Ana Sayfa Haberler Apple’ın macOS Sequoia ile güvenlik prosedürleri! Kullanıcılar için ne değişti?

Apple’ın macOS Sequoia ile güvenlik prosedürleri! Kullanıcılar için ne değişti?

0

Apple, sürekli olarak yazılım güvenliğini güncelliyor. macOS Sequoia ile bu alanda önemli bir değişiklik yapıyor. Bu güncelleme, bazı uygulamaları çalıştırmanın daha zor hale gelmesini sağlıyor. İşte bilmeniz gerekenler.

macOS Sequoia hangi güncellemeyi aldı?

Mac’ler, iOS ve iPadOS gibi kapalı sistemlere sahip olmadığından, Apple kullanıcıları korumak için başka araçlar geliştirdi. Bunlardan bazıları uygulama imzalama ve tasdik etme yöntemlerini içeriyor. Bu araçlar, Mac App Store’a girmeyen macOS uygulamalarının bile belirli bir düzeyde denetlenmesini sağlar. Amacı ise zararlı yazılımların yanlışlıkla açılmasını önlemek.

Apple’ın macOS Sequoia ile güvenlik prosedürleri! Kullanıcılar için ne değişti

Uygulama doğru şekilde imzalanmamış veya onaylanmamışsa açılmaya çalışıldığında bazı korkutucu uyarılar ortaya ıkabilir. Ancak, şimdiye kadar birçok kullanıcı bu uyarıları ve Apple’ın güvenlik sürecini, Control-tıklama kısayolu kullanarak atlayabiliyordu. Şimdi bu kısayol, macOS Sequoia ile birlikte kaldırılıyor.

Apple Developer sitesinde şu şekilde açıklama yapıldı; “macOS Sequoia’da, kullanıcılar artık kontrol tıklaması yaparak Gatekeeper’ı geçemeyecekler. Doğru şekilde imzalanmamış veya noterize edilmemiş yazılımları çalıştırmadan önce, Sistem Ayarları > Gizlilik ve Güvenlik bölümüne giderek güvenlik bilgilerini gözden geçirmeleri gerekecek.”

Bu duyuru, geliştiricilere yazılımlarını düzgün şekilde imzaladıklarından emin olmalarını tavsiye ediyor, böylece kullanıcıların bu ek adımları atlamaları mümkün olacak. Bu değişiklik biraz gereksiz gibi görünüyor. Control-tıklama kısayolunu bilen kullanıcılar, muhtemelen aldıkları risklerin farkındaydı. Ancak macOS Sequoia ile birlikte her seferinde Sistem Ayarları’na gitmek, güç kullanıcıları için daha fazla sorun yaratacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz