Ana Sayfa Apple Apple’ın 3D Touch Özelliği Davalık Oldu!

Apple’ın 3D Touch Özelliği Davalık Oldu!

Apple'ın yıllar önce tanıttığı ve parmak hassasiyeti ile çalışan 3D Touch özelliği tam anlamıyla davalık oldu diyebiliriz. Olayı duyunca Sihirli Elma olarak hemen sizi aktarmak istedik.

0
iOS 3D Touch Özelliği

Toshiyasu Abe isimli Japon girişimci, Apple’ın iPhone ve iPad modellerinde kullandığı 3D Touch özelliğinin sahip olduğu patentini ihlal ettiği gerekçesi ile ABD’nin Oregon bölge mahkemesinde şirkete karşı dava açtı. Girişimcinin söz konusu patentini Şubat 2013’de ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi’nde tescillettirdiğini belirtiyor.

Çoğu patentte olduğu gibi bu patentin de açıklaması oldukça uzun ve kapsamlı fakat özetle ekranın belirli noktasında dokunmaya duyarlı çok sayıda sanal düğmeden söz ediliyor. Her düğme basınca duyarlı ve düğmeler aracılığıyla çok sayıda karaktere veya işleve ulaşılabiliyor. Patent, mobil telefon, dizüstü bilgisayar ya da bir araçtaki direksiyon simidi üzerinde kullanılabilecek şekilde çok sayıda basınca duyarlı geometrik olarak şekillendirilmiş tuşa sahip olan cihazlar üzerinde düşünülmüş.

Patentte yer alan dokunmatik ekranların düzeninin iPhone klavyesindeki yerleşim ve görünüme benzer yapıda olduğu görülüyor. Patentteki fikrin genel açıklaması ise şu şekilde; kullanıcı sert bir şekilde ekranda yer alan E tuşuna bastığında örneğin È, É, Ê ve Ë gibi karakterlerin yer aldığı menü geliyor. Kullanıcı daha sonra istediği karakterin üzerine parmağını kaydırıyor ve ilgili metni kullanmak için parmağını çekiyor.

APPLE 3D TOUCH ÖZELLİĞİYLE BİRLİKTE MAHKEMELİK OLDU

Girişimci, Apple’ın patent ihlalinin belirli iPad modelleri için iOS 11 ile sunulan Flick Keyboard‘a dayandığına inanıyor. Flick Keyboard etkileştirildiğinde, bir iPad kullanıcısı bir sayı veya sembolü girmek için bir tuşa basıp parmağını aşağıya doğru kaydırarak daha fazla işlevsellikten faydalanabiliyor Yani, kullanıcı klavyenin D düğmesine basar ve parmağını aşağıya doğru kaydırırsa $ sembolü giriliyor.

Dava, 3D Touch’ın basınca duyarlı çok işlevli özellikleri göz önünde bulundurularak açılmış durumda. Ayrıca Apple’ın App Store’da bulunan ve 3D Touch‘ı kullanan üçüncü taraf iPhone klavyelerinin geliştirilmesine aracılık ettiği ve bunların da patent ihlaline girdiği vurgulanıyor. Girişimcinin 2009’un başında Apple’a yazılı ihbarda bulunduğu da gelen bilgiler arasında. Ayrıca davacının Apple ile birtakım e-posta alışverişi yaptığı, bir şirket danışmanı ile en az bir telefon görüşmesi yaptığı ancak şirket ile herhangi bir anlaşmaya varılamadığı iddia ediliyor.

2017 yılı ile birlikte Apple’ın patent ihlalini iOS 11 ile ciddi bir hale getirdiğini dile getiren Toshiyasu Abe, şirketin hak ihlali konusunda kanıtlayabileceği adımlar attığını söylüyor. Açılan davada somut kanıtların olduğu göz önüne alındığında Apple’ın tazminat ödemeye mahkum olacağına kesin gözüyle bakılıyor ancak öncelikle mahkemenin davayı kabul etmesi gerekiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz