Ana Sayfa Öne Çıkanlar Instagram erişim engeli kalkacak mı? Son durum ne?

Instagram erişim engeli kalkacak mı? Son durum ne?

0

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından Instagram’a 2 Ağustos tarihinde erişim engeli getirildi. BTK tarafından resen getirilen erişim engelinden 48 saat sonra mahkemeden Instagram ile ilgili karar çıkması bekleniyordu. Bu kararın süresi de 4 Ağustos 3.00’de doldu fakat mahkemeden herhangi bir karar açıklanmadı. Peki, Instagram erişim engeli kalkacak? Instagram için son durum nedir? Haberin detaylarına hep birlikte göz atalım.

Instagram yasağı için son durum ne?

BTK’nın Instagram yasağının ardından mahkemeden konuyla ilgili herhangi bir karar çıkmadı. Kararın çıkmamasının yanında bir de Instagram erişim engelinin nedeni Katalog Suçlar olarak belirtildi.

BTK, mahkeme kararı olmadan Katalog suçlar için erişim engeli uygulayabiliyor. Bu nedenle de kararını ve kapatılma süresi sorun olmadan sürdürüyor. Sonuç olarak da BTK, Instagram’ı mahkeme kararı olmadan süresiz olarak kapatabiliyor. Katalog Suçlar, mahkeme kararı olmadan uygulanabildiği için Instagram‘ın ne zaman açılacağı henüz belli değil.

Instagram’ın erişim engeliyle ilgili açıklama yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, konuyla ilgili şu sözleri dile getirmişti:

“Net bir şekilde hassasiyetlerimiz belli. Oradaki eksiklikler belli. O eksiklikleri giderdikleri an yani diyelim ki bir saat sonra olsun biz o engeli kaldırmış olacağız.”

Katalog Suçlar nelerdir?

Türk Ceza Kanunu’nda birçok katalog suç bulunuyor. Fakat Instagram’ı ilgilendiren Katalog Suçlar, şu şekilde sıralanıyor:

a) 26/9/2004 tarihli ve Türk Ceza Kanununda yer alan;

  1. İntihara yönlendirme (madde 84)
  2. Çocukların cinsel istismarı (madde 103, birinci fıkra)
  3. Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma (madde 190)
  4. Sağlık için tehlikeli madde temini (madde 194)
  5. Müstehcenlik (madde 226)
  6. Fuhuş (madde 227)
  7. Kumar oynanması için yer ve imkân sağlama (madde 228), suçları

b) 25/7/1951 tarihli ve 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanunda yer alan suçlar.

c) (Ek:25/3/2020-7226/32 md.) 29/4/1959 tarihli ve 7258 sayılı Futbol ve Diğer Spor Müsabakalarında Bahis ve Şans Oyunları Düzenlenmesi Hakkında Kanunda yer alan suçlar.

ç) (Ek:13/10/2022-7418/32 md.) 1/11/1983 tarihli ve 2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanununun 27’nci maddesinin birinci ve ikinci fıkrasında yer alan suçlar.

Siz okuyucularımız bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi Yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz