Apple’ın bu sonbaharda sunduğu iOS 17, iPadOS 17 ve macOS Sonoma güncellemeleriyle birlikte gelen Kişisel Ses özelliği, engelli hakları savunucusu ve aynı zamanda bir doktor olan Tristram Ingham için büyük bir umut kaynağı haline geldi. İşte konuyla ilgili detaylar…
Apple’ın Kişisel Ses özelliği, kapanan kapıları aralıyor!
Ingham, fasioskapulohumeral musküler distrofi (FSHD) adlı bir rahatsızlıkla mücadele ediyor ve zamanla konuşma yeteneğini kaybetme riskiyle karşı karşıya. Ancak, Apple’ın Kişisel Ses özelliği sayesinde Ingham, kendi sesine benzeyen bir ses kaydı oluşturarak konuşma yeteneğini koruyabiliyor.
Tristram Ingham, yaşadığı rahatsızlık nedeniyle uzun bir günün sonunda sesini çıkarmakta zorlandığını fark etmiş ve bu durum gelecekte konuşma sesini hiç kullanamama riski taşıdığını göstermiş. Ancak Apple’ın Kişisel Ses özelliği, kullanıcılara metin okuma yoluyla 15 dakikalık bir ses kaydı oluşturma imkanı tanıyor ve bu sayede kişinin kendi sesine benzeyen bir ses oluşturmasına yardımcı oluyor.
Ingham, Kişisel Ses özelliğini kullanarak Apple’ın “The Lost Voice” filmi için kendi sesini oluşturdu. Bu özellik sayesinde, Engelli Kişiler Günü için hazırlanan yeni bir çocuk kitabını seslendiren Ingham, kendi sesini duymaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade ediyor.
Apple’ın Canlı Konuşma özelliği de bir diğer dikkat çekici erişilebilirlik özelliği olarak öne çıkıyor. Bu özellik, kullanıcılara yazdıkları metinleri seslendirme imkanı tanıyor ve Kişisel Ses ile veya sistemdeki yerleşik sesle birleştirilebiliyor.
Engelli toplulukları adına konuşan aracı seslere büyük önem veren Ingham, Apple’ın bu teknolojileri kullanarak kişisel bağımsızlığın ve kendi kendine idare etmenin önemli bir adımını attığını belirtiyor.
Bu gelişmelerin yanı sıra, Apple’ın Global Erişilebilirlik Politikaları ve Girişimlerinden Sorumlu Kıdemli Direktörü Sarah Herrlinger, iletişimin insanları bir araya getiren kritik bir faktör olduğunu vurgulayarak, konuşma yeteneğini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan bireylere destek olmaya kararlı olduklarını ifade ediyor.
Sonuç olarak, Apple’ın yeni erişilebilirlik özellikleri, engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırarak onlara daha fazla bağımsızlık ve iletişim olanakları sunuyor. Tristram Ingham gibi sesini kaybetme riski taşıyan bireyler için bu teknolojiler, değerli bir hazine olan kişisel seslerini korumalarına yardımcı oluyor.
“Evde oturup kalmaya hazır değilim.” diyen Ingham, ardından şunları söylüyor: “Çalışıyorum, toplulukta gönüllü oluyorum ve anlamlı biçimde katkı sağlamaya devam etmeyi umuyorum. Teknoloji bunu yapmama yardımcı oluyor.”
Ingham’ın profesyonel başarıları arasında dünya genelinde kullanılan epidemiyolojik COVID baloncuğu konseptinin ilk ortaya çıkışına verdiği katkı yer alıyor. Pandeminin ilk dönemlerinde engelli ve bağışıklık sistemi zayıf kişileri koruma altına almak için sunduğu bu konsept, büyük önem taşıyor.
Aynı zamanda, Māori halkından engelli kişileri ulusal çapta temsil eden kuruluşun başkanı olarak görev yapıyor ve Yeni Zelanda Sağlık Bakanlığı’na değerli tavsiyelerde bulunuyor. Kendisi ayrıca Otago Üniversitesi Wellington Tıp Fakültesi’nde kıdemli araştırma görevlisi olarak da görev yapıyor.
Belki de en önemli şey, konuşma sesinin durumu ne olursa olsun arkadaşlar ve aile ile kişisel bir bağ kurmaya devam edebilmek. “Üç torunum var.” diyen Ingham, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Onlara yatmadan önce masal anlatmayı çok seviyorum. Geldiklerinde genellikle gece bizde kalıyorlar. Deniz canlıları, tsunamiler ve benzeri şeyler hakkında hikayelere bayılıyorlar. Bunu gelecekte de yapmayı sürdürmek istiyorum.”
“Ne olacağını asla bilemezsin.” diye devam eden Ingham, sözlerini şöyle tamamlıyor: “Çok değerli bir şeyin, bir taonga’n yani bir hazinen olduğunda bunu korumak için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız diye düşünüyorum.” Bu sözlerle, Ingham’ın yaşam mücadelesindeki azmi ve değerli anıları koruma kararlılığı vurgulanarak, Apple’ın erişilebilirlik teknolojilerinin hayatına nasıl önemli bir katkı sağladığına dikkat çekiliyor