iOS 11 ile birlikte App Store’da artırılmış gerçeklik uygulamaları boy göstermeye başladı. Ben de güncellemeyi telefonuma yüklediğimden beri biraz bu dünyayı kurcalıyorum.
Henüz ortalıkta saatlerimi geçireceğim, onsuz yapamayacağım bir uygulamaya rastlamadım; ancak mağazada şimdiden oldukça faydalı araçlar bulunduğunu belirtmem gerekiyor. Ayrıca bu teknolojinin ne kadar büyük bir potansiyeli olduğunu uygulamaları deneyimlerken daha iyi kavrıyorsunuz.
(odaya headcrab girdi bi sn.)
Nerede kalmıştık? Evet, App Store’daki artırılmış gerçeklik uygulamaları. Bu uygulamalardan birkaç tanesini deneyimledim, biraz onlardan bahsedeceğim. Baştan söyleyeyim: telefonum iPhone SE. Yani bu, artırılmış gerçeklik uygulamalarını çalıştırmada bir problem yaşamayacağım ancak iPhone 7 ve üstü modellerde olduğu kadar başarılı bir performans alamayacağım anlamına geliyor. iPhone 7 ve sonrasındaki modellerde gelişmiş kameralar, derinlik algılayıcılar ve daha güçlü işlemciler elbette bu teknolojinin çok daha iyi çalışmasını sağlıyor; lakin benim de merakımı gidermem gerekiyor.
Zombie Gunship Revenant
Sanırım birçoklarında olduğu gibi ben de ilk olarak artırılmış gerçeklik dünyasının eğlence kısmına yöneldim. ZG: Revenant üssünüzü zombilerden koruduğunuz klasik bir base defense oyunu. Tabi üssünüz yemek masanızın üzerinde olunca durum pek de ‘klasik’ olmuyor 🙂
Her artırılmış gerçeklik uygulamasında olduğu gibi ilk önce kameranızı açıp aygıtınızı kalibre etmeniz gerekiyor. Sonrasında ise uygun bir yere üssünüzü kuruyor ve burayı helikopterle zombilere karşı savunmaya başlıyorsunuz.
Açıkçası yemek masamın üzerindeki tuzluğa nişan alıp ateş etmek gerçekten ilginç bir deneyim 🙂 Masaya doğru yaklaşıp uzaklaşmak, stratejik konum belirlemek ve bir helikopter sürüyor hissi özellikle düşman sayısı arttıkça insanı iyice oyunun içine çekiyor. Artırılmış gerçekliğe giriş niteliğinde hafif bir oyun.
HouseCraft
iOS 11 çıktıktan sonra sosyal medyada IKEA Place uygulamasının demo’larını paylaşanlara rastlamış olabilirsiniz. Bu uygulama henüz Türkiye’ye sunulmamış, ancak benzeri olan bir uygulama var: Housecraft. Adından da anlaşılacağı üzere artırılmış gerçeklik kullanarak çeşitli mobilyalar ve eşyalarla evinizi baştan aşağı döşeyebiliyorsunuz. Mesela aşağıda masama uygun sandalye seçme çabamı izliyorsunuz.
Hatırlarsanız WWDC’de de buna benzer bir demo yapılmıştı. Uygulamayı bizzat kullanmak gerçekten bambaşka deneyim. İlerleyen dönemlerde insanların mobilyalarını evlerinde bu şekilde deneyip de satın almaya karar vereceğini bilmek ise oldukça heyecan verici.
AR Runner
Artırılmış gerçeklik teknolojisini deneyimlemek istiyorsanız biraz hareket etmek zorundasınız ve bu iyi bir şey. AR Runner buna teşvik eden basit bir uygulama. A noktasından B noktasına ulaşmak ya da belirli bir sürede istenilen çizgide hareket etmek gibi çeşitli koşular, yürüyüşler yapabiliyorsunuz. Uygulamanın premium versiyonunda belirlediğiniz çizgiler arasına engeller koyabiliyorsunuz. Böylelikle koşu daha eğlenceli bir hale geliyor.
Tabi bunun için biraz alana ihtiyacınız var. Evde pek tadı olmuyor. Dışarıda da telefona bakarak oradan oraya çılgınca koştuğunuzda ise insanların tuhaf bakışlarına maruz kalabiliyorsunuz.
Measure – ARKit Ruler
App Store’da şu an artırılmış gerçeklik destekleyen birçok ölçüm uygulaması bulunuyor. Measure da bunlardan bir tanesi. İleride de bu tarz uygulamaların daha fonksiyonellerine çokça rastlayacağız gibi.
Measure’da ölçümün doğruluğunu test etmek için 15 cm’lik bir cetvelin uzunluğunu ölçmeye çalıştım. Elim kaydı, kamera iyi kalibre olmadı, uygulama iyi değil, telefon saçmaladı falan derken bence iyi bir sonuç çıktı ortaya.
Bu arada Measure’un ücretsiz versiyonunda pek bir fonksiyon bulunmuyor. Uygulamanın kendisi zaman zaman çok tat kaçırdığı için de para verip diğer özelliklerini açasınız gelmiyor. Tabi bu saçmalamalar, anlamsız sapmalar benim telefonumdan da kaynaklanıyor olabilir.
Elbette ki App Store’da bunlar haricinde bahsetmeye değer yüzlerce artırılmış gerçeklik uygulaması bulunuyor. Bunların geneli ilginizi çekmeyi başarırken birçoğunu da kısa bir süre deneyimleyip siliyorsunuz.
Örneğin Worldbrush uygulaması kameranızın gördüğü her yere üç boyutlu şekiller çizmenizi, yazılar yazmanızı sağlayan bir artırılmış gerçeklik uygulaması. Çizdiğiniz bu şekilleri kaydedersiniz de o mekana her geldiğinizde eserinizi görüntüleyebiliyorsunuz. Ancak türlü saçmalıklar, kısıtlı ekran ve kalibrasyon sorunları tadınızı fazlasıyla kaçırıyor.
Bunun dışında mağazada çocuklar için de oldukça ilgi çekici uygulamalar bulunuyor. Sanal bebek tarzı ejderha beslediğiniz AR Dragon denediğim bu tarz uygulamalardan bir tanesi.
Artırılmış gerçeklik şüphesiz ilerleyen dönemlerde hayatımızda iyice yer edinmiş bir teknoloji olacak. Sadece Apple’ın değil Microsoft ve Google gibi devlerin de bir süredir AG teknolojileri üzerinde çalıştığını biliyoruz. iOS 11 bu dünyaya ısınmak için büyük bir fırsat.
Burada App Store’daki tüm AG uygulamalarından bahsetmek mümkün değil. İleride özellikle ücretli artırılmış gerçeklik uygulamalarının daha derinlemesine incelemelerini paylaşabiliriz. Eğlenceden sağlığa, spordan bilime kadar yüzlerce ilginç ve son derece faydalı uygulamalar bulunuyor. Apple’ın sunduğu ARKit ile de bu uygulamaların sayısı gitgide artacak. Tüm bu uygulamalara yepyeni App Store‘un arama kısmına “Augmented Reality” ya da “Artırılmış Gerçeklik” yazarak ulaşabilirsiniz. Ya da şurada kısaca derlenmiş uygulamalara göz atabilirsiniz.
Hangi cihazlar destekliyor?
ARKit uygulamalarının çalışması için cihazınızın A9 ve üstü bir işlemciye sahip olması gerekiyor. O cihazlar ise şunlar:
- iPhone SE
- iPhone 6S
- iPhone 6S Plus
- iPhone 7
- iPhone 7 Plus
- iPhone 8
- iPhone 8 Plus
- iPhone X
- iPad (5. Nesil)
- 9.7-inç iPad Pro
- 10.5-inç iPad Pro
- 12,9-inç iPad Pro (1. ve 2. nesil)
iPhone SE’nin bu tarz uygulamaları deneyimlemek için ideal ekran boyutuna sahip bir cihaz olmadığını düşünüyor olabilirsiniz. Yine de edindiğim tecrübeler kafamdaki birçok soru işaretini giderip beni tatmin etti. Artırılmış gerçekliğe özel tasarlanmış kameraları ve bunu destekleyen işlemcileriyle son model iPhone’larda pek tabii daha etkileyici deneyimler yaşamak mümkün olacaktır.
Siz artırılmış gerçeklik uygulamaları için ne düşünüyorsunuz? App Store’da çoğalan bu tarz uygulamalar hayatımızı nasıl etkiler? Her uygulamanın bir AR versiyonu olur mu dersiniz?
Son olarak sizin de ücretli/ücretsiz artırılmış gerçeklik uygulaması tavsiyeleriniz varsa kurcalamaktan mutluluk duyarım 🙂