Yüksek veri aktarım hızları için SSD birimini tercih etmek gerekiyor ve Mac’in depolama kapasitesini artırmak için bir Mac SSD yükseltme yapılması bu yüzden önem arzediyor. Mac için en iyi SSD‘lerden bazılarını sizin için bir araya getirdik.
Bu sayfadaki SSD’ler, yerleşik olmayan, bir MacBook, MacBook Air, MacBook Pro veya bir iMac modelinin standart USB veya USB-C portu ile kullanılabilecek taşınabilir SSD’lerden oluşmaktadır.
Depolama birimlerine bakarak teknolojinin ne kadar ilerlediğini çok rahat görebilmek mümkün. 1990’ların 1.44 MB’lık disketi avuç büyüklüğünde iken, günümüzde parmak ucu kadar büyüklükte 500 GB’lık microSD’ler bulunuyor.
SSD yani Solid-State Drives veya Flash Drives, hem taşınabilirlik hem de performans için en iyi kombinasyonu sunuyor. Mac’in depolama kapasitesini artırmak ve veri aktarım hızlarını artırmanın en etkili yollarından biri kesinlikle taşınabilir SSD’lere yönelmekten geçiyor.
SSD, bir işletim sisteminin gün içinde en yüksek hızları sunmasının altın anahtarı. SSD’ler, birçok Mac modelinde bulunan hard disklerden 30 kata kadar daha hızlıdır.
SSD vs HDD
Diskler için en büyük engel gigabyte başına oluşan maliyettir. 1TB taşınabilir SSD için ortalama 750-1.000 TL, 1TB hard disk için ise ortalama 250 TL ödemeniz gerekir.
Bunun nedeni, hard disklerin veri depolamak için nispeten daha ucuz olan plakalara, SSD’lerin ise NAND bellek yongalara sahip olmalarıdır. NAND bellek yongaları daha pahalıdır, ancak daha hızlı ve diskin daha küçük olmasına izin verir.
2.5inç SSD mi Taşınabilir (Portable) SSD mi?
SSD’lerin performansı, 300-500 MB/s okuma hızından 3000 MB/s’ye kadar değişmektedir ve SSD’lerin üç temel fiziksel formu vardır. Bu fiziksel formun ikisi taşınabilir SSD’lerden oluşmaktadır.
‘Çıplak’ SSD kartları doğrudan PCIe veya SATA arayüzlerine bağlanır. Bunlar, bir dizüstü bilgisayarda yükseltme yapmak veya masaüstü bilgisayarlara eklemek için kullanabileceğiniz SSD’lerdir. Bu tür SSD gerçek taşınabilir SSD’ler değildir.
2.5inç SSD’ler, taşınabilirlik ve dahili kullanımın ortalamasını sunar ve taşınabilir bir disk elde etmenin en ucuz yoludur. Son derece ince, plastik bir gövdeye sahiptirler ve zarar görmeleri kolaydır. USB yerine SATA bağlantı konektörlerini kullanırlar.
Daha fazla koruma ve tüm önemli USB veya Thunderbolt arabirimini almak için bir kasa satın alabilir veya hatta bir SATA’dan USB’ye dönüştürücü adaptör kullanabilirsiniz.
Nihai taşınabilir deneyim için portable yani taşınabilir SSD’ye ihtiyacınız var ancak 2.5 inç SSD’lere kıyasla bu SSD’lerin boyutu daha büyük ve fiyatı kesinlikle daha pahalı olacaktır. Bu SSD’ler, Mac veya MacBook’un içinde bulunmayan USB veya Thunderbolt konektörlerle kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Bu nedenle Mac için en iyi SSD’lerden bazılarını seçerken boyutlarına özellikle dikkat ettik.
SSD’ler Şok Geçirmez ve Güvenilir mi?
SSD’ler hard disklerden daha dayanıklıdır. Hareketli parçaları yoktur ve veri yazılırken taşınır veya hareket ettirilirlerse zarar görmezler. Modern sabit diskler, bir miktar şok korumasına sahip olsalar da şok geçirme ve güvenilir olma konusunda halen sorunları vardır.
Bazı taşınabilir SSD’ler suya bile dirençlidir. 2.5 inç SSD’yi tercih edecekseniz özel bir sürücü muhafazası alarak ekstra koruma sağlayabilirsiniz.
SSD’ler HDD’lerden daha güvenilir midir sorusunun cevabını vermek gerekirse, hard diskler mekanik olarak bozulma eğilimindedir. Örneğin, plakaları döndüren motor yanabilir. SSD’lerin bellek hücreleri yaşlanır, bu da başarısızlığa yol açabilir. Her iki durumda da verilerin disklerden kurtarılabilmesi için bir uzman yardımı gerekir. Bu yüzden, SSD veya hard disk, hiç farketmez, verilerinizi düzenli olarak yedeklemek en önemli konudur.
Yine de SSD’lerin HD’lere kıyasla oldukça üstün olduğu gerçeği yadsınamaz bir gerçek.
SSD Performansını Tam Olarak Kullanabilme
SSD’de dosya aktarımının ne kadar hızlı olmasını bekleyebilirsiniz? Üst düzey harici SSD’ler saniyede yaklaşık 550 MB okuyabilir ve yazabilirler. Ancak, bu hızları elde etmek için Mac veya MacBook’unuzda bu bant genişliğini kaldırabilecek bir bağlantı noktasına ihtiyacınız vardır.
Thunderbolt 3 USB-C bağlantı noktasına sahip yeni bir Mac modeline sahipseniz sorun yok. Harici SSD’ler, Thunderbolt yerine USB 3.1 standartlarını kullanırlar, 1. ve 2. jenerasyon USB 3.1 portunu desteklerler.
USB 3.0 veya USB 2.0 bağlantı noktalarıyla daha eski bir Mac’iniz var ise hızdan ödün vermeniz gerekecek. USB 3.0, harici bir SSD’nin veri aktarım hızını teorik olarak saniyede 625 MB olmak üzere maksimum değerle sınırlandırır.
Bilgisayarınız eskiyse iki kez düşünmelisiniz. Mesela 2011 MacBook Pro’nuz varsa sadece USB 2.0 bağlantı noktaları kullanılabilir olacaktır. USB 2.0, ultra hızlı SSD’ler için yalnızca 60 MB/s hız değerini sunabilir. Bu durumda, taşınabilir SSD tercih etmek yerine sabit disk almayı düşünebilirsiniz.
Ne Kadarlık Depolama Alanına İhtiyacınız var?
Son SSD’ler üç veya dört tip depolama kapasitesini sunar; 250GB, 500GB, 1TB ve 2TB. 500GB ve 1TB modelleri arasındaki fiyat farkı farkı genellikle yüksektir. Bu nedenle, ne kadarlık bir depolama alanına ihtiyacınız olduğunun kararını siz vermelisiniz.
Filmleri ve fotoğrafları yedeklemek ya da bazı verileri taşınabilir hale getirmeniz gerekiyorsa, daha küçük kapasiteli bir SSD’i işinizi görebilir. Mac’inizin kendi depolama kapasitesine göre SSD depolama kapasitesi tercihinizi yapabilirsiniz.
Mac için En İyi SSD’ler
İşte Mac için en iyi SSD olarak gördüğümüz, güvenilir markaların SSD’leri.
SanDisk Extreme SSD
SanDisk Extreme, hem taşınabilirlik hem de sağlamlık konusunda en iyi SSD’sidir. Ayrıca, portatif kullanım için en kullanışlı model haline gelen birkaç küçük tasarım dokunuşuyla, günümüzün en sevilen taşınabilir SSD’si.
İlk olarak, küçüktür. Cep telefonu şeklinde, bir cebe sığacak boyuttadır.
SanDisk Extreme SSD’nin gövdesi, sürücüyü düşürdüğünüzde metal gibi kolayca hasar görmeyecek kauçuk kenarlara sahiptir. Çoğu taşınabilir SSD’ler, düşme darbelerine dayanacak şekilde üretilmiştir ancak gövdelerinin metal olması nedeniyle hasar meydana gelebilir.
SanDisk Extreme SSD, 1500G’ye darbeye dayanıklıdır ve su ve toza karşı dirençli olduğunu gösteren IP55 sertifikasına. Bu, SanDisk Extreme SSD’nin su sıçramalarında bile zarar görmeden her şekilde çalışabileceği anlamına geliyor.
SanDisk, SSD’yi herhangi bir bilgisayarla birlikte kullanabildiğinizden emin olmak için elinden gelenin en iyisini yaptı. Kutuda tek bir kablo var, ancak küçük bir adaptör, Thunderbolt 3 USB-C veya güvenilir eski bir tam boyutlu USB arasında geçiş yapabilmenizi sağlıyor.
SSD, exFAT dosya sistemini kullanıyor. Bu yüzden Mac’iniz için tak-çalıştır özelliklidir ve Windows makinelerinde de çalışabilir.
Sürücüde SanDisk’in SecureAccess uygulamasını indirmek için bir bağlantı linki bulacaksınız. SecureAccess, seçili dosyaları ve klasörleri parola ile korumanızı sağlar.
SanDisk Extreme SSD, 2. jenerasyon USB 3.1 USB-C portu üzerinden gerçek dünya testlerinde 535 MB/s okuma hızı sunuyor ve Samsung ve Seagate gibi alternatiflerinin çok ötesinde performans sergiliyor. SanDisk Extreme SSD’yi kullanarak 5GB’lık bir dosyayı ortalama 10 saniyeye kadar aktarabilirsiniz.
SanDisk Extreme SSD’yi Amazon gibi satıcılardan;
- 250GB’ını 89,99 dolar,
- 500GB’ını 129,99 dolar,
- 1TB’ını 279,99 dolar,
- 2TB’ını 599,99 dolara satın alabilirsiniz.
Samsung Portable SSD T5
Bu SSD, son derece küçük boyutu ve metal gövdesi ile göz dolduruyor.
Samsung, en popüler SSD’lerin çoğunun üreticisi konumunda. Samsung Portable SSD T5, adeta 2.5 inç SSD’nin küçültülmüş versiyonu gibidir.
Harika performans ve dayanıklı yapısıyla kesinlikle tercih edilesi bir SSD’dir.
Samsung, T5’in 2 metre yüksekliğinden düşme testine tabi tutulduğunu ve gövdesinin bu yükselikten düşme durumunda sağlam kalacak şekilde tasarlandığını söylüyor.
Diğer alüminyum gövdeler gibi, T5’in de gövdesi darbe ve çizilmelere karşı hassastır.
T5, yaklaşık 10.5 mm incelikte, 74 mm uzunluğunda ve 57.3 mm boyundadır. Suya karşı dirençli değildir.
Kutusundan 40cm’lik iki adet kablo çıkmaktadır. Biri USB-C knektörlü, diğeri geleneksel bir USB konektörlü.
Samsung T5, ExFat formatlı olduğu için ilk satın aldığınız anda Mac’inizle sorunsuz bir şekilde çalışır.
Sürücüde de bir yazılım bulunmaktadır. Bu, tüm sürücünün içeriğini 256 bit şifreleme kullanarak parola ile korumanızı sağlar. Parola korumasını ister açabilir isterseniz kapatabilirsiniz.
Gerçek dünya testlerinde, 2. jenerasyon USB 3.1 uyumlu konektör üzerinden ortalama 525 MB/s okuma hızı ve 478 MB/s yazma hızı sunuyor.
Samsung T5’i Türkiye’deki birçok mağazadan satın almak mümkün. 250GB’lık modeli 700 TL’den başlayan fiyatlarla satılmaktadır.
Seagate Fast SSD
Seagate Fast SSD, gerek tasarımı gerek fiyatı ile Mac’ler için favori.
Seagate Fast SSD, eloksallı alüminyum levha ile pürüzlü koyu gri plastik bir gövdeye sahiptir. Bir Mac’in yanında kesinlikle harika görünecektir.
9mm kalınlığında, 79 mm genişliğinde olan Seagate Fast SSD, SanDisk Extreme SSD’nin neredeyse iki katı genişliğindedir. Seagate, Samsung veya SanDisk modelleri kadar kolay cebe sığmaz.
Ama kot pantolon cebine sığabilir mi? Evet.
Sürücünün üstünde USB-C konektörü bulunuyor. USB-C ve USB-A (standart USB) terminallerine sahip kablolar kutusuna sahildir. Yani, Seagate Fast SSD, eski veya yeni Mac’ler ile kullanılabilir.
SSD, 2. jenerasyon USB 3.1’i kullanır ve bu özellik ile bir sokete takıldığında, 528 MB/s okuma hızları ile ve 478 MB/s yazma hızları sunar. Bu hızlar Samsung T5 ve SanDisk Extreme SSD’e yakındır.
Seagate Fast SSD, üstteki SSD’lere kıyasla darbelere karşı daha düşük direnç sunar.
Taşınabilir bir SSD arıyorsanız, Seagate Fast SSD iyi bir tercih olabilir. 1TB Seagate Fast SSD’nin Türkiye satış fiyatı 175 dolar ile 190 dolar arasında değişmektedir.
Samsung 860 Evo
Uygun fiyatlı bir SSD arıyorsanız Samsung 860 Evo kesinlikle aradığınız SSD. 450 TL’den başlayan (250GB için) fiyat etiketi ile satılmaktadır.
2.5 inç Samsung Evo 860 doğrudan bir SATA bağlantısı üzerinden kullanıldığında 550 MB/s’ye kadar hızlar sunabilir. Bununla birlikte, bir SSD’yi Mac’e sokmak istemiyor. Taşınabilir bir SSD istiyoruz, bu yüzden ekstra bir aksesuara ihtiyacınız olacak.
Samsung 860 Evo’yu satın aldığınızda, sürücüyü basit bir kutuda muhafaza edebilirsiniz. Mac’e bağlamak için SATA’dan USB’ye dönüştürücü bir konektör kullanmanız yeterli olacaktır.
SATA-USB kablosu kullanarak sunacağı ortalama yazma/okuma hızı 220 MB/s civarında olacaktır.
Sadece 5Gbps bant genişliği olan bir USB 3.0 portu ile gelen Samsung 860 Evo, 2. jenerasyon USB 3.1 portu ile kullanıldığında 420 MB/S okuma hızı, 427 MB/s yazma hızı sunuyor.
Boyutu bakımından birçok 2.5 inç SSD’ye kıyasla daha büyük olan Samsung 860 Evo, sadece 6.8mm kalınlığında.
Samsung 860 Evo’ı Mac’inizde kullanmaya başlamak için ilk olarak macOS’un Disk Utility uygulamasını kullanarak sürücüyü biçimlendirmeniz gerekecek. Bu işlem sadece bir iki dakikanızı alacak.
Harici bir SSD’ye macos yüklenebilir mi? Veya bu şekilde hariçten depolama olarak kullanmanın ne avantajı var hız dışında?
macbook pro 13 inc retina (early 2015) kullanıcısıyım. SSD yükseltmesi yapmak istiyorum. (malum cihazda 128 gb ssd var) böyle dışardan değilde içerden yükseltme yapabileceğimiz modeler hakkında bilgi vermeniz mümkün mü? Samsung’un eov/pro 850/950 vs modelleri var ama uyumlu mu değil mi emin olamadığım için alıp takmadım. Sizden ricam böyle ürünleri bu haberdeki gibi listeleyip tanıtmanız. Çok faydalı olacağı inancındayım.
ben de aynı konuyu merak ediyorum…
Merhabalar macbook pro 2011 samsung 860 evo ssd taktim ama hocbir sekilde yapilamiyor ne yapmaliyim ne denemeliyim bilmiyorum yardimci olursaniz sevinirim