek gibi evcil hayvanların fotoğraflarının çekilmesi sırasında işe yarıyor. 🙂 Çünkü doğru anı yakalamak gerçekten çok zor. Hep beklenmedik bir hareket, bir heyecan, bulanık ve “anı kaçırmış” fotoğraflar yerine gerçekten anı yakalayabilen fotoğraflar çekebilmek mümkün olabiliyor.

İşin en güzel kısmı da, “o an” kaçmış olsa bile, Live Photo sayesinde denklanşöre basıldıktan sonra “1,5 saniye öncesi ve sonrası” da yakalanabilmesi sanırım.

Devrimsel bir özellik mi? Elbette hayır. Ancak benim kullanırken keyif aldığım, hem eğlenceli, hem de unutmak istemeyeceğim anları yakalamamda kolaylık sağlayan, keyifli bir özellik Live Photos. 

Siz kullanıyor musunuz? Farkında mıydınız? Seviyor musunuz? Yorumlarınızı her zaman olduğu gibi bekliyorum…

Bu konuda Apple’ın örneklerine göz atmak isterseniz iPhone 6s sayfasındaki “Kamera” bölümüne göz atmanızı tavsiye edebilirim.

Ayrıca Apple’ın Live Photos özelliğini daha yakından tanıtmak için çektiği reklam filmine göz atmak isterseniz “Apple’dan 3D Touch reklamları” yazısına göz atabilirsiniz. Sanırım fotoğraflar veya cümleler yerine en güzel anlatım video ile olabilir. 🙂

2 Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz