Ana Sayfa AirPods Çin, neden AirDrop’tan korkuyor? İşte Gerçekler!

Çin, neden AirDrop’tan korkuyor? İşte Gerçekler!

0

Çin hükümeti, protestocuların kullanımını zorlaştırmak için baskılara boyun eğmesine rağmen hala AirDrop’tan korkmaktadır.

Çin İnternet Yönetimi (Cyberspace Administration of China), AirDrop’un kullanımını sınırlamak için bir taslak teklif yayınladı. Ayrıca, Android’deki benzer Bluetooth destekli dosya paylaşım özelliklerini de kapsayacak şekilde düzenlemeler planladı. Bu teklif, Apple’ın iPhone kullanıcılarının isimlerini gerçek isimleriyle kullanmalarını sağlamak gibi zorunluluklar getirmeyi hedeflemektedir…

Çin hükümeti neden AirDrop’tan korkuyor?

Çin hükümeti, ülkede internet kullanımını izliyordu, bulut hizmetlerinde depolanan verileri tarıyordu ve WhatsApp ve Telegram gibi çoğu uçtan uca şifreli sohbet uygulamasını yasaklıyordu ancak Apple, iMessage ve FaceTime ile şimdiye kadar aynı kaderi paylaşmaktan kaçınıyordu.

Yabancı sosyal medya uygulamaları da Çin’de yasaktı. Bunlar arasında Twitter, Facebook, Instagram, Reddit ve birçok diğer uygulama bulunuyordu. Ek olarak, VPN uygulamaları da yasaktı.

AirDrop’un kısa menzilli doğası nedeniyle, iletilen verilerin izlenmesi mümkün değildir. Hong Kong’daki protestocular, planlanan protestoların detaylarını ve diğer anti-hükümet materyallerini paylaşmak için AirDrop’u geniş ölçüde kullanmışlardı ve ardından Çin ana karasındaki insanlar da Xi Jinping ve Çin hükümetine karşı posterleri paylaşmak için aynı şeyi yapmışlardır.

Apple, bu duruma yanıt olarak 10 dakikalık bir zaman aşımı süresini devreye soktu.

AirDrop aracılığıyla herhangi bir kişiden belge alabilmek için iPhone’unuzu Sadece Kişiler yerine Herkes’ten mesaj alacak şekilde ayarlamanız gerekiyordu. Protestocular, halkla paylaşımı kolaylaştırmak için bu ayarı her zaman etkin tutuyorlardı.

Çin hükümeti, bu durumdan açıkça Apple’a endişelerini dile getirdi ve şirket, Herkes ayarı için 10 dakikalık bir zaman aşımı süresi tanıttı. Bu sürenin sonunda ayar otomatik olarak Sadece Kişiler’e dönüyordu. Bu şekilde AirDrop’u bu şekilde kullanmak neredeyse imkansız hale gelmiş oldu, çünkü herkes 10 dakikada bir manuel olarak tekrar etkinleştirmek zorunda kalıyordu.

Başlangıçta, değişiklik sadece Çin ana karasında satın alınan iPhone modellerine özgüydü. İlginç bir şekilde, diğer ülkelerdeki iPhone sahipleri de bunu tercih ettiklerini belirttiler ve Apple daha sonra bu değişikliği küresel olarak yaygınlaştırdı.

Yasama Çalışmaları, Apple’ı Zorlayarak Yeni Değişikliklere Yönlendirecek!

Çin hükümeti AirDrop ve diğer kısa menzilli dosya paylaşım özelliklerinden hala endişe duyuyor ve kullanımını daha da kısıtlamayı planlıyor.

Çin İnternet Yönetimi, lider Xi Jinping’in başkanlık ettiği bir kuruma bağlı güçlü bir internet denetim birimi olarak faaliyet göstermektedir. Bu haftanın başlarında, söz konusu denetim birimi tarafından taslak teklif yayınlandı.

Bu ağlarda insanların “yasalara aykırı veya zararlı” bilgi yayımlamaması veya paylaşmaması gerekmekte ve ihlallerin düzenleyiciye bildirilmesi gerekiyor.

Planlanan yasa, ayrıca Apple’ı kullanıcıların iPhone adını gerçek isimleri olarak ayarlamalarını sağlamakla yükümlü kılacaktır.

Bu tür ağları oluşturan veya destekleyen kişilerin, kullanıcılardan gerçek isimlerini ve diğer kişisel bilgilerini sağlamaları gerekmektedir.

Apple, teknik olarak Çin’deki iPhone sahiplerinin iPhone adını belirlemek için hükümet kimliklerini tarayarak ve ardından kilitleyerek bir sistem oluşturabilir, ancak bu durum teknoloji devinin kendi değerlerini tekrar riske atması anlamına gelecektir.

Teknik olarak, teklif bir “danışma” olarak adlandırılmaktadır, ancak hiç kimsenin sonucun zaten kararlaştırıldığı konusunda şüphesi olmamalıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz