Son günlerde teknoloji dünyasını derinden sarsan bir gelişme yaşandı. Bağımsız güvenlik araştırmacısı Matthew Bryant’ın yaptığı çarpıcı keşif, şirketin iPhone prototipleri ve ticari planları da dahil olmak üzere birçok verinin satışa çıkarıldığını gösteriyor. İşte detaylar…
Apple’ın satışa çıkan prototipleri nasıl keşfedildi?
Her şey Matthew Bryant’ın ikinci el satış sitelerini tarayan özel bir yazılım geliştirmesiyle başladı. Bu yazılım, şirketlere ait olabilecek cihazları tespit etmek için görüntü işleme teknolojisinden faydalanıyor. Araştırmacı, bu yöntemle eBay’den satın aldığı bir Apple Time Capsule cihazında, Avrupa’daki tüm Apple mağazalarının 2010’lu yıllara ait yedek sunucu verilerine ulaştı.
Ancak sürprizler bununla sınırlı kalmadı. Bryant, sadece 165 dolara satın aldığı bir iPhone 14 prototipi ile Apple’ın iç geliştirme süreçlerini resmen ifşa eden özel bir iOS sürümüne erişti.
Belki de en şaşırtıcı keşif, Foxconn’un iPhone üretim hattında kullanıldığı anlaşılan ve fiziksel olarak imha edilmeye çalışılmış bir Mac Mini’den geldi. Cihazın sabit diskinden, Apple’ın fabrika test yazılımları ve Foxconn’a ait özel bilgiler elde edildi.
Özetle tüm süreç, Apple’ın kullanılmayan eski cihazları ve prototipleri imha etmekteki dikkatsizliğinden kaynaklanıyor. Uzmanlar, bu tür hassas cihazların ikinci el pazarlarında satışa çıkmasının ciddi güvenlik riskleri oluşturabileceğini vurguluyor. Bu sayede, şirketlerin eski ekipmanlarını daha sıkı kontrol etmeleri ve imha süreçlerini gözden geçirmeleri gerektiğine dair bir sürece tanıklık etmiş bulunuyoruz.
Yaşanan bu son gelişme, teknoloji devlerinin bile veri güvenliği konusunda zafiyetler yaşayabileceğini gösteriyor. Aslında kullanıcılara dair de bir hatırlatma yapmamız gerekiyor: İkinci el ürün satın alırken ve satarken, önceki kullanıcıya dair hiçbir verinin cihaz içerisinde kalmadığına emin olmak gerekiyor. Nitekim cihazın son kullanıcısı bu tür veri ihlallerinden sorumlu olma tehlikesiyle karşı karşıya kalabiliyor.