Ana Sayfa Haberler Apple, Netflix’i satın alıp ne yapacak?

Apple, Netflix’i satın alıp ne yapacak?

4

Apple’ın popüler dizi ve film platformu Netflix’i bu yıl içerisinde bünyesine katacağı söyleniyor. Peki, Apple, Netflix’i satın alıp ne yapacak?

iTunes Store ile ilk olarak dijital müzik daha sonra da film piyasasına öncülük eden Apple, geçtiğimiz tanıtmış olduğu Apple TV 4K modeli için iTunes Store’da 4K ve HDR destekli filmlere de yer vermeye başlamıştı. Cupertinolu dev bunlara ek olarak, Apple Music üzerinden TV serilerine başlayacağını duyurmuştu. Bugün ise Apple’ın farklı bir politika izleyerek Netflix‘i satın alacağı söylentileri ortaya çıktı. Peki, Apple, Netflix‘i satın alıp nasıl bir politika izleyecek?

Apple, Netflix ile gücüne güç katacak

Apple‘ın geleceğe dönük planları arasında iTunes Store üzerinden aylık üyelik ile film ve dizi sunma yer alıyordu. Bunun için yaklaşık 3 yıldır çalışan Apple‘ın, sıfırdan bir sistem geliştirmek yerine Netflix’i satın alıp yoluna daha güçlü bir şekilde devam edeceği söyleniyor. Akıllı TV‘ler, oyun konsolları, telefon ve tabletlerde oturmuş bir altyapısı ve uygulaması olan Netflix sayesinde, Apple daha çok kitleye hitap edebilecek.

Citi analistleri Jim Suva ve Asyia Merchant tarafından ortaya atılan iddiaya göre; Apple, ABD Başkanı Donald Trump‘ın kurumlar vergisindeki son indirimden yararlanmak istiyor.

Apple, bu yasadan önce yüksek vergilendirme oranlarından kaynaklanan zararı minimuma indirmek için 250 milyar dolar civarındaki nakit parasını ABD dışındaki ülkelerde tutuyordu. Yeni yasa ile Apple sadece %10 oranında veri ödeyerek bu parasını ABD’ye sokabilir. Ancak Apple, bu parayı direkt ülkeye nakit olarak sokmak yerine, Netflix‘i satın alarak sokmayı deneyebilir.

Netflix şimdilik 80 milyar dolar gibi bir değere sahip. %30 prim eklenerek Netflix’in yaklaşık olarak 105 milyar dolar gibi bir ücretle Apple’ın bünyesine geçeceğini söyleyebiliriz. Bunların şimdilik bir iddia olduğunu, Apple’ın satın alma gibi bir girişimi olsa bile son sözü Netflix’in söyleyeceğini belirtelim.

Şahsi fikrimize göre; Apple eğer ücretli bir içerik servisi sunmak istiyorsa bunu artık oturmuş bir servisi satın alarak yapması çok mantıklı olur. Aksi durumda her platform için ayrı uygulama geliştirmek ve içeriklerin bant genişliğini stabil bir şekilde sunmak için ayrıca bir emek harcanacak. Netflix gibi tanınmış bir servisin satın alınması hem içerikler konusunda hem de daha fazla kitleye hitap etme konusunda nokta atışı olacaktır.

4 Yorumlar

  1. Bu olay gerçekleşirse çok şaşırırım gerçekten. Elinde iTunes gibi bir platformu barındıran Apple’ın cidden Netflix’e ihtiyacı var mı emin olamadım.

    • Aynen katiliyorum. Ozellikle film olarak her turli icerik zaten iTunes’ta var netflixin en buyuk esprisi kendine ozel dizi icerigi ki bunu dilersen sende yaparsin yada diger online icerik sunan firmalarda yapar. Apple netflix tarzi sunum yapmiyor sradaki fark bu. Her icerik kendi basina ucretli. Netflix tazi bi paket sunarsin. Dizi yaptirirsin zaten ayni olay meydana gelir. 100 milyar dolardan fazla parayi bu sekilde harcamaktansa bunu sundugu urunlerin gelisimi (yazilim, donanim) icin farkli satin almalar yaparak harcamak daha mantikli geliyor bana. Ornegin kamera icin bunu yaptılar ekran pil vs gibi farkli seyler icinde yapilabilir.

      • iTunes bir pazar yeri. Netflix ise kendi stüdyoları olan, film ve dizi sektöründe ciddi know-how’a sahip bir şirket. iTunes’u Netflix’e döndürmek söylendiği kadar kolay bir mesele değil.

        1- Diğer servislerden sıyrılmak adına kendine özel kaliteli içeriklerinin olması gerekiyor.
        2- Bunun için yapımcıları, yönetmenleri, senaristleri ikna etmen gerekecek (burası zor kısım. film ve dizi sektöründe ne kadar çok para o kadar kalite tarzı bir sistem işlemiyor)
        3- Ürettiğin bu içerik ilgi görecek. (Netflix’in pazarlama ve yerelleştirme konusunda ne kadar başarılı olduğunu anlatmama gerek yok sanırım.)
        4- Netflix, Hulu, Amazon ve hatta Disney gibi servislerle rekabet etmen gerekecek. (Hali hazırda Netflix aboneliği olan birinin Apple’ı tercih etmesi ne kadar olası?)
        5- Rekabetçi bir fiyat çekmesi, abonelik modeli getirmesi gerekecek ki bu stüdyolarla, kanallarla, yayın hakları sahipleriyle tek tek anlaşma gerektirecek. Hadi bakalım ben hepsini bir pakete topladım fiyatı da şu kadar demek o kadar basit değil. Bundan hem yayın hakları sahibinin hem de Apple’ın tatmin olması gerekiyor.

        Apple Music’i hatırlayalım. Apple’ın müzik sektöründeki deneyimi Spotify’dan çok daha eskilere dayanıyor. iTunes, iPod zamanından beri sektörde oldukça sözü geçen bir firma. Adamların kendi müzik festivalleri falan var. Ne kadar büyük kaynaklara da sahip olduğunu söylememe gerek yok. Dolayısıyla sıfırdan bir çevrimiçi müzik dinleme servisi oluşturmaya karar verdiler. Gayet de makul bir karar.

        Peki ne oldu? Apple’ın bunca deneyimine, daha fazla sanatçıyla anlaşmış olmasına, agresif hamlelerine (musixmatch’in satın alınması vs.) , parasına rağmen beklenildiği gibi Spotify bitti mi? Hayır. Spotify’dan ne kadar müşteri çekebildi? Tartışılır. Bugün ben dahi Apple Music’i deneyimleyip Spotify’a geri dönmüş bir kullanıcıyım. Elbette Apple Music belli bir başarı yakaladı ancak bunun ne Apple’ı ne de müzik dünyasını tatmin ettiğini düşünmüyorum.

        Yani demek istediğim şu: Onca emek verilecek, tonlarca para akıtılacak, bir sürü zaman harcanacak, sonucunda başarıya ulaştığını varsayacağız ama tüm bunlara rağmen Netflix abonesi olan Netflix kullanmaya devam edecek.

        iTunes belki uzun vadede Netflix’e dönüşebilir. Değer mi? Tartışılır.

        Öte yandan yazıda belirtilen vergilendirme mevzusu göz ardı edilecek bir şey değil. Trump 2018’de parasını ülke dışında tutan firmalara ciddi yaptırımlar getirmeyi planlıyor. Ülke içinde tutanlara ise ciddi teşvikler var. Bu meseleye böyle bir çözüm bulmak mantıklı olabilir.

        Eğer Apple şov dünyasına adım atmak istiyorsa, firmanın daha önceleri bilgisi olmadığı bir sektöre bu tarz satın alımlar yaparak girdiğini de göz önünde bulundurursak Netflix’i satın alması alması gayet makul. Bir de yukarıdaki gibi vergilendirme mevzusuna bir çözüm olacaksa son derece akılcı bir çözüm.

        “Bu parayı başka bir yere harcasınlar” mantığını da doğru bulmuyorum. Öncelikle harcamadıklarını nereden biliyorsunuz? Para söz konusu olunca insanlar her şey çok basit işliyormuş gibi yorumlar yapıyor. Araştırma geliştirme dediğimiz şey yukarıda film sektörü için de dediğim gibi “ne kadar çok para o kadar iyi” kafasıyla yapılmıyor. Bunun bir sınırı var. Yani bir teknoloji geliştirmek için 5 milyon dolar gerekiyorsa buna 100 milyon dolar kaynak ayırmak o geliştirilen teknolojiyi daha iyi yapmayacak. Aksine anlamsız para harcamış olacaksınız. Apple’ın parası olmadığı için mi bataryalarda problem çıkıyor? Ya da parası yetmediği için m iOS 11 kasıyor? Hiç zannetmiyorum. Zaten dünyanın en iyi yazılımcıları, donanımcıları burada çalışıyor. Hali hazırda bir teknolojiyi geliştirmekte iyi olduğunu düşündükleri firmaları da satın alıyorlar. Her ay böyle bir haber okuyoruz neredeyse.

        Öte yandan 105 milyar dolar çok büyük para. Dediğim gibi bu işin arkasında gerçekten Trump’ın yaptırımları ve teşvikleri varsa makul. Aksi halde çok büyük para.

  2. Netflix’i almanın neler getirip neler götüreceğini eminin danışmanlar ve muhasebeciler ayrıntılı olarak inceliyorlardır. Çok büyük bir para ödenmesi gerekiyor evet ancak unutmayalımki bu parayı Apple 2 senelik karından ödeyebiliyor. O kadar büyük bir para biriktiki kasada, Jobs zamanında yapılmayan her çeyrek kar payı dağıt, hisse geri satın alması yap, git paran varken borç al gibi muhasebe taktiklerine rağmen para bitmiyor.

    Trump’ın yeni kanunu çıkartma sebebi, parayı Abd’ye getirtmek için ancak Çin’de boş durmuyor ve benzer desteklerle para burda kalsın diyor. (Gerçi para sonradan ABD bonosu alınarak yeniden Amerika’ya gidiyor ama o ayrı bir hikaye)

    Apple’ın temsili olarak kanun çıkmışken bir miktar getireceğine inanıyorum ama bunu netflix i alarak yaparlarsa sürpriz olur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz