Apple, macOS platformunun en yeni sürümü olan Mojave ile pek çok yeni özelliği Mac’lere getirdi. Bu özelliklerden birisi de eski uygulamalar olarak sınıflandırılan 32 bit uygulamaları tespit etmeye yarayan bir araç oldu.
Bu yazımızda Mac’inizdeki eski uygulamaları tespit etme aracını nasıl kullanacağınızı açıklayacağız. macOS Mojave, 32 bit yani eski olarak sınıflandırılan uygulamaları destekleyen son macOS sürümü olma konumunda. Apple, geliştiricilerin ve kullanıcıların 32 bit uygulamaları kullanıp kullanmadıklarını öğrenmelerine yardımcı olmak için macOS Mojave’de Sistem Raporu’yla birlikte kullanılabilen bir aracı tanıttı. Bu araç macOS High Sierra’da da bulunan araca benzer bir şekilde çalışıyor.
macOS’da 32 Bit Uygulama Desteği Neden Kesiliyor?
Apple, iOS tarafında 32 bit uygulama desteğini iOS 11 ile kesmişti ve sıra macOS tarafına gelmiş durumda. Mac’ler Mac OS Leopard ile 2007 yılından bu yana 64 bit uygulamaları desteklemeye başladılar. Apple o zamandan beri aygıtları için 32 bit uygulama desteğini yavaş yavaş kesme yolunda adımlar atıyor olsa da bunu resmi olarak hiçbir zaman dile getirmemiş, somut bir adım atmamıştı. Nitekim Apple, 32 bit uygulamalar için işletim sistemi desteğini kesme konusunda oldukça ciddi ve Xcode 10 ile macOS uygulamaları için 32 bit uygulama geliştirme desteği artık son buluyor.
macOS Mojave’de 32 Bit Uygulamaları Bulma
macOS Mojave ile Mac’inizde bulunan 32 bit uygulamaları bulmak için şu adımları izlemeniz gerekiyor.
Adım 1: Mac’inizin Araç Çubuğu’ndaki Apple simgesine tıklayın.
Adım 2: Bu Mac Hakkında seçeneğine tıklayın.
Adım 3: Gelen ekran üzerindeki seçeneklerden Sistem Raporu düğmesine tıklayın.
Adım 4: Ardından Yazılım > Eski Yazılım‘a tıklayın.
Adım 5: Gelen ekran üzerinde 2019’dan itibaren macOS Mojave sonrası sürümde Mac’inizde kullanılamayacak olan ve eski olarak nitelendirilen 32 bit uygulamaların bir listesini görebilirsiniz.
Mesela yukarıdaki ekran görüntüsünde de görebileceğiniz üzere, MacBook Air’imizde yer alan ve Adobe’nin UpdaterStartupUtility adlı uygulaması eski yazılım statüsünde yani 32 bitlik bir uygulama. Bu da 2019’da yayınlanacak olan macOS Mojave’den sonraki sürüm ile birlikte uygulamanın Mac’imizde kullanılamaz hale geleceğin anlamına geliyor.
Geliştiriciler tarafından Apple’ın bu yaklaşımının dikkatle takip edildiğini ve uygulamaların 64 bit desteğini kazanmaları için gerekli olan güncellemeleri zamanla vereceklerini düşünüyoruz.