Ana Sayfa Apple Brezilya, Apple’dan X’i mağazadan kaldırmasını istiyor!

Brezilya, Apple’dan X’i mağazadan kaldırmasını istiyor!

0

Elon Musk ile Brezilya Yüksek Mahkemesi arasında yaşanan anlaşmazlık sonucu, sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) bu Cuma akşamı itibarıyla Brezilya’da resmen yasaklandı. Mahkeme, Apple’dan X’i Brezilya App Store’dan kaldırmasını istedi ancak henüz bir gelişme yaşanmadı. 2022 yılında Elon Musk tarafından satın alındığından beri birçok tartışmanın odağında yer alan X, dünya genelinde yaklaşık 400 milyon aktif kullanıcıya sahip ve bunlardan 20 milyonu sadece Brezilya’da bulunuyor. Ancak son olaylar, Brezilya Yüksek Mahkemesi’ni platformu yasaklamaya yöneltti.

Brezilya mahkemesi, Apple yönetiminden X’i kaldırmasını istiyor

Birkaç hafta önce Musk, Brezilya’daki X ofisini kapattı ve Brezilya şubesindeki tüm çalışanları işten çıkardı. Bu karar, X’in Brezilya yüksek mahkemesinin, özellikle ülkede bir seçim yılı olması nedeniyle, dezenformasyon yaydığı gerekçesiyle bazı profillerin kaldırılması yönündeki taleplerine uymadığını belirten bir mektup yayınlamasının ardından geldi.

Ancak Brezilya yasaları, ülkede faaliyet gösteren sosyal medya şirketlerinin bürokratik sorunlarla ilgilenmek üzere yerel bir yasal temsilciye sahip olmasını zorunlu kılıyor. Musk, Brezilya mahkemesine uymayarak ve Brezilya’da X için yasal bir temsilci atamadığı için platform ülkede yasaklandı. X, zararlı olarak değerlendirilen profilleri kaldırma yönündeki yerel mahkeme kararlarına uymadığı için Brezilya’da 3 milyon dolardan fazla para cezası aldı.

Apple reklamları durdurdu: Elon Musk karmaşası!

Yasağın ardından mahkeme, tüm internet sağlayıcılarından Brezilya’da X’e erişimi derhal kesmesini istedi. Ayrıca Apple ve Google’dan X uygulamasını App Store ve Google Play’den kaldırmalarını talep etti. Brezilya’da X’e erişim askıya alınmış olsa da, uygulama hala Apple’ın App Store’unda mevcut ve VPN kullanan kullanıcıların platforma normal şekilde erişmesine olanak tanıyor. Apple, Brezilya mahkemesinin talebine uyup uymayacağı konusunda henüz bir açıklama yapmadı, ancak karara uymayanlar için günlük 9.000 dolar para cezası öngörülüyor.

Bu yılın başlarında Apple, yerel hükümetin talebi üzerine hem WhatsApp’ı hem de Threads’i Çin App Store’dan yasaklamıştı. Şirket ayrıca, yasal ihlaller nedeniyle uygulamaların kaldırılmasını detaylandıran bir web sitesi de sunuyor.

Brezilya’daki duruma gelince, söylentilere göre Musk, X’i ülkeye geri getirmek için yerel hükümetle görüşmelerde bulunuyor. Bugün yaşanan gelişmeler, birçok Brezilyalıyı Mastodon, Bluesky ve Threads gibi diğer mikroblog platformlarında hesap oluşturmaya yönlendirdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz