Başta Apple olmak üzere Amazon gibi şirketlerin sunucu donanımlarında Çin’e ait casus çiplerin bulunduğu iddia ediliyor. Söz konusu casus çiplerin Apple gibi büyük şirketlerin sunucu donanımları tedarik ettiği Supermicro’dan alınan donanımlarda yer aldığı belirtiliyor.
Bloomberg, Çin’e ait olduğu iddia edilen casus çiplerin 2015 yılında bulunduğunu ve sunucu anakartlarında yer aldığının tespit edildiğini öne sürüyor.
Apple, Bloomberg’in iddialarını reddederek çeşitli yayın kuruluşlarına basın açıklaması gönderdi. Apple, CNBC’ye verdiği demeçte Bloomberg muhabirleri ile olan iyi ilişkilerine değindi ve haberin kaynağının yanıldığını belirtti.
Cupertino merkezli şirket CNBC’ye yaptığı açıklamada yalnızca tek bir Super Micro sunucusunda virüslü bir sürücü bulunduğunu söyledi. Apple, bu olayın geçen yıl yaşandığını, tek seferlik bir olay olduğunu ve hedefe yönelik bir saldırı olarak görmediklerinin altını çiziyor.
Ayrıca Apple, 2016 yılında Supermicro olan ilişkisini sonlandırdı.
Bloomberg’in haberinde Çin’e ait casusluk çipinin Mayıs 2015’te bulunduğu ve sessizce FBI’a bildirildiği bilgisi yer alıyor. Daha sonra Amazon’un da sunucularında bağımsız bir çip keşfettiği ve olayı ABD’li yetkililere bildirdiği belirtiliyor.
Super Micro donanımlarında bulunan çiplerin Çin hükümetine ait olduğu ve ABD’li şirketlere ve kullanıcılarına yönelik casusluk faaliyetleri için kullandığından şüpheleniliyor.
Bloomberg, Apple’ın casusluk için kullanılmak üzere geliştirilen çipi tespit etmesinin ardından geçen üç yıldır gizli bir soruşturma yürütüldüğünü söylüyor. Hem Apple hem de Amazon Bloomberg’in haberini yalanlamış durumda.