Bu hafta içinde büyük şirketlerin, içerik oluşturucuların izni olmadan YouTube videolarını AI modellerini eğitmek için kullandıkları iddiası ortalığı karıştırmıştı. OpenAI, Meta ve Google, YouTube videolarının bağımsız kullanımı konusundaki kuralları ihlal ettikleri için eleştiri alıyordu. Apple şirketi de AI için içerik çaldığı iddiasıyla bu tartışmanın içinde kendisine yer edindi.
Apple, AI içerik hırsızlığı hakkında ne dedi?
Teknoloji devi şimdi bu tartışmalara son vermek için açıklama yaptı. Şirket, Apple intelligence’ın etik olmayan AI uygulamalarıyla ilgili spekülasyonları reddetti. Apple Intelligence’ın lisanslı içeriklerle eğitildiğini ve çalınmış YouTube videoları kullanılmadığını söyledi.
Google, Meta ve OpenAI, AI modellerini eğitmek için ünlü YouTuber’ların 170,000’den fazla videosundan alınan altyazılar nedeniyle eleştiriliyordu. Daha önceki bir rapor, Apple’ın da yine YouTube içeriği kullanarak OpenELM modelini eğittiğini açıklamıştı.
9toMac’in raporuna göre Apple, OpenELM modelinin diğer AI girişimleriyle bağlantılı olmadığını doğruladı. Apple Intelligence ve LLM modelleri lisanslı verilerle eğitildiğinin altı çizildi. Apple, OpenELM’in bir araştırma girişiminin parçası olduğunu ve şirketin Pile veri setini kullanarak açık kaynaklı modelini eğittiğini açıkladı.
Apple, Nisan ayında piyasaya sürülen OpenELM modelinin Apple Intelligence veya AI destekli özellikleriyle ilişkili olmadığını açıkça belirtti. Apple Intelligence’ın eğitiminde tamamen etik uygulamalara dayandığı ve yayıncılara ve lisanslı verilere milyonlarca dolar ödendiği iddia edildi.
Büyük şirketlerin YouTube verilerini yapay zeka modellerini eğitmek için kullanması telif hakkı ihlalleri konularında ciddi endişeleri gündeme getirmişti. Apple Intelligence bu tartışmanın içinde yer almasa da şirketlerin yapay zeka eğitim yöntemleri konusunda şeffaf olmamaları bu tartışmanın daha da büyümesine neden oluyor.