30 Mart’ta Amerika Birleşik Devletleri Patent ve Marka Bürosu’na sunulan ve Perşembe günü kamuoyuna açık olarak yayınlanan “Güvenli öğeye belge aktarımı” patent başvurusu Apple’ın gelecek için önemli bir planını ortaya koyuyor.
Patent, özel olarak tasarlanan bir sistemin herhangi bir kaynaktan kimlik bilgilerini nasıl alınabileceğini ve kullanılabileceğini açıklıyor. Kimlik bilgileri, cihazın sahibinin kimliği için bir kanıt olarak kullanılabiliyor.
Patentte bahsi geçen elektronik cihaz, RFID veya NFC gibi kısa menzilli bir alıcıya, verileri işlemek ve saklamak için güvenli bir elemana sahip.
Cihaz, RFID kullanılarak bir sürücü belgesi veya bir üyelik kartı gibi herhangi bir otorite tarafından verilen herhangi bir kimlik belgesinin yerini alıyor.
Cihazla ilgili makama veya birime radyo frekansı ile bir talep gönderiliyor ve gerekli olan kimlik bilgilerinin talep edilme yetkisi tetikleniyor. Talebin ilgili makam tarafından onaylanmasıyla cihaz, edinilen bilgileri güvenli bir yerde saklıyor.
Daha sonra cihazdaki bu verilere erişebilmek için kimliğin doğrulanması gerekiyor. Bu, bir şifre girmek kadar basit ve daha yüksek güvenlik için biyometrik güvenlik önlemi kullanılabiliyor. Her iki durumda da cihazdaki kimlik bilgileri güvenle saklanıyor ve gerektiğinde güvenli bir şekilde kullanılabiliyor.
Patent başvurusunda ayrıca, e-Pasaportların giderek artan kullanımından bahsediliyor ve bir kullanıcının doğum tarihi, doğum yeri dahil olmak üzere gümrük yetkilileri tarafından kullanılacak verileri saklayan özel bir çipten söz ediliyor.
Apple, sistemin standart bir pasaportla aynı kontrolün sağlanabilmesi için potansiyel olarak bir pasaport numarası veya benzer bir bilgiyi sunabileceğini öne sürüyor.
Pasaportun Yerini iPhone Alabilir!
Genel olarak, patent başvurusunda henüz üretilmemiş bir donanımın kullanıldığı görülse de bu donanım ve sistem bileşenleri halihazırda iPhone’da bulunuyor. Şu anda iPhone’larda Touch ID ve Face ID gibi üstün güvenlik parçaları bulunuyor. Ayrıca, şifre tabanlı kimlik doğrulama sistemleri içeren şifrelenmiş güvenli bir dönüştürücü olan NFC ile radyo tabanlı iletişim birimi iPhone’larda yer alıyor.
Böyle bir sistem özellikle özel şirketler tarafından kullanılabilir. Örneğin, bir tesise giren çalışanlar kimlik doğrulaması için kimlik kartları yerine iPhone’larını kullanabilir. Patentte pasaporta vurgu yapılıyor olsa da ülkelerin mevzuattaki engellerine takılması kuvvetle muhtemel.
Bir ülke sınırını geçen yolcular için pasaportlarını yanlarında taşımaları şartı var. Kullanıcıların bu tarz bir sistemin kullanılabilir olması durumunda bile pasaportlarını yanlarında taşımaları gerekecektir.
Apple, pasaportun hiç kullanılmadan bu sisteminin çalışabilmesi için iPhone’un yedek pasaport olarak kullanılmasını sağlamayı planlıyor olabilir. Elbetteki iPhone’un yedek pasaporta dönüşmesi için ülkelerin destek sunması gerekiyor.
Her hafta Apple’ın Amerika Birleşik Devletleri Patent ve Marka Bürosu’na çok sayıda patent başvurusunda bulunduğu belirtelim. Kısacası patentlerle koruma altına alınan fikirlerin ticari ürünlerde kullanılması garanti değil.