Ana Sayfa Haberler Apple’ın Çin’e bağımlılığı düştü, peki iPhone’da durum ne?

Apple’ın Çin’e bağımlılığı düştü, peki iPhone’da durum ne?

0

Apple’ın Çin’e olan bağımlılığı, en büyük iPhone montaj fabrikasında COVID-19 ile ilgili aksamaların şirkete haftada tahmini 1 milyar dolara mal olmasıyla şimdiye kadar hiç bu kadar keskin bir şekilde açığa çıkmamıştı.

Yeni bir rapor, şirketin üretimi çeşitlendirme çabalarının ilerleme kaydetmeye devam ettiğini, ancak iPhone üretiminin büyük ölçüde Çin’e bağımlı olduğunu gösterdi.

Apple’ın Çin’e bağımlılığı %36’ya düştü

Apple’ın Çin’e olan bağımlılığını azaltmanın hem gerekliliği hem de zorluğu konusunda yıllardır uyarılarda bulunuluyor. Ancak pandemi, şirketin üretim ağının çoğunu tek bölgede tutmasının risklerini daha da netleştirdi.

Apple üretimi diğer ülkelere genişletirken, son tahminler toplam iPhone tedariğinin %95’inin hala Çin’den geldiğini ve tüm iPhone’ların yaklaşık %80’inin Zhengzhou, diğer adıyla iPhone City’deki tek bir fabrikada üretildiğini gösteriyor.

Bu fabrikadaki büyük kesinti, iPhone üretiminin planlanan üretiminin %20’sine kadar düşmesine yol açtı. Yapılan bir başka tahmine göre, eksik üretimin 20 milyon birimden fazla. En kötü durum ise, arz ve talep arasındaki uçurumun çok büyük olduğu ve Kasım ortasında verilen siparişler için bile Noel zamanında teslimatı garanti etmenin imkansız hale geldiği iPhone 14 Pro modeli oldu. Bu durumların Apple’a haftalık 1 milyar dolarlık gelire mal olduğu tahmin ediliyor.

Apple uzun yıllardır Hindistan, Vietnam, Endonezya ve diğer yerlerdeki montaj fabrikalarıyla tedarik zincirini çeşitlendirmek için çalışıyor. Reuters, şirketin şimdiye kadar Çin’deki üretim tesislerinin yüzdesini 2019’da %44-47’den 2021’de %36’ya düşürmeyi başardığını bildirdi.

COVID 19 pandemisi nedeniyle oluşan kesintiler ve siyasi risklere ek olarak, Foxconn’un Zhengzhou’daki fabrikasında gerçekleşen son protestolar, tecritler sırasında kötü çalışma koşullarına dikkat çekti. İnsan hakları aktivistlerinin Çin’deki üretimin insani maliyetine giderek daha fazla dikkat çekmesiyle, Apple artık sorunları çözmesi için yatırımcılardan gelen artan baskıyla karşı karşıya kalabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz