2019 yılında kullanıma sunulan “Sign in with Apple” özelliği, kullanıcılara hızlı, kolay ve gizliliği ön planda tutan bir şekilde uygulamalara veya web sitelerine kaydolma imkanı sağlıyor. Ancak son bir rapor, bu özelliğin birçok deepfake içerikli sitede kullanıldığını ortaya koydu. İşte konu hakkındaki en önemli ayrıntılar…
Apple yönetimi, deepfake siteler hakkında tedbir alacak
Deepfake, yapay zeka tarafından oluşturulan görüntü, ses veya videoların, gerçek kişilerin dijital olarak değiştirilmesiyle elde edilen içeriklerdir. Bu teknoloji, çeşitli kötü amaçlar için kullanılabilir; politikacıların asla söylemedikleri şeyleri söylemiş gibi gösterilmesinden, bir kişiyi aşağılamak veya korkutmak amacıyla sahte çıplak görüntüler oluşturulmasına kadar birçok alanda zararlı sonuçlar doğurabilir. Hatta bazı durumlarda, lise öğrencileri, kız sınıf arkadaşlarının çocuk istismarı görüntülerini oluşturmak için bu teknolojiyi kullanmıştır.
Yazılımlar giderek daha karmaşık hale geldikçe, deepfake içeriklerini tespit etmek de zorlaşıyor. Wired, deepfake içerik üreten ve özellikle sahte çıplak görüntüler oluşturmaya odaklanan altı büyük sitede “Sign in with Apple” seçeneğinin sunulduğunu tespit etti. Bu sitelerde ayrıca Google, Discord, Line ve Patreon gibi diğer platformlar aracılığıyla da oturum açma seçenekleri sunuluyordu. Bu tür seçeneklerin varlığı, bu sitelerin meşru ve onaylanmış oldukları izlenimini yaratıyor.
Dev web siteleri, Apple Intelligence’a savaş açtı!
Wired’ın yaptığı analiz, bu sitelerde sunulan oturum açma seçeneklerinin API’ler ve yaygın kimlik doğrulama yöntemleri aracılığıyla kullanıcılara sunulduğunu gösterdi. Apple, bu durumdan haberdar edildikten sonra, hemen harekete geçerek bu sitelerde kullanılan geliştirici hesaplarını kapattı. Discord da aynı şekilde hızlı bir şekilde harekete geçti ve ilgili hesapları kaldırdı. Google ise, şartlarının ihlal edilmesi durumunda geliştiricilere karşı harekete geçeceğini belirtti.
Bu olay, büyük teknoloji şirketlerinin hizmetlerinin kötü amaçlarla kullanılmasını önlemek için daha sıkı denetimler yapması gerektiğini bir kez daha gözler önüne seriyor. Apple’ın bu duruma hızlı müdahalesi, şirketin kullanıcı gizliliğini ve güvenliğini koruma konusundaki kararlılığını gösteriyor. Ancak, bu tür içeriklerin oluşturulmasını ve yayılmasını önlemek için daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiği de aşikar.