Apple birkaç senedir geri dönüşüm, yenilenebilir enerji ve sağlık konularına oldukça sık değiniyor. Elbette özel etkinliklerin haberlerinde ve değerlendirme yazılarında bu konular iPhone, iPad veya bir Mac kadar yer almasa da, yine de hem günümüz dünyasına hem de geleceğe dair önemli mesajlar içeriyor.
Bu yazıda dün geceki etkinlikte Apple’ın geri dönüşüm, enerji ve sağlık konularında paylaştıklarını özetliyoruz.
Apple ve Geri Dönüşüm
Apple uzun yıllardır geri dönüşüm üzerine bir çok şey yapıyor, yaptıklarını gösteriyor, anlatıyor ve farkındalığı arttırmaya çalışıyor. Dün gece de bunun bir benzeri ile karşımızdaydı.
Geri Dönüşüm: Enerji
Apple’dan Lisa Jackson’ın (Vice President of environment, policy, and social initiatives) sahneyi Tim Cook’tan devraldığı dakikalarda şirketin çevreye duyarlılığı konusunda geldiği son noktayı ve bazı rakamları paylaştı.
Apple’ın tüm dünyadaki operasyonları (mağazalar, ofisler, vb.) %93 oranında yenilenebilir enerji ile çalışıyormuş. İçerisinde ABD’nin ve Çin’in de olduğu 23 ülkede ise tüm enerji %100 yenilenebilir enerji kaynaklarından temin ediliyormuş.
Ne yazık ki henüz ülkemizde Apple bunu yapamıyor. Belki operasyonel, belki altyapısal belki de hukuki sebeplerle…
İlginç bazı örnekler veren Jackson, Çin’de 40-megawatt büyüklüğünde bir güneş paneli tarlası kurduklarını ve bunu da bölgedeki düzeni ve doğal hayatı bozmadan yapabildiklerini paylaştı.
Ayrıca Singapur’da da binaların çatılarını güneş panelleri ile kaplayan Apple, yenilenebilir enerjyi buradan sağlıyor. Merak ediyorum acaba ülkemizde bunu yapan birileri var mı?
Apple, ABD’deki tüm enerji kullanımını temiz enerji olarak da adlandırılan güneş, rüzgar ve sudan %100 yenilenebilir olarak sağlıyor.
Apple ayrıca tamamen ürün ambalajlarında tamamen kağıt paketlemeye gidildiğini ve bunun da %99’unun dönüştürülmüş veya sürdürülebilir orman yönetimi (sustainably managed forests) ile temin edildiğini paylaştı.
Geri Dönüşüm: Malzemeler
Jackson ayrıca bir de önemli bir ArGe projesi olan Liam’dan bahsetti: iPhone’u parçalarına ayıran robot.
Liam adı verilen robot, iPhone’u en temel parçalarına kadar ayırarak, geri dönüşüm işleminin kolay ve hızlı yapılmasına yardımcı oluyor.
iPhone’lar ekran, anakart, kamera, vida gibi bir çok küçük parçalarına kadar ayrılıyor ve böylece altın, bakır, gümüş ve platinyum gibi malzemelerin geri dönüştürülmesi sağlanıyor.
Aşağıda Liam’ın bir iPhone’u parçalarken çekilmiş videosunu görebilirsiniz.
Sağlık
Apple’ın tıbbi araştırmalara yardımcı olabilecek ResearchKit’i duyurmasının üzerinden neredeyse tam 1 yıl geçti, ve Apple dün akşam bu konuya bir kez daha, bu sefer sonuçlarıyla ve yeniliklerle değindi.
ResearchKit
Geçen 1 sene içerisinde ResearchKit yardımıyla, gelmiş geçmiş en büyük parkinson araştırması yapılmış.
2.tip diyabet hastalığının 2 farklı alt tipi olduğu görülmüş, ve hatta ABD’de 50 farklı eyalette astım hastalığını tetikleyen faktörler olduğu saptanmış.
Elbette bunların pratikte uygulamaları ve hayatımızı etkilemeleri daha uzun zaman alacaktır. Ancak şimdiden yüksek ölçekte ve farklı lokasyonlarda bir çok hastanın bu tp çalışmalara kolayca katılabilmesinin yolunun açılması, gelecekte bulmak istediğimiz tedavilerin daha erkene çekilmesi için atılmış çok önemli adımlar diyebiliriz.
Keşke ülkemizde de bunlar gibi çalışmalar yapan, farklı araştırmaları gerçekleştiren tıp fakülteleri olsa. Eğer varsa, etrafında bilen, duyan paylaşabilirseniz çok sevinirim.
Apple’ın ResearchKit üzerine hazırladığı videoya aşağıdan göz atabilirsiniz.
CareKit
İnsanların kendi sağlık verilerini tutmasına yardımcı olan HealthKit’ten sonra, tıp araştırmaları için ResearchKit’i duyuran Apple, bu sefer de yeni bir sistem (framework) duyurdu: CareKit.
ResearchKit tıbbi araştırmalar için verileri toplarken, CareKit ise tam tersi kişinin kendi sağlığı için, kendi verilerini görebilmesini ve bunun aile üyeleri ve doktorlarıyla paylaşılabilmesini sağlıyor.
Böylece kişinin gün içerisinde ne yemesi gerektiği, ne kadar hareket etmesi, hangi sporu yapması gerektiği gibi bir çok bilgi bunun içerisinde yer alabiliyor. Üstelik aile bireyleri bunların yapılıp yapılmadığını da kontrol edebiliyor. 🙂
Apple’ın sunumunda CareKit’i ile kullanan uygulamanın Parkinson hastalığı üzerine olacağı paylaşıldı.
Tıpkı ResearchKit gibi CareKit de açık-kaynak kodlu olarak gelecek ay içerisinde paylaşılacak.
Değerlendirme
Açıkçası bu konular üzerinde çok fazla bilgim olmadığı için derin bir yorum yapamıyorum. Ancak bu yazıdaki konular Apple’ın sadece elektronik cihazlar üreten bir firma olmadığına dair önemli işleri anlatıyor.
Apple çevreye önem veriyor, temiz enerji kullanıyor, geri dönüştürülebilir malzemeler kullanıyor.
Apple sağlığa önem veriyor, tıp araştırmalarına yardımcı olacak, insanların hayatını kolaylaştıracak, sağlıklarını daha yakından izlemeleri sağlayacak işler yapıyor ve sağlıklı olmalarına yardımcı oluyor.
Bunlar umarım önümüzdeki yıllarda dünyamız için çok daha büyük, çok daha anlamlı sonuçlar doğurur, umarım diğer firmalar bu konularda Apple’ın izinden giderler.
Apple’ın;
- Çevre ile ilgili neler yaptığını merak ediyorsanız Environment sayfasına göz atabilirsiniz.
- Sağlık ve ResearchKit ile ilgili neler yaptığını merak ediyorsanız ResearchKit sayfasına göz atabilirsiniz.
- Geri dönüşüm ile ilgili neler yaptığını merak ediyorsanız Recycling sayfasına göz atabilirsiniz.
- Ayrıca Apple’ın çevre ile ilgili özel olarak hazırladığı duvar kağıtlarına göz atmak isterseniz geri dönüşüm işlemi sonrasındaki teşekkür sayfasına göz atabilirsiniz.
İyi Şeyler