WWDC 2017 geride kaldı, ve ilk günden itibaren tüm işletim sistemlerinin geliştirici beta sürümlerini kullanmaya başladım. İlgimi çeken, farklılık yaratan ve hayatı kolaylaştıran bazı özellikleri bu yazı dizisiyle tanıtmaya çalışıyorum.
Daha önce Watch üzerinde olan bir özellik bu defa iPhone’a da taşınıyor: Acil SOS. Tıpkı Watch’ta olduğu gibi, artık acil durumlarda iPhone ile sevdiklerimize haber vermemiz çok kolay.
Her zaman söylediğim gibi, bu özelliği kullanacağımız bir durumda asla kalmayız umuyorum ki, ancak her ihtimale karşı bilmemizde ve sevdiklerimize bunu anlatmamızda büyük fayda var.
Acil SOS nedir?
Dünya’nın neresinde olursak olalım, acil bir durum olduğunda o ülkenin acil servisini aramamız gerekebilir. Bu numara bazen 112, bazen 911 veya hiç bilmediğimiz bir numara olabilir.
iPhone üzerinde bu acil arama özelliğine kilit ekranında bile erişmek mümkün, ancak acil durumlarda bazen elimiz ayağımıza karışabilir veya çok daha hızlı acil bir arama yapmamız gerekebilir. Bu sebeple Apple, daha önce Watch üzerinde olan Acil SOS özelliğini iPhone’a da eklemiş.
Bu özelliği iOS 11 yüklü bir iPhone’da ekran açma/kapama düğmesine 5 defa hızlıca basarak kullanabiliyoruz.
Acil SOS’i iPhone’da nasıl ayarlarım?
Tıpkı Watch’taki gibi bu özelliği “otomatik arama” şeklinde kullanabiliyoruz. Yani 5 defa ekranı açma/kapama düğmesine basınca otomatik olarak acil çağrısı yapabiliyoruz.
Ancak istenmeyen durumlar oluşmaması için (benim başıma geldiği için biliyorum:) ) ben bu otomatik arama özelliğini kapalı kullanmayı tercih ediyorum. Yine de tercih sizin tabi.
Ayarlar içerisinden Acil SOS’i seçiyoruz.
Otomatik arama özelliğini ve acil durumda iletişime geçilecek kişileri görebiliyor ve değiştirebiliyoruz.
NOT: Bu arada Apple henüz bu ekranları Türkçeleştirmemiş. Ama beta sürecinde olduğu için bu oldukça normal.
Eğer otomatik arama özelliğini açarsak, 5 defa düğmeye bastığımızda 3’ten geriye doğru sayılıyor ve acil durum araması yapılıyor.
Bu arada geri sayımın sesli olmasını tercih edersek, 5 defa düğmeye bastıktan sonra acil durum sireni 3 defa çalıyor ve eğer iptal etmezsek arama başlıyor. Eğer gizlilik bizim için önemliyse ve arama yaptığımızın anlaşılmasını istemiyorsak bu sesi iptal etmekte fayda var. Çünkü iPhone’un sesi kapalıysa dahi yüksek sesle bu sireni duyuyoruz.
Eğer bu özellik kapalı olursa, ekranda Tıbbi Kimlik ve Acil SOS seçenekleri görünüyor. Arama yapmak için Acil SOS’i, Tıbbi Kimlik detaylarına ulaşmak içinse ilgili ikona dokunarak sağa doğru sürüklüyoruz.
Örneğin bir kaçırılma, eve hırsız girmesi veya aramanın gizli ve sessiz yapılması gerektiği durumda bu ses sorun yaratabilir.
Acil SOS’i nasıl kullanırım?
Yukarıda bahsetmiş olsam da tekrar belirtmek istiyorum: Otomatik arama açık olsa da olmasa da, iPhone’un ekranı kilitleme tuşuna 5 defa arka arkaya basarak acil arama menüsüne ulaşabilir veya aramayı otomatik olarak başlatabiliriz.
Eğer yanlışlıkla bu özelliği kullandıysak da ekranın altındaki büyük çarpı işaretine dokunarak aramayı hızlıca iptal edebiliriz.
Yine tıpkı Watch’ta olduğu gibi acil durum kontaklarımızı ise Sağlık uygulaması içerisinden değiştirebiliyoruz.
Ayrıca bir Acil SOS araması yaptıktan sonra konumumuz bir süre daha kontaklarımıza gönderilmeye devam ediyor. Bu da iOS 11’de ekranın üst kısmında görünüyor ve dokununca detayları görebiliyor, acil durum sonlandıysa iptal edebiliyoruz.
NOT: Benzer özellikleri küçük ve kısa yazılarla tanıtmaya devam edeceğim. Her gün ayrı bir özellik paylaşmayı planlıyorum… Keşfettiğiniz ya da paylaşılmasını istediğiniz özellikler varsa yorumlarınızı bekliyorum.
Acil sos özelliğini kapatmak istiyorum yani power düğmesine 5 kez basınca o ekranın gelmesini istemiyorum. Bunu nasıl yababilirim??
merhaba acil sos için tanımladığım kişilere sms gönderilemiyor sorun ne olabilir? normal mesaj gönderdiğimde mesajım ulaşıyor bu arada.