Ana Sayfa Haberler Apple’ın ekran teknolojisi Tandem OLED nedir?

Apple’ın ekran teknolojisi Tandem OLED nedir?

0
Tandem oled

Apple’ın en son iPad Pro modelinde yer alan Ultra Retina XDR ekran, OLED teknolojisinde yeni bir dönemin habercisi. Bu yenilikçi ekran teknolojisi, “Tandem OLED” adı verilen ve endüstri standartlarını yeniden tanımlayan bir sistem kullanıyor. Gelin Tandem OLED’in ne olduğunu ve neden önemli bir gelişme olduğunu inceleyelim.

Tandem OLED teknolojisi nedir?

Tandem OLED, iki organik ışık yayan katmanın üst üste yerleştirilmesiyle oluşturulan bir teknoloji olarak tanımlanabilir. Zaten tandem kelimesi de İngilizcede ‘arka arkaya’, ‘iki sıralı’ veya ‘peşi sıra’ gibi anlamları taşıyor.

Bu teknoloji, her biri kendi kırmızı, yeşil ve mavi (RGB) alt piksellerine sahip iki OLED piksel katmanını bir araya getiriyor. Bu katmanlar, daha yüksek parlaklık seviyelerine ulaşmak için birlikte veya “tandem” olarak çalışıyor, bu da geleneksel tek katmanlı OLED’lere göre daha az organik malzeme yıpranması sağlıyor.

Tandem OLED’in çift katmanlı yapısı, daha yüksek parlaklık seviyelerine ulaşmayı mümkün kılıyor ve bu süreçte ekranın ömrünü uzatıyor. Bu, OLED ekranların genellikle karşılaştığı yanma riskini de önemli ölçüde azaltıyor.

Örneğin, küçük boyutlu OLED ekranlar 2000 nit parlaklığa ulaşabilirken, daha büyük paneller bu seviyelere ulaşmak için daha fazla güç harcıyor ve bu da cihazın pil ömrünü ve ekranın ömrünü olumsuz etkiliyor.

Tandem OLED teknolojisi, bu sorunları ortadan kaldırarak daha verimli bir ışık yayılımı sağlıyor ve daha düşük güç tüketimi ile daha yüksek parlaklık elde ediliyor.

2024 iPad Pro’ya kadar, iPhone Apple’ın OLED ekrana sahip en büyük cihazıydı. Samsung gibi rakipler, amiral gemisi dizüstü bilgisayarları ve tabletleri için OLED’i benimserken, Apple yaklaşık on yıl boyunca LCD ekranlarda kaldı. 2022 iPad Pro ve MacBook Pro’da mini-LED arka aydınlatma kullanmış olmasına rağmen, bunlar da nihayetinde OLED benzeri sonuçlar sunamadı.

Mini-LED ekranlar, yüzlerce veya hatta binlerce küçük LED kullanıyor ancak ekranın geri kalanı herhangi bir LCD ile aynı. Mini-LED’ler siyah seviyelerini iyileştiriyor ve parlaklığı büyük ölçüde artırıyor, ancak hala OLED’in piksel düzeyinde kontrolünü tam olarak kopyalayamıyor. Parlak nesnelerin siyah bir arka plana karşı sergilendiği durumlarda, mini-LED ekranlarda “blooming” olarak bilinen bir olgu gözlemlenebiliyor.

Yeterli sayıda karartma bölgesi ile mini-LED, OLED’den neredeyse ayırt edilemez görünebiliyor. Ancak, OLED’in anında tepki süreleri ve daha iyi izleme açıları gibi birçok başka avantajı bulunuyor. Yeni tandem OLED teknolojisi ile Apple, mevcut mini-LED ekranları kadar parlaklık seviyeleri ve dayanıklılık sunabiliyor. Örneğin, 2024 iPad Pro, HDR içerikte 1600 nit maksimum parlaklığa ulaşabiliyor

Tandem OLED teknolojisi, sadece Apple iPad Pro ile sınırlı kalmayacak. LG Display, 2019 yılında otomotiv endüstrisi için Tandem OLED panellerini piyasaya sürmüştü ve 2024 yılı itibariyle bu teknolojiyi tüketici elektroniği endüstrisine de tanıtmaya başladı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz