Ana Sayfa Haberler Apple Vision Pro, ALS hastaları için umut olabilecek mi?

Apple Vision Pro, ALS hastaları için umut olabilecek mi?

0
Apple Vision Pro, ALS hastaları için umut olabilecek mi
xr:d:DAFlBZ3w9Sc:12,j:3472667864702292994,t:23060606

Synchron, beyin-bilgisayar arayüzü teknolojisini Apple Vision Pro ile ilk kez test etti. Daha önce iPad ve iPhone ile benzer teknolojileri deneyimleyen Synchron, bu kez bir yeniliğe imza attı. Şirket, 64 yaşındaki Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastası Mark’ın beynine başarılı bir şekilde bir beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) implantı yerleştirdi. Bu implant ile Mark’ın hayatı tamamen değişti.

Apple Vision Pro her şeyi değiştirebilir

Geliştirilen teknoloji sayesinde Mark, Apple Vision Pro’yu kullanabildi. Bu gelişme el ve kollarında işlev kaybı yaşayan hastalara da umut oldu. Mark, BCI teknolojisini kullanarak ekran üzerinde bir imleci hareket ettirebildi. Ayrıca bilgisayarda solitaire oynayabildi. Synchron’ın Apple Vision Pro’yu seçmesinin nedeni ise bu cihazın sunduğu gerçeklik algısıydı. Vision pro gerçek hayatla dijital dünyayı başarılı şekilde bir araya getirebiliyor. Başlığı taktığınızda, kullanıcılar gerçek dünyadan kopmadan hayatlarına devam edebiliyor.

Apple Vision Pro, ALS hastaları için umut olabilecek mi

BCI arayüzü, beynin motor korteksinin yüzeyinde yer alan kan damarına yerleştirildi. İmplant yerleştirildikten sonra, kullanıcıların motor hareket niyetleri algılandı ve kontrol başarıyla sağlandı. Bu sistem, felçli milyonlarca insanın yaşam kalitesini artırma potansiyeline sahip olabilir. Synchron, Apple ürünleri ile daha öncede çalışmalar gerçekleştiriyordu. Kasım 2022’de, benzer bir implant ile kullanıcıların iPad veya iPhone’u düşünceleriyle kontrol edebilmeleri için klinik denemeler gerçekleştiriyor. Ancak hiçbir çalışma bu kadar etkili sonuç vermemişti. Önümüzde yıllarda bu teknoloji birçok hasta için umut verici hale gelebilecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz