iPhone bundan tam 10 sene önce, Steve Jobs tarafından 9 Ocak 2007’de tanıtılmıştı. O dönemde devrimsel diyebileceğimiz özelliklere sahip olmasına ek olarak, belki de en önemli farkı “telefonlara” bakış açımızı tamamen değiştirecek olmasıydı.
İlk iPhone’un tanıtım etkinliğinden, Steve Jobs’ın en ünlü fotoğraflarından birinde eline 3.5 inç’lik, o ana kadar üretilmiş en iyi ekrana sahip, 3G, ön kamera, kes/kopyala/yapıştır özellikleri olmayan, uygulama yüklenemeyen, App Store’u olmayan ve video çekemeyen iPhone… 🙂
Elbette iPhone 10 senede çok değişti, ve değişirken de tüm dünyayı ve bizleri de değiştirdi. Bazı açılardan ilk günkü iPhone’dan çok daha fazla etki yaratacak şekilde gelişen iPhone, teknoloji dünyası, iş dünyası ve modern zamanların bir sembolü haline gelirken, Apple’ı da dönüştürerek zirveye taşıdı.
Apple dünyanın en değerli şirketi olurken, iPhone da en karlı ürün haline geldi. 10 yıldır iPhone her sene yenileniyor, hala iPhone konuşuluyor, yeni iPhone bekleniyor…
Bu yazıda geçen 10 senede iPhone’un her yeni modelinden kısaca bahsederek zaman içerisinde nasıl değiştiğini paylaşıyorum.
iPhone (2007)
İlk iPhone, “Orjinal iPhone” olarak da adlandırılıyor. Kendinden sonraki tüm cihazlara ilham veren ve hem donanım hem de yazılımsal olarak çıtayı yukarılara koyan, model olan cihaz.
Izgara şeklinde ikonlar, Home tuşu, dev multi-touch ekran. Ama 3G yok, App Store yok, ön kamera yok, sadece 2 MP’lik arka kamera ile video bile çekilemiyor… 🙂
iPhone 3G (2008)
Ancak 2008 yılında App Store’a, 3G özelliğine ve bir GPS’e kavuşan iPhone 3G ile birlikte hayatımıza girdi. Geliştiriciler uygulama geliştirmeye başladı, yeni ve müthiş bir yaratıcı uygulama dalgası ortaya çıktı. iPhone, uygulamalarla çok daha güçlü, pratik ve işe yarayan bir cihaz haline geldi.
iPhone 3GS (2009)
İlk defa Apple bir “S” modeli 2009 yılında iPhone 3GS ile duyudu. Büyük özellikler yerine iPhone 3G’ye hız (speed) eklediğini, önceki modelden 2 kat daha hızlı olduğunu anlattı. İlk iPhone ve 3G modellerine benzer tasarımını, 3.5 inç’lik 480×320 ve 160ppi ekranını korudu. iPhone OS, sonradan iPad’in lansmanıyla iOS olarak adlandırıldı ve kes/kopyala/yapıştır özelliği eklendi.
iPhone 4 (2010)
iPhone’un ilk temel tasarım değişikliği 2010 yılında iPhone 4 ile geldi. Plastik yerine kullanılan çelik ve cam iPhone’a dokunduğumuzda hissettiğimiz malzemeler oldu. Hala göze çok şık görünen, ikonik bir tasarım olarak adlandırılan iPhone 4 tasarımı iPhone’un ilk defa retina ekrana kavuştuğu tasarım oldu.
Aynı zamanda ilk defa bir ön kamera ile FaceTime özelliğine kavuşan iPhone, iOS 4 ile birden fazla uygulamayı aynı anda çalıştırabilme / geçiş yapabilme özelliği kazandı.
iPhone 4S (2011)
5.nesil iPhone olarak adlandırabileceğimiz ikinci defa bir “S” ürünü olan iPhone 4S; Siri, 8 MP arka kamera ve yeni anten tasarımıyla ile birlikte geldi. Ancak lansmanın ardından Steve Jobs’ın aramızdan ayrılışı hep bir hüzünle birlikte anılmasına sebep oldu.
iPhone 5 (2012)
2012’de ikinci defa bir tasarım değişikliğine giden iPhone, 4 inç ekrana kavuştu, aluminyum kasaya geçti, inceldi ve hafifledi. Ayrıca Apple’ın 10 senedir kullandığı 30-pin iPod bağlantı noktası da Lightning ile değişti. Kulaklık çıkışı da üst taraftan iPhone’un alt kısmına alındı.
iPhone 5c (2013)
2013’te Apple ilk defa aynı anda 2 iPhone tanıttı. Daha ucuz ve plastik bir malzemeden yapılan iPhone 5c, kendinden önceki iPhone 5’e teknik olarak çok benzemesine rağmen renkli olmasıyla ve delikli ilginç kılıflarıyla öne çıktı.
iPhone 5s (2013)
iPhone 5c ile birlikte tanıtılan iPhone 5s, iPhone 5’in tasarımını korumasına rağmen yeni altın renk ve TouchID gibi önemli 2 yenilikle geldi. İlk defa 64-bit bir işlemciye (A7) sahip olan iPhone 5s, aynı zamanda iOS 7 ile yepyeni, temiz ama çok tartışılan görsel tasarımı da kullanıcılara sunmuş oldu.
iPhone 6 ve 6 Plus (2014)
Apple’ın 3.defa tasarımsal değişikliğe gittiği 2014’te yine 2 iPhone aynı anda tanıtıldı, ancak bu sefer ekran büyüklükleri ilk defa farklılaştı. 4.7 inç ve 5.5 inç’lik iki iPhone, kıvrımlı tasarım, Apple Pay, hızlı işlemci ve çok daha iyi kameralar ile yenilendi. “Plus” modeller sayesinde Apple büyük ekran severlere de hitap etmeye başladı.
iPhone 6s ve 6s Plus (2015)
Bir “ara model” olarak adlandırılabilecek olan 6s ailesinin en önemli yenilikleri daha sağlam aluminyum kasa, 3D Touch ve Live Photos oldu. Her sene kamera, işlemci, bellek, flaş gibi donanımlar iyileşiyor olsa da beklentilerin artması ve iPhone’un olgunlaşması sebebiyle Apple yazılımsal iyileştirmeler ve pratik özelliklere daha fazla ağırlık vermeye başladı. Ayrıca ilk defa roze altın rengi de 2015’te iPhone 6s ailesi ile geldi.
iPhone SE (2016)
2016’da Apple bu sefer sonbaharı beklemeden yeni bir iPhone duyurdu, hem de eskisi gibi 4 inç ekrana sahip! iPhone SE, 5s’in 6s özellikleriyle donatılmış, ancak bazı açılardan eksik hali olarak piyasaya çıktı. 4 inç’lik büyüklüğe alışanlara hız ve iyi kamera vaadiyle yaklaştı ve uygun fiyatıyla gönülleri kazandı.
iPhone 7 ve 7 Plus (2016)
2 yılda bir büyük tasarım değişikliği alışkanlığını bozan Apple, 2016’da küçük makyajlar diyebileceğimiz değişikliklerle iPhone 7 ve 7 Plus’ı duyurdu. Tasarım çok değişmese de iPhone 7 ailesine gelen çift kamera, suya dayanıklılık, mekanik Home tuşunun ve kulaklık çıkışının kaldırılması gibi özellikler eklendi.
Ayrıca Plus modellerle gelen Portre Modu özelliği fotoğraflarda müthiş bir etki sağlarken, renk açısından Apple “uzay girisi” yerine 2 farklı parlak ve mat koyu renkli modeli eklemiş oldu: Simsiyah (Jet Black) ve Siyah.
iPhone 10 Yaşında!
İşte iPhone’un 10 yıldaki değişimi. Her sene sanki küçük değişiklikler oluyormuş gibi gelse de, 10 senede alınan yol çok çok fazla…
Peki acaba 10.yıl, yani 2017’de çıkacak olan iPhone daha da büyük değişiklikler getirecek mi? Apple’ın bize hazırladığı ne gibi sürprizler olabilir?
Bu sene Eylül ayına kadar tüm haber siteleri, blog’lar bu dedikodular, hayaller, beklentiler ve sızıntılarla dolu olacak. 🙂
Edge-to-Edge yani cihazın ön kısmının tamemen ekran olması, Home tuşunun ekran üzerine konumlanması, daha iyi ikinci kamera (Plus) ve portre modu, Watch gibi daha iyi su geçirmezlik, daha iyi ön kamera, vb…
Peki yaklaşık 3 senedir benzer bir tasarıma alışmışken, yeni bir devrimsel tasarım gelir mi? Apple tekrar cama veya cam gibi görünen parlak/mat aluminyum renklere döner mi?
Konuşacak çok şey var… 🙂 Siz hangi özelliklerin gelmesini, nasıl bir tasarım olmasını istersiniz?
iPhone 6s ve 6 Plus (2015) yazılmış hocam. iPhone 6s ve 6s Plus (2015) olacak sanırım 🙂
Elinize sağlık keyifle okudum. Hali hazırda Android kullancısı olarak, 4S ile ilgili geçirdiğim çok keyifli zamanları hatırladım.
Çok teşekkürler, düzelttim hızlıca ben de 🙂
AHhh ahhh 10 yıl geçmiş olduğuna inanamıyorum. İlk iphone dan beridir kullanıyorum. İkinci defa dır ( ilk İPhone dan 3Gmodeline) alışkanlığımı bozdum ve iPhone umu değiştirmedim. 10. Yıla özel modeli bekliyorum. Tasarım olarak iPhone 7 benim icin ( bir iPhone 6 plus sahibi olarak) hayal kırıklığı oldu. Umarım değişik ve hoş bir dizayn olur. Özellik olrak beklediğim bir şey yok, nasılsa iPhone 7 den üstün olacağı kesin.
Ben de ilk defa 2 yilda bir ana modelleri alma aliskanligimi birakip 7yi almadim tasarim degismedigi icin. Artik donanima ufak eklemeler iyilestirmeler disinda pek birsey bekleyemez olduk daha icat edilmemis devirmsel seyler illa ki olacaktir gelecekte. Tasarimda da radikal bir degisiklik olur mu bilmiyorum ama satis acisindan olmak zorunda. Ekran oled olacak deniyor ve 5.8inc model. 4 benzeri duz kenarli ve arkasi cam dedikodulari var ama aluminyumu birakp cama donerler mi pek mantikli gelmiyor. Zaten jet blackle cam goruntusune ulasildi. Bir de tabi en onemlisi 10.yil oldugu ve 7de tasarim degismedigi icin herkes 8i bu yil bekliyor ama belki de duzen bozulmayacak ve 7s cikacak kimse bundan bahsetmiyor
Meyve veren ağacı taşlarlar misali iPhone üzerinde en fazla konuşulan telefon olmaya devam ediyor.3GS’den beri kullandığım iPhone serisinde bu defa 7’yi hiç heves etmedim.6s Plus ile devam dedim. Ama ben de 7s veya nam-ı diğer 8’i bekliyorum.esasında beklediklerim gıldırgıcık tarzında (ya iPhone’umdan çok memnunum ya da mühendis kafası pek yok bende :)).
Home tuşunun kaldırılıp ekran kasa oranın ekran yönünde değişmesini ben de bekliyorum. Bunun dışında umarım inceltme çabasına düşmezler de pile biraz daha yer ayırırlar.Kamerada f değerinin daha düşürülmesini, ön kamera açısının artırılmasını, ip68 sertifikasına hak kazanılmasını bekliyorum.tasarım benim için çok önemli olmadığı için Johny Ive abimizin zekasına bırakıyorum gerisini.
Su geçirmezlik,kameraların daha iyi iyileştirilmesi foto ve videoda sorunsuz gece gündüz Çekim yapılması, bataryanın 2 gün kadar kullanılması, ekranın kırılmaz camdan yapılması,artık geriside caninin sağlığı ……,
3D Touch özelliği çıkınca dedimki home tuşu neden o şekilde çalışmasın böylelikle kusursuz bir ön ekran olmuş olur ve yandaki ses ve kapama düğmelerinide aynı şekilde yapabilirler diye düşünüyorum. Birazdaha ince olabilir, uzun şarj ömrüde olursa süper. Yani kısacası hiç düğmesi olmayan parlak pürüzsüz ince en az 3 gün şarjı bitmeyen estetik bir telefon:)
Bende güzel özellikler bekliyorum ama ne gibi özelliler gelir emin değilim. Belki de daha önce hiçbir telefonda görülmemiş devrimsel bir özellik gelebilir. Yani tanıtım tarihine yakın sızmalar olacaktır diye tahmin ediyorum. Bekleyip göreceğiz. Teşekkürler Göktuğ bey
Bana kalırsa en önemli gelişim yazılım kısmından gelecek ve apple wallet gibi ödeme çözümleri üzerinden köklü değişiklikler yapacaklar gibi hissediyorum . Bunun dışında tasarım olarak sadeliğini koruyacak ancak dayanıklılık ve pil ömrü konularında atılım yapmaya çalışacakları bir seri olması umudunu taşıyorum. Bekleyelim görelim 🙂
1- Su geçirmez olması
2- Oled ekran
3- kamera çıkıntısının yokedilmesi
4- ön ekrandaki üst ve alt alanların daraltılarak ekrana dahil edilmesi. Hatta ön yüz neden sadece ekran olmasın
5- alt uygulama bandının yeni MacBook prodüksiyon gibi aktif kayar bir alan olması
6- madem çift kamera var neden 3 boyutlu Çek’im olmasın
7- simkart girişinin kaldırılması ve bu işin yazılım ile çözülmesi
8- iPad Pro daki Dock bağlantısı
9- kablosuz şarj
10- iPad Pro daki alt ve üste 4 hoparlör
11- göz tarama özelliği
12- konuşmayı yazıya çevirme özelliği