Geçtiğimiz hafta Manhattan’da gerçekleştirilen Siber Güvenlik konulu uluslararası bir konferansta FBI, Apple’a yönelik ilginç ithamlarda bulundu.
Hatırlarsanız FBI bundan yaklaşık iki sene önce San Bernardino saldırısını düzenleyen şahsın iPhone’undaki bilgilere ulaşmak için Apple’dan yardım istemişti. Apple ise FBI ile yapacağı bu anlaşmanın tüm iPhone’ları tehlikeye atacağı düşüncesiyle cihazın şifresinin kırılması için iş birliğine gitmemişti. İşte o zamandan beri Apple ile FBI arasında süregelen bir anlaşmazlık söz konusu.
Konferansta konuşan FBI’ın adli tıp uzmanı Stephen Flatley şirketin iPhone’ların şifresinin kırılmasını çok zorlaştırdığından yakınarak bunu yapan Apple çalışanlarını “pislik” ve “kötülük dehaları” olarak nitelendirdi.
Flatley’in söylediğine göre Apple önceden 10.000 olan hash tekrarlama sayısını 10.000.000 seviyelerine çıkarmış. Yani önceden saniyede 45 parola denemesi yapılabiliyorken Apple bunu 18 saniyede 1 parola denemesine düşürmüş. Bu da FBI’ın işini bir hayli zorlaştırıyor. Flatley şifre kırma işlemlerinin 2 günden 2 aya çıkmasını büyük bir sorun olarak görüyor.
FBI brute force gibi yöntemler ve çeşitli araçlarla iPhone’ların şifresini kıramayınca çareyi İsrail merkezli bir şirket olan Cellebrite‘de bulmuştu. Flatley konuşması sırasında bu şirketi överek Apple’ın güvenliğiyle baş edebilecek tek firma olduğunu dile getirdi.
Öte yandan FBI direktörü Christopher Wray‘in şifresi kırılamayan cihazların ‘öncelikli bir kamu güvenliği meselesi’ olduğunu söylemesi de Apple’ın yöntemlerinin sorgulanmasına neden oldu.
Apple, FBI’ın işini önlemesinden dolayı suçlanıyor ancak bir taraftan da firmanın sorumlu olduğu milyonlarca kullanıcısı var. Teknoloji devinin FBI ile böyle bir anlaşmaya gitmesi marka değerine zarar verebilir ve kullanıcı kaybına sebep olabilir.
Siz hangi taraftasınız? Apple’ın FBI’a karşı dik duruşunu takdir mi ediyorsunuz yoksa şirketin terör olaylarının çözümü için FBI ile veri alışverişinde bulunması gerektiğini mi düşünüyorsunuz?
Kimin kötülük dehası olduğunu anlamak için belki şu filmi izleyebilirsiniz:
http://www.imdb.com/title/tt1616195/
J. Edgar 2011
İşbirliğinin üstünü örtmek için arka sokaklar seviyesinde kamuflaj ne kadar apple kullanıcısı varsa istisnasız, aygıtlar üzerinde toplanan tüm verilerin incelendiğini düşünüyorum. Mangal başındaki insandan, teleskop başındakine kadar. Amerikanın bu denli başarılı olması her şeye onlarca adım önceden başlaması teknolojiyi tekelinden yaymasıyla daha da kolaylaşıyor.