Herkese lazım yazı dizimizde uzun zamandır anlatmak için can attığım bir girişime geldi sıra, o da ”Yuvarla” uygulaması.
Yuvarla muazzam bir amaçla yola çıkmış ve belki de tüm dünyada sosyal girişimciliğin nasıl olması gerektiğine dair çok güzel bir örnek.
Yuvarla nedir
Kendi tabirleri ile Yuvarla ”2014 yılında ülkemizdeki bireysel bağış kültürünü geliştirmek ve bunu yaparken de sosyal ve çevresel sorunların çözümü için çalışan sivil toplum kuruluşlarına kaynak yaratmayı hedefleyerek kurulmuş bir sosyal girişimdir.
Yapacağın market alışverişinden, restoran harcamasına, aldığın gömlekten, keyif kahvesine kadar kartlı harcamalarının küsuratını bir sonraki TL’ye yuvarlayarak aradaki kuruşları seçtiğin dernek veya vakıfa bağışlayabilirsin.”
Bu gerçekten çok güzel bir sosyal girişimcilik örneği. Buradan Yuvarla’nın kurucuları olan Emre Danacı ve Erdi Yerebasmaz’a teşekkürlerimizi iletiyoruz.
Yuvarla uygulaması nasıl indirilir?
iPhone’unuzda bulunan AppStore uygulamasına girerek Yuvarla uygulamasını aratabilir sonrasında ise ”İndir” seçeneğine dokunup TouchID (parmak izi) veya FaceID (yüz tarama) teknolojisine sahip bir telefon kullanıyorsanız parmağınızı ya da yüzünüzü okutarak uygulamayı indirebilirsiniz.
Yuvarla uygulamasına üye olmak
Yuvarla uygulamasını ilk açtığımız zaman bizi 4 adet bilgilendirme ekranı karşılıyor. Kısaca uygulamanın amacı, bağışta bulunacağımız dernek ve vakfı, yuvarlama tercihimizi ve kart tanımlamamızı yapmamız gerektiğinin bilgisi bize hatırlatılıyor.
Bu bilgi ekranlarından sonra ise karşımıza giriş yapma ekranı çıkıyıor. İsterseniz FaceBook hesabınızla da giriş yapabilirsiniz ancak istemiyorsanız aşağıda bulunan Kayıt Olun‘a dokunmanız yeterli.
Kayıt olun seçeneğine dokunduktan sonra da doldurmamız gereken alanlar mevcut bunlar; adımız, soyadımız, e-posta adresimiz ve şifremizi girdikten sonra kullanıcı metnini okuyup onaylayıp ”Kayıt Ol” dememiz gerekiyor.
Sonraki ekranımızda ise harcamalarımızdaki küsuratın hangi dernek veya vakfa gideceğinin kararını veriyoruz. Bünyesinde oldukça fazla seçenek barındıran Yuvarla uygulamasının ise destek verdiği kuruluşlar şunlar; Arama Kurtarma Derneği (AKUT), Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), Darüşşafaka Cemiyeti, Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF), Kanserli Çocuklara Umut Vakfı (KAÇEV), TEMA Vakfı, Tohum Otizm Vakfı, Toplum Gönüllüleri Vakfı, Toplum Gönüllüleri Vakfı (TEV), Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği, Türkiye Yeşilay Cemiyeti, Türk Kızılayı ve UNICEF Türkiye
Dernek veya vakıf seçimini yaptıktan sonraysa harcamalarımızdaki küsuratların ne kadarının bağışlanacağını ayarlamamız gerekiyor. Dilersek aylık bağış miktarımıza bir sınır koyabiliyoruz ve gene dilersek ”Otomatik Yuvarla” seçeneğini kapatarak yuvarlanan miktarları seçerek bağışta da bulunabiliyoruz.
Bu gibi seçeneklerin kullanıcıya sunulması gerçekten takdirimizi kazandı. Böylelikle bağışta bulunacağınız miktar üzerinde tam kontrole sahip oluyorsunuz.
Artık son adımdayız. Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası ve Kredi Kartı bilgilerinizi girerek dilediğiniz kuruluşa veyahut vakfa küsuratlarınızla bağışta bulunabilirsiniz. Yuvarla uygulaması Visa, MasterCard, Troy ve American Express ödeme yöntemleri ile uyumludur.
Sonuç
Soayal girişimciliğin tanımı; kâr etmeyi amaçlayan ama elde ettiği kârı, topluma fayda üretmek için kullanan girişimcidir, bu tanımın Türkiye’de hakkıyla karşılıklarından biri bence Yuvarla uygulaması. Düşünenin, uygulayanın ve emeği geçen herkesin aklına sağlık.
Maalesef ki bilinirliği az olsa da bu sosyal girişimin hak ettiği kadar kullanılması dileği ile.
Son olarak tekrardan teşekkürler Emre Danacı ve Erdi Yerebasmaz.
Bir kredi kartımın bankasını desteklemiyormuş, diğerinin bankası ile halen görüşme halindelermiş. İki kredi kartımı da kullanamadım. Kart beğendiremedik.
Kart beğendirememeden ziyade, bankanız iyiliği beğenmemiş olabilir. Zira buna uyumlu olabilmesi için sisteminde yenileme yapması buda yazılımcılarına tonla para vermesi gerektiği anlamına geliyor. Vakıflara destek olmaktansa param cebimde kalsın diyorlar. İş Bankası teknolojiyi en iyi kullanan banka, ülkeye çoğu şeyi ilk getiren ve uygulayan yeniliğe açık bir banka haliyle bu projede de ilk desteğini veren banka. (Sadece İş Bankası Kartları Oluyor Şuanda)
Kesinlikle harika bir uygulama, İş Bankası müşterisiyim ve sistem şuanda
sadece İş Bankası kredi / banka kartlarını kullanan kişiler için
geçerli. Geçtiğimiz ay Apple’ın yenilenen AppStore ile başladığı hergün
bir kategoride editör seçimi uygulama tanıtım konusunda ilk sırada yer
alıyordu orada gördüm ve kullanıyorum. Çok güzel bir sistem. Türkiye’nin
her alanda öncü bankası İş Bankası’nın bu sistemin arkasında olduğunu
öğrendiğimde ayrıca sevinmiştim.
Diğer bankalar niye olmuyor
diyenler için, bankanın tabiri caizse biraz masrafa girerek alt yapısını
bu sistemle uyumlu hale getirmesi gerekiyor. Haliyle bu yüzden hiçbir
banka desteklemiyor. Müşterilerin tepki gösterip destek çıkması lazım
desteklemesi için. Yuvarla’ya değil bankalara.
Hala değişik bir fikir bekliyorum. Amerika’dan baka baka yapmaktansa bizden çıkan değişk bir fikir. 10.000 usd çalışır benden.