Apple, akıllı telefonlarında ilkleri gerçekleştirme konusunda eskisi kadar aceleci değil. Şirket, yeni teknolojilerden öte oturmuş teknolojileri akıllı telefonlarında kullanmayı tercih ediyor. Muhtemelen 5G teknolojisi için de aynı şey olacak.
Apple, 5G’li iPhone’unu piyasaya sürmek için 2020’ye kadar bekleyecek. Elbetteki bunun mantıklı bir açıklaması var; 5G ağlarının yaygınlaşmasının bekleniyor olması. Ama başka bir açıklaması daha var; Apple, Nokia, Qualcomm ve diğer şirketlere 5G teknolojisi için 21 dolar civarında lisans ücreti ödemek zorunda kalacak.
Nokia, 5G teknolojili akıllı telefon üretmek için gereken benzersiz patentlere sahip. Nokia Çarşamba günü, cihaz üreticilerinin 5G patentlerini kullanması durumunda cihaz başına 3 euro sabit lisans ücreti ödemek zorunda olduklarını açıkladı.
Ericsson ise cihazın maliyetine bağlı olarak değişken bir lisans ücreti belirledi (2,5 ila 5 dolar arasında).
Qualcomm, olaya biraz farklı yaklaşıyor. Tek modlu telefon için yüzde 2,275 ve çok modlu telefonlar için yüzde 3,25 oranında lisans ve patent ücreti istiyor. Maksimum talep edilen patent ve lisans ücreti ise 400 dolar. Apple’ın akıllı telefonlarında Qualcomm’un 5G patentini kullanması durumunda ortalama 13 dolar ödeme yapması gerekiyor.
Cihaz Başına 21 ABD Doları
Apple, birkaç şirkete lisans ücreti ödemek zorunda olduğu için ödemesi gereken lisans ücreti toplamda 21 dolara kadar çıkıyor. Cupertino merkezli şirket, 4G teknolojisinin kullanımı için de oldukça yüksek lisans ücreti ödüyor.
Hiçbir 2018 iPhone modeli 5G teknolojisini desteklemeyecek çünkü şartnameler geçen Haziran ayında tamamlandı. Apple, Intel ile olan birlikteliğini sonlandırma planına sahip olmasına rağmen 5G modem çiplerini geliştirmek için şirket ile birlikte çalışıyor.
Apple, daha önce Qualcomm’un modem çiplerini kullanıyordu. Her iki şirketin de patent ve telif hakları konusunda ihtilafa düşmesi sonrası yasal mücadelesi başladı. Apple, Qualcomm’un bazı temel teknoloji patentlerini sahip olduğu için şirketi tekelcilik yapmakla suçluyor. O zamandan beri Apple ve Qualcomm, birbirlerini sürekli olarak ellerindeki imkanları kötüye kullanmakla suçluyor.