Geçmişte, e-ticaret sitesi kurmak için bir web geliştiricisi ve tasarımcısı ile çalışmanız gerekmiş olabilir. WordPress, sıfırdan temel bir e-ticaret sitesi oluşturmak için neredeyse hiçbir teknik beceri gerektirmez.
WordPress, e-ticaret web siteleri için en uygun maliyetli içerik yönetim sistemlerinden (CMS) biridir. Bu CMS, profesyonel temalar da dahil olmak üzere, yeni başlayanlar için ucuz ama uygun fiyatlı planlar sunar. Web sitenizi büyütme zamanınız geldiğinde, siteniz ne kadar popüler olursa olsun; barındırıcınız artan trafik, sunucu ve bant genişliği taleplerine ayak uydurabilir.
Sezgisel gösterge paneli, sağlam bilgi tabanı ve destek sistemi, yeni sayfalar oluşturmayı, düzeninizi özelleştirmeyi, içerik oluşturmayı, resim yüklemeyi ve profesyonel bir web sitesi oluşturmaya giden tüm tasarım öğeleriyle ilgilenmeyi kolaylaştırır. Harika bir işletme web sitesi oluşturmak için kodlama öğrenmeniz gerekmez.
WordPress güvenlik konusunda da oldukça popülerdir ve sağlam bir güvenlik için itibar oluşturmuştur. Bu sayede veri ihlalleri, kimlik avı dolandırıcılıkları ve diğer çevrimiçi tehditler için kolay hedef olmadığınızı bilirsiniz.
Son olarak, WordPress SEO dostudur. Özellikle temiz ve tutarlı kodu sayesinde arama motorları için optimize edilmiştir. CMS ayrıca başlıklara, resimlere, sayfalara ve gönderilere meta etiketler eklemenize izin vererek sitenizi arama motorları için daha çekici hale getirir.
WordPress ile e-ticaret sitesi oluşturmak için yapmanız gerekenler şöyle:
- Bir Hosting Planı Seçin
E-ticaret sitenizi WordPress ile oluşturacak olsanız da, mutlaka bir hosting planına ihtiyacınız olacak. WordPress altyapısı ile uyumlu çalışan ve verimli performans gösteren WordPress Hosting planı satın alabilirsiniz.
Bu nokta web sitenizi kurmadan önce domain ve hosting sektörünün önemli şirketlerinden biri olan Hosting.com.tr’den, hosting planları arasından size en uygun olan hosting paketini seçebilirsiniz.
- Bir Alan Adı Seçin ve Kaydedin
Alan adı yani domain, internet kullanıcılarının web sitenizi bulmak için adres çubuğuna yazdıkları web sitenizin adıdır.
Örneğin, “www.google.com” bir alan adıdır.
E-ticaret siteniz için alan adınızı seçmeden önce dikkat etmeniz gerekenler aşağıdaki gibidir:
- Web sitenize organik trafik çekmek için alan adınızda anahtar kelimeler kullanın.
- Markanızı alan adınıza dahil edin (özellikle marka bilinirliğine oynuyorsanız).
- .com’u alan adı uzantınız olarak kullanmayı düşünün. Çünkü bu uzantı güvenilir, tanıdık ve hatırlaması kolaydır.
- Alan adınızı kısa tutun. En iyi etki için altı ila 14 karakter arasında bir alan adı alın.
Hosting.com.tr ana sayfasındaki “Domain” menüsüne giderek hayalinizdeki domain’i hemen kayıt ettirin.
- WordPress’i Yükleyin
WordPress kurulumu yapmanın en kolay yolu bunu sizin için yapan bir hosting seçmektir. Hosting.com.tr WordPress siteniz için herhangi bir işlem yapmanıza gerek kalmadan tek tıkla otomatik kurulum hizmeti sunar.
- Çevrimiçi Mağazanızı Oluşturun
Çoğu çevrimiçi mağaza (tüm çevrimiçi mağazaların %39’u) WooCommerce kullanır, bu nedenle WooCommerce sağlam bir seçimdir. Ayrıca, WooCommerce WordPress tarafından önerilir ve çevrimiçi mağazanızın tüm yönlerini yönetmenize olanak tanır. Bu, çeşitli güvenli ödemeleri, farklı ürünler için şablonları, para birimi ve nakliye hesaplayıcılarını ve ödeme kurulumuyla birlikte eksiksiz bir alışveriş sepetini kabul etmeyi içerir.
WooCommerce eklentisini kurmak için:
- WordPress Yönetici Panonuza gidin.
- Eklentiler’e gidin ve Yeni Ekle’yi tıklayın.
- Ekranınızın sol üst köşesinde bulunan arama çubuğuna WooCommerce yazın.
- Şimdi Kur’a tıklayın.
- Şimdi Etkinleştir’i seçin.
- Bir sonraki ekranda WooCommerce Kurulum Sihirbazına yönlendirileceksiniz. Çevrimiçi mağazanızı kurmak için talimatları izlemeniz yeterlidir.
- Çevrimiçi Mağazanızı Kurun
Çevrimiçi mağazanızı oluşturduktan sonra şimdi sıra geldi ürün eklemeye.
Ürün eklemek için:
- Kontrol panelinizin sol tarafında bulunan Ürünler > Yeni Ekle’ye tıklayın.
- Ürün ismi, ürün açıklaması, fotoğraf, fiyatlar vb. alanları gerektiği gibi doldurun.
- Ürününüzle ilgili bilgileri girdikten sonra web sitenizde yayınlamak için Yayınla düğmesine basın.
- E-ticaret Sitesi Temanızı Seçin
WooCommerce yüzlerce ücretsiz ve ücretli tema seçeneği sunar. Zaten bir WordPress teması satın aldıysanız, WooCommerce ayrıca bu temayı yükleme seçeneği de sunar. Durum ne olursa olsun, temanızı daha sonra istediğiniz zaman değiştirebilir veya düzenleyebilirsiniz.
Tema kurulumu için aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterlidir:
- Kontrol panelinizde Görünüm > Temalar’a gidin.
- Yeni Tema Ekle’ye basın ve arama çubuğuna WooCommerce yazın.
- Bir tema seçin ve Yükle’ye basın.
- Tema yüklendiğinde, Etkinleştir’e tıklayın.
- E-ticaret Sayfalarınızı Oluşturun
WooCommerce, mağazanızı müşteriye hazır hale getirmek için ihtiyaç duyduğunuz temel hususlar için adım adım bir kontrol listesine sahiptir. Mağazanızı kurmak için adımları takip etmeniz yeterlidir.
Fakat istediğiniz bölümleri atlama seçeceğiniz vardır. Örneğin, ürün resimleriniz yoksa veya bir ödeme ağ geçidi seçmediyseniz, bu adımları atlayabilirsiniz.
Bu aşamada ilk olarak aşağıdakileri yapmanız gerekir:
- İlk ürününüzü ekleyin
- Mağazanızı kişiselleştirin (mağaza logonuzu yüklemek dahil)
- Kargoyu ayarlayın
- Vergiyi ayarlayın
- Ödemeleri ayarlayın
- Eklentilerinizi Seçin
WordPress eklentileri, işlevselliğinizi en üst düzeye çıkarmanız için web sitenize birçok özellik eklemenize izin verir. WordPress’te çevrimiçi mağazanızı başarıyla yönetmenize yardımcı olacak binlerce eklenti vardır.
E-ticaret sitenizin sorunsuz şekilde çalışması için kullanmanız gereken en iyi eklentiler aşağıdaki şekildedir:
- Yoast SEO – En popüler SEO eklentilerinden biridir.
- WPForms – Hızlı bir şekilde bir iletişim formu oluşturmanıza olanak tanır.
- Ecwid – İhtiyacınız olan tüm özelliklere sahip basit ödeme sayfaları oluşturmanızı sağlar.
- Quick and easy FAQs – Mükemmel bir SSS bölümünü kurmanıza yardımcı olur.
- MonsterInsights – Google Analytics ile bağlantı kurmanızı sağlar.
Yukarıda sizinle WordPress ile e-ticaret sitesi oluşturmak için dikkat edilmesi gerekenleri adım adım paylaştık. E-ticaret ile ilgili merak ettiğiniz farklı şeyler varsa, yorum bölümünde bize yazın. İçeriğimizi geliştirmek için deneyimlerinizi ve önerilerinizi paylaşmayı unutmayın.