Ana Sayfa Haberler Facebook geleneği bozmuyor ve kullanıcı verilerini satıyor!

Facebook geleneği bozmuyor ve kullanıcı verilerini satıyor!

Facebook'un yeni nesil bilgileri test etmek amacıyla 3. taraf şirketlere izin verdiği ve halen kullanıcı verilerini sattığı iddia ediyor. Bu haber sosyal medyaya olan bakışınızı değiştirebilir.

2

Facebook’un neredeyse 1 yıldır başı kullanıcı verileri ile dertte gibi görünüyor. Şirketin milyarlarca dolarlık reklam gelirleri sanki onlara yetmiyormuş gibi gizli anlaşmalar ile kullanıcı verilerini araştırma ve geliştirme şirketlerine satıyorlar. Bu hareketiyle milyonlarca kullanıcı Facebook’u tamamen bıraktı ve hatta halen ulusal mahkemeyle yargılanan Facebook’un başı dertten bir türlü kurtulmuyor. Facebook ile işbirliği yapan şirketlerin geleceği de maalesef çok uzun olmuyor. Gizlilik anlaşmalarını reddedip kullanıcı bilgilerini satan Facebook ile ismi geçen Cambridge Analytica isimli araştırma şirketi iflas etti. Facebook halen ayakları üzerinde duruyor ama ondan almaması gereken kullanıcı bilgilerini alan bu şirket mahkeme ve baskılara dayanamadı ve haliyle iflas etti.

KULLANICILAR GİZLİ GÖNDERİLERİNİ DERHAL SİLMELİ!

Facebook’ta kullanıcılar genelde kendi arkadaşları, aileleri ve diğer sayfalar ile güncel kalıyorlar. Bütün dünyanın Facebook kullandığını dikkate aldığımızda milyonlarca insanın özel gönderisi olduğunu düşünüyoruz. Facebook uygulaması eğer cep telefonunuzda yüklü ise çektiğiniz her fotoğraf Facebook tarafından yedekleniyor. Sosyal medyada ve yabancı basın kuruluşlarındaki iddiaya göre sadece iletişim numaraları değil özel içerikli fotoğraflarında aktarıldığı söyleniyor.

Wall Street Journal’ın haberine göre Facebook’un yeni özellikleri test etmek yada var olan testleri bitirmek için kullanıcı verilerini kullandığı ve bu sebeple bazı şirketlere izin verdiği iddiası ortaya atıldı. Bu bilgi ne kadar doğru bilmiyoruz ama burada söylemek istediğimiz en önemli şeylerden birisi genel olarak Facebook kullanıcısı olan insanların gizliliğidir. Facebook yönetimi bu şirketlerin beyaz listede olduğunu söylüyor ama herhangi bir 3. taraf şirketin kullanıcı verilerine ulaşmasının mantıklı bir tarafını biz göremiyoruz.

2 Yorumlar

  1. Yazılarına küçük bir eleştiri ve öneri getireyim.

    Son üç habere bakarsak sayfa, Apple dışı teknoloji haberlerine de ver verecek. Ok olabilir neden olmasın ama yazdığınız içerikleri biraz daha detaylandırmanız ve Apple ile bağlantı kurmanız verimli olur. Örneğin tesla haberinde Türkiye’deki supercharger lokasyon bilgilerine ulaşabilirsiniz, satış için kanyon da hangi mağaza ile anlaştıklarını araştırabilirsiniz. Apple akıllı araç sistemininin son durumunu ekleyebilirsiniz.
    Facebook data haberinde Apple ‘ın data gizliliği konusuna harcadığı çaba inanılmaz boyutlarda ve buna değinmemiş olmanız bence eksi.
    Pahalı reklam mecralarını kullanarak oyun bilgisayarı adıyla çöp bilgisayar satmak dolandırıcılık mı değil mi tartışılır bu devirde ancak konuyu daha şık bir şekilde inceleyerek yorumlamak gerekir. Apple ve teknoloji konusunda hala bu topraklarda düzgün bir haberci çıkmadı. Çıkmasını çok isterim. Özellikle arstechnica yı appleinsider dan özellikle daniel dilger gibi yetenekli yazarları örnek alacak araştırmacı teknoloji yazarlarına ihtiyacımız var.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz