Ana Sayfa Haberler Apple’ın ‘Underdogs’ reklamı neden kriz yarattı! Tayland ve özür açıklaması

Apple’ın ‘Underdogs’ reklamı neden kriz yarattı! Tayland ve özür açıklaması

0
Apple’ın ‘Underdogs’ reklamı neden kriz yarattı! Tayland ve özür açıklaması

Apple’ın pazarlama ekibi bu yıl zorlu bir süreç geçiriyor. Birkaç ay önce, iPad’in ‘Crush’ reklamı, yaratıcı topluluktan gelen tepkiler nedeniyle geri çekilmişti. Şirket özür dileyip yoluna devam etmişti. Ancak şirket son ‘Underdogs’ reklamıyla yeni bir tartışma yaratarak tekrar özür dilemek zorunda kaldı.

Apple’ın ‘Underdogs’ reklamı neden sorun oldu?

Temmuz ortasında, Apple, ‘The Underdogs’ serisinin son reklamı olan ‘OOO (Out of Office)’u tanıttı. Bu reklamda, bir ekip, çeşitli görevleri gerçekleştirmek için Apple ürünlerini kullanıyordu. Reklam komedi temasıyla öne çıktı. Ancak asıl tartışma, reklamın Tayland’ı tasvir etme biçiminden kaynaklandı. Reklamda, ekip üyelerinin Tayland’da çeşitli sahnelerde gezdikleri görüntüler yer alıyordu. Reklamı izleyen kullanıcılar görüntülerde Tayland’ı geri kalmış ve çağdışı bir yer olarak gösterdiği gerekçesiyle protesto etti.

Apple’ın ‘Underdogs’ reklamı neden kriz yarattı! Tayland ve özür açıklaması

Apple, reklam için Tayland’da yerel bir prodüksiyon şirketi ile işbirliği yaptığını açıkladı. Fakat bu açıklama eleştirilerin dinmesini sağlamadı. Bloomberg’den Patpicha Tanakasempipat’ın raporuna göre, Tayland Temsilciler Meclisi’nin bir sözcüsü Perşembe günü şunları söyledi; “Tayland halkı, reklamdan derin bir şekilde rahatsız. Taylandlıları, Apple ürünlerini kullanmayı bırakıp diğer markalara geçmeye çağırıyorum” açıklaması yaptı. Tartışmanın büyümesi üzerine, Apple reklamı yayından kaldırdı. Artık şirketin YouTube kanalında veya diğer platformlarında da bu reklam bulunmuyor.

Apple, reklamı kaldırdıktan sonra şu açıklamayı yaptı; “Amacımız Tayland’ın iyimserliğini ve kültürünü kutlamaktı. Tayland’ın bugünkü canlılığını tam olarak yansıtamadığımız için özür dileriz. Reklam artık yayımlanmayacak.” Özür ve reklamın kaldırılmasının ardından, tartışmanın yatışması bekleniyor. Ancak bu durum, Apple’ın pazarlama ekibi için bu yılki bir başka büyük hata anlamına geliyor. Her durumda, iPhone 16 için hazırlanan reklamlarda çalışan ekiplerin, Apple’ın benzer bir duruma düşmemesi için özel bir özen göstereceği tahmin ediliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz