Ana Sayfa Apple Apple, 50 çeyrek sonra ilk defa büyüyemedi: 2016-Q2 Çeyrek Sonuçları

Apple, 50 çeyrek sonra ilk defa büyüyemedi: 2016-Q2 Çeyrek Sonuçları

4

Apple önceki gün çeyrek sonuçlarını açıkladı ve 3 ay önceden beklediğimiz gibi düşüş açıklanan bir çeyrek görmüş olduk. Peki neden böyle oldu? Düşüşün sebebi ne? Her zamanki gibi hem bu çeyreğin analizini, hem de bazı gözlem ve tahminleri yine bu yazıda paylaşıyorum…

Yine önden paylaşmakta fayda olabilir: “Bizi Apple’ın ne kadar kazandığı neden ilgilendirsin?” gibi sorular geldiği için, bu yazının amacının dünyanın en başarılı şirketlerinden biri olan Apple’ı incelemek, neden ve nasıl başarılı veya başarısız olduğunu anlamaya çalışmak olduğunu söyleyebilirim. 🙂

sihirli-elma-2016-q2-ceyrek-sonuclari-1-bolgesel.png

Normalden biraz fazla grafik oldu bu yazıda. Ancak bunun bu çeyrekteki sonuçları daha iyi analiz etmeye yardımcı olacağını umuyorum.

Apple 2016 İkinci Çeyrek Özeti

Apple, 2016 finansal yılının ikinci çeyreğini, yani 2016’nın Ocak-Şubat-Mart aylarını tamamladı. Toplamda 50,1 milyar dolar ciroya ulaşan Apple, bu sefer geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre %13 küçüldü!

sihirli-elma-2016-q2-ceyrek-sonuclari-2-yillik-ceyrek-ciro.png

Yine watch ve yeni tv satışlarıyla ilgili bilgi paylaşılmazken, iPhone, Mac ve iPad satışlarındaki düşüş ciroyu da aşağı çekmiş gibi görünüyor

Bu çeyrekte Apple’ın net kârı da %23’lük bir düşüşle 10,5 milyar dolar seviyesine indi. Apple’ın kasasındaki nakit miktarı ise  toplamda 233 milyar dolara çıkmış oldu.

sihirli-elma-2016-q2-ceyrek-sonuclari-4-karlilik.png

Bu çeyreğin “kötü” olarak adlandırılmasının temel sebebi ise şirketin 2003’ten beri 13 yıldır ilk defa önceki yılın aynı çeyreğine göre gelirlerinde bir düşüş açıklamış olması.

Bunun sebebi de elbette Apple’ın cirosunun %65-68’ini oluşturan iPhone satışlarının düşmüş olması.

Her zaman olduğu gibi lafı daha fazla uzatmadan gelelim detaylara. Yine elimden geldiğince Apple’ın çeyrek sonuçlarını detaylı olarak incelemeye, ve Tim Cook’un yorum ve değerlendirmelerine kulak vermeye çalıştım…

iPhone

Apple bu çeyrekte 51,2 milyon iPhone sattı. Bu rakam geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %16’lık bir düşüşü işaret ediyor. Fakat yine de bu rakamlar 2 sene öncesine göre %17 yukarıda.

sihirli-elma-2016-q2-ceyrek-sonuclari-10-ceyrek-iphone.png

Tim Cook’un açıklamalarına göre iPhone müşterileri oldukça sadık olmaya devam ediyorlar ve diğer tüm akıllı telefonlara göre bu alanda iPhone zirvede. Ayrıca Android’den iPhone’a geçişlerde ilk ve ikinci çeyrek şimdiye kadarki en iyi çeyrekler, yani iPhone, Android’den müşteri çalmaya devam ediyor.

sihirli-elma-2016-q2-ceyrek-sonuclari-13-last-16m-iphone.png

iPhone SE konusunda ise Apple beklediğinin üzerinde bir talep aldığı için üretimi arttırmaya çalışıyor, ancak satışlara yetişemiyormuş.

Fakat henüz Mart sonunda satışa sunulan iPhone SE’nin etkisini bu çeyrekte değil, bir sonrakinde göreceğiz.

sihirli-elma-2016-q2-ceyrek-sonuclari-5-all-iphone-sales.png

Bu arada iPhone satışlarının sadece ikinci çeyrek sonuçlarını aşağıdaki grafikte görebilirsiniz. iPhone 6’nın “fazla başarılı” olduğu (sebepleri bir önceki çeyrek sonuçlarında) çıkarımı yapılabilir.

sihirli-elma-2016-q2-ceyrek-sonuclari-16-iphone-q2-sales.png

Buna göre bu çeyrekteki performans  bir önceki çeyreğe göre başarısız görünse de, iki önceki çeyreğe göre hala iyi. Eğer iPhone 7 satışları “iyi” olmazsa, işte o zaman gerçekten iPhone kötüye gidiyor denilebilir sanırım…

Mac

Apple bu çeyrekte yine 4 milyondan fazla Mac sattı, ancak bu da iPhone gibi geçtiğimiz senenin %12 altında gerçekleşti.

sihirli-elma-2016-q2-ceyrek-sonuclari-11-ceyrek-mac.png

Yeni işlemcilerle güncellenmesi beklenen MacBook Air ve MacBook Pro ailesi, daha birkaç gün önce güncellenen MacBook, bu çeyrekteki düşüşün sebebi olabilir.

Ayrıca en son fiziksel ve yapısal anlamdaki büyük değişikliği 2010’da gören MacBook Air ve 2012’de yenilenmiş Retina ekranlı MacBook Pro da artık daha büyük yenilikler ve değişiklikler gerektiriyor diyebiliriz.

MacBook’lar bu alanda yeni bir soluk getirse de yüksek fiyatı ve görece yetersiz olabilecek performansı ve giriş/çıkışları sebebiyle henüz büyük kitleler tarafından satın alınabilir değil.

sihirli-elma-2016-q2-ceyrek-sonuclari-14-last-16m-mac.png

Tim Cook’un çeyrek açıklamalarında söylediğine göre Mac’e geçenlerin yarısından fazlası ise yeni Mac kullanıcıları. Yani aslında Mac ailesi günden güne büyüyor. Örneğin Çin’de satın alınan Mac’lerin %80’ini yeni kullanıcılar satın almış.

Ayrıca PC satışları için oldukça zorlayıcı bir çeyrek olmasına, ve  pazarının küçülmesine rağmen Apple bu pazarda payını da arttırmış. Yani PC pazarı, Mac pazarından daha fazla küçülmüş. 

iPad

iPad satışlarındaki bir süredir devam eden düşüş geçtiğimiz çeyrekte de devam etmiş. Bu çeyrekte 10 milyondan fazla satan iPad, geçtiğimiz seneye göre %19’luk bir düşüş görmüş.

sihirli-elma-2016-q2-ceyrek-sonuclari-12-ceyrek-ipad.png

Ancak Tim Cook’un açıklamalarına göre Mart sonunda satışa sunulan iPad Pro ile bu düşüş duracak gibi görünüyor. Gelecek çeyrek sonuçlarında bunu göreceğiz…

Ayrıca Apple CFO’su Luca Maestri’nin paylaştığı istatistiklere göre $200 üzeri tablet pazarında Apple’ın payı da %78’e yükselmiş.

sihirli-elma-2016-q2-ceyrek-sonuclari-15-last-16m-ipad.png

Tablet pazarıyla ilgili olarak detaylı bir değerlendirmeyi buraya sıkıştırmak zor, ancak Mac’ler gibi iPad’lerin de uzun bir yaşam çizgisi var gibi görünüyor. Bu sebeple insanlar iPhone kadar sık iPad almak istemiyor, ihtiyaç duymuyorlar.

Hala iPad 2’lerin bir çok konuda yeterli olduğu düşünülürse iPad satışlarının Mac satışlarının 2,5 katı kadar olmasına rağmen neden “yetersiz” olarak algılandığı sorgulanabilir elbette.

Watch

Watch konusunda ise hala çok net bilgiler paylaşmayan Apple, bazı tüyolar da verdi. Analistlerin tahminlerine göre 1 yılda yaklaşık 12 milyon Watch satışı yapan Apple, ortalama satış fiyatını $500 olarak aldığımızda yaklaşık 6 milyar dolar ciro yapmış oldu.

sihirli-elma-2016-q2-ceyrek-sonuclari-17-watch

6 milyar dolar hiç de küçük bir miktar değil. 🙂 Elbette bunlar sadece tahmin.

Apple Watch şu anda 60’tan fazla ülkede satışa sunulmuş durumda. Ve Tim Cook’un da Watch’un geleceği için “heyecanlı” yorumunu yapması “Watch 2” dedikodularına hız kazandıracaktır mutlaka.

Servisler

Geçtiğimiz seneye göre %20 artarak 6 milyar dolara ulaşan, ve Apple’ın finansal tablosundaki “Servisler” kategorisi bu çeyrekte iPhone’dan sonra en çok katkı yapan kalem oldu. 

Özellikle App Store’un cirosunun %35 artması ve Apple Music’in büyümesiyle önemli bir zıplama yakalamış durumda.

1 milyardan fazla Apple cihazının aktif olarak kullanıldığı bir ekosistemde Apple’ın servislerinin de parlamaya başlıyor olması geleceğe dair Apple için önemli bir katkı.

sihirli-elma-2016-q2-ceyrek-sonuclari-9-product-share.png

Tek tek açıklamasa da, bunun içerisine şunların girdiğini söyleyebiliriz:

  • iTunes
  • App Store
  • Apple Music
  • iCloud
  • Apple Pay
  • ve çeşitli lisans bedelleri

Sadece bu çeyrekte kullanıcı sayısını 2 milyon arttıran Apple Music, 13 milyondan fazla kullanıcıya ulaşmış durumda. Ancak yine de 30 milyon üyeli Spotify’ın hala çok gerisinde.

Apple Pay tarafında ise haftada 1 milyon kullanıcının eklendiğini paylaşıyor Apple.

Diğer Özetler

Tim Cook, güçlü makroekonomik rüzgarlara rağmen ekibinin oldukça iyi bir iş çıkarttığını söylüyor ve Apple ekosisteminin 1 milyar aktif cihazlık gücü sayesinde özellikle de “Servisler” kalemindeki büyümeden memnun olduğunu paylaşıyor.

Tim Cook’un paylaştığı diğer noktalar ise şöyle:

  • iPhone pazarının sağlıklı olduğunu ve iPhone 5s döneminden daha iyi bir yükseltme döneminde olduklarını
  • Önümüzdeki dönemde, son 2 senedeki en iyi iPad satışlarını göreceğimizi
  • Mevcut ürünlerin çok daha fazla inovasyonla güçleneceğini
  • Geçtiğimiz 4 çeyrekte Apple’ın 15’ten fazla şirket satın aldığını

paylaşıyor.

Apple’ın Ar-Ge Harcamaları

Apple’ın Ar-Ge harcamaları normalde %3 civarındayken, bu çeyrekte ilginç bir şekilde %5’e ulaşarak 2.5 milyar dolar seviyesine çıkmış.

Bu şimdiye kadarki en büyük Ar-Ge harcaması olmasının yanında, geçtiğimiz seneye göre de tam 600 milyon dolar yani %31 artmış. Bunun temel sebebi olarak yeni işe alımlar ve bunlarla ilgili harcamalar gösteriliyor.

Apple’ın geleceği nasıl görünüyor?

Peki Apple bu çeyrekte iyi performans gösteremedi, peki kim gösterdi gerçekten?

Apple’ın çeyrek sonuçlarının açıklanmasının ardından hisseleri %6,25 değer kaybetti ve şirket değeri toplamda 40 milyar dolar azaldı! Yani Netflix’ten fazla bir değer kaybetti Apple.

sihirli-elma-2016-q2-ceyrek-sonuclari-7-yy-rev-change.png

Diğer yandan ise bu çeyrekteki 10.5 milyar dolar net kar ise Alphabet ($4.2B), Facebook ($1.5B), ve Microsoft ($3.8B) toplamından daha fazla…

Karşılaştırma yapmak adına kısa bir bilgiyi de Samsung cephesinden paylaşalım. Apple’dan %60 daha fazla telefon satışı yapmasına rağmen Samsung’un mobil tarafının cirosu Apple’ınkinin sadece %24’ü kadarYani Apple’ın en yakın ve en büyük rakibinin, en büyük akıllı telefon üreticisinin.

sihirli-elma-2016-q2-ceyrek-sonuclari-8-iphone-yy-rev-change.png

2016 yılı için Samsung yatırımcılarına “akıllı telefon pazarında talep büyümesinin yıllık bazda yavaşlayacağını, tablet pazarında ise düşüşte olacağını” söylediğini de ekleyelim. PC pazarının yıllardır düşüşte olduğunu da zaten yukarıda paylaşmıştık.

Yani işler aslında bu pazarlarda bu sene için pek de iyi gitmiyor gibi görünüyor. Ancak yine de Apple gibi bir dev 50 çeyrek boyunca büyüdükten sonra böyle bir çeyrek sonucu elbette ses getirecek, yankı bulacak, konuşturacak ve konuşturmalı da.

Endişelendiren bir çeyrek mi? Evet. Sürpriz mi oldu? Hayır. Panik zamanı mı? Hiç değil.

sihirli-elma-2016-q2-ceyrek-sonuclari-6-all-rev-4m-avg.png
Büyütmek için tıklayın

Gelecek çeyrek ne olacak?

Geçtiğimiz Ocak ayında Apple’ın bu çeyreğe yönelik yaptığı tahminlerin neredeyse tamamen tuttuğunu görüyoruz. $50-$53 milyar arasında ciro ve %39-39,5 arasında bir karlılık bir tahmin yapan Apple, bunlara Q2’de ulaştı.

sihirli-elma-2016-q2-ceyrek-sonuclari-3-ceyrek-ciro.png

2016’nın üçüncü çeyreği içinse $41-$43 milyar arasında bir ciro ve %37,5-38 civarında karlılık tahmini yapıyor Apple. Bu da geçtiğimiz yıla göre %17’lik bir kayıp, 2 sene önceye göre %11’lik bir büyüme demek oluyor.

Yani büyüme anlamında da gelecek çeyrek sonuçları pek yüzleri güldürmeyecek gibi… 

Bu uzun değerlendirmenin ardından, hep söylediğim gibi, elimden geldiğince bu ilginç şirketi takip edip, hem ürünlerini kullanıyor, beğendiğim pratik özelliklerini ve ipuçlarını paylaşıyor, hem de şirket kültürünü, yaklaşımını ve finansal tablolarını anlamaya ve bu blogda paylaşmaya çalışıyorum… 🙂

Biraz uzun olsa da, benim için olduğu kadar sizler için de keyifli bir yazı olmuştur umarım.

4 Yorumlar

  1. Apple, iPhone 7 ile radikal bir yenilik sunamazsa, daha önceleri bahsetmiş olduğum 76 usd değerleri görmesi işten bile değil!
    Apple, iOS 9x ile yazılım alanında iyice sıvamaya başladı. Özellikler arttıkça yazılımda sorunlar çözülemez bir hal aldı. Örneğin kullandığım 6 ve 6S model telefonlarda (9.3.1) iCloud yedeği bile alamıyorum! Şu an ki en üst seviye model olan 6S’de normal kullanımda dahi arada bir frame düşmeleri yaşıyorsam ve tasarım olarak da Apple eskisi gibi beni etkileyemiyorsa (şu an Almanya’da 6 ve 6S sahipleri, telefonlarını Samsung S7 edge ile takas etmek için can atıyor örneğin), demek ki satışların %33 düşmesi hiçte hayra alamet değil diye düşünmekte haklı olduğum kanaatine varıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz