Apple, pazartesi günü iOS 18.1 ve macOS Sequoia 15.1’in ilk beta sürümleriyle Apple Intelligence özelliklerinin önizlemesini sunmaya başladı. Şirket, bu yeni özelliklerin nasıl çalıştığını ve gizlilik mekanizmalarını detaylandırdı. Şeffaflığı sağlamak amacıyla, kullanıcılar Apple Intelligence’ın isteklerini nasıl işlediğine dair ayrıntılı bir gizlilik raporuna erişim sağlayabilecek.
Apple Intelligence nedir ve sistem gizliliği nasıl olacak?
Apple Intelligence, şirketin yeni yapay zeka tabanlı özellikleri olarak adlandırdığı sistemdir. Kullanıcılar artık bu sistem aracılığıyla metinleri yeniden ifade edebilir, mesajları veya e-postaları özetleyebilir. Bu özellikler, hem cihaz üzerinde hem de çevrimiçi dil modelleriyle çalışabiliyor. Ancak, kullanıcıların gizliliğini garanti altına almak için Apple, istekleri çevrimiçi olarak işlemek üzere kendi çipleriyle Private Compute Modules (PCC) sistemini geliştirdi. Bu işlem, uçtan uca şifreleme ile yapılır ve şirketin bu verilere erişimi yoktur. İşlem tamamlandıktan sonra, tüm veriler kalıcı olarak silinir.
Apple, PCC sistemini şu şekilde tanımladı; “Private Cloud Compute, Apple cihazlarının endüstri lideri güvenliğini ve gizliliğini buluta taşıyor. PCC’ye gönderilen kişisel kullanıcı verileri, yalnızca kullanıcıya erişilebilir Gizlilik için tasarlanmış özel Apple silikon ve sertleştirilmiş bir işletim sistemi ile oluşturulan PCC, bulut yapay zeka hesaplamasında ölçeklendirilmiş en gelişmiş güvenlik mimarisidir.”
Apple, Private Compute Modules’ın güvenlik araştırmacıları tarafından bağımsız olarak doğrulanabileceğini zaten açıklamıştı. Aynı zamanda, kullanıcılar da Apple Intelligence’a yaptıkları isteklerin cihazda mı yoksa Apple’ın PCC’si kullanılarak mı işlendiğini kontrol edebilecek.
iOS 18.1 veya macOS 15.1 beta sürümünü çalıştıran uyumlu Apple cihazlarında, Gizlilik ve Güvenlik ayarları içinde yeni bir “Apple Intelligence Raporu” menüsü bulunuyor. Buradan, kullanıcılar Apple Intelligence ile olan etkileşimlerine dair bir rapor alınabilir. Bu rapor, hassas veriler içermesinden dolayı, yalnızca Face ID veya Touch ID ile kimlik doğrulaması yapıldıktan sonra erişilebilir.
Apple Intelligence, bu raporu varsayılan olarak oluşturur ve cihazda yalnızca 15 dakika süreyle saklar. Kullanıcılar, raporu 7 gün süreyle saklamayı veya tamamen kapatmayı tercih edebilirler.
Intelligence özellikleri, bu sonbaharda iOS 18.0 ve macOS 15.0’ın resmi sürümünde yer almayacak. Ayrıca, bu özelliğin iPhone 15 Pro modelleri veya M1 çipli Mac ve iPad’lerle uyumlu olduğunu da belirtmemiz gerekiyor.