Ana Sayfa Apple Apple, Avrupa Birliği düzenlemelerine uymuyor mu?

Apple, Avrupa Birliği düzenlemelerine uymuyor mu?

0

Avrupa Tüketici Örgütü (BEUC) tarafından yayınlanan bir analize göre, Apple, Google, Amazon, Meta, ByteDance ve Microsoft’un Dijital Pazarlar Yasası’na (DMA) uymadığı bir dizi nokta bulunuyor. BEUC, tüketici haklarını savunuyor ve Avrupa Parlamentosu’na tavsiyelerde bulunuyor.

Apple DMA’ya hangi noktalarda uymuyor?

Apple özelinde BEUC, şirketin DMA uyumluluk çalışmalarının yetersiz kaldığı birkaç noktayı dile getiriyor. Ancak Apple’ın bu sorunların çoğunu, 2024’ün sonlarında yürürlüğe girecek olan en son DMA güncellemelerinde ele aldığını belirtmekte fayda var.

Apple DMA’ya hangi noktalarda uymuyor?
  • Apple, kullanıcıların alternatif uygulama mağazalarına geçmesini veya App Store dışında uygulama indirmesini engellemek veya caydırmak için gereksiz adımlar oluşturuyor.
  • Apple, tüketicilerin varsayılan ayarlarını değiştirmesini kolaylaştırmıyor.
  • Apple’ın tarayıcı seçim ekranı, tüketicilerin etkili bir seçim yapması için yeterli bilgi sağlamıyor ve seçim ekranı “kafa karıştırıcı, karmaşık ve olumsuz bir sürtüşme yaratıyor.”
  • Apple, tüketicileri alternatif ödeme hizmetlerini seçmekten veya bir uygulamanın dışında daha ucuz hizmetlere abone olmaktan korkutmak için tarafsız olmayan bir dil kullanıyor. Bu, Apple’ın tüketiciler alternatif ödeme yöntemlerini kullandıklarında sunduğu açıklama ekranlarıyla ilgili.
  • Apple, son kullanıcıların birinci taraf uygulamaları kolayca kaldırmasına izin vermiyor ve Safari 2024’ün sonuna kadar silinebilse de, Apple’ın bu özelliğe Mart ayına kadar izin vermesi gerekiyordu.
  • Apple, Avrupa Komisyonu’na yeterli uyumluluk raporu sunmuyor ve bazı DMA önlemlerinin uygulanmasını geciktirdi, ki bu DMA’nın “açık bir ihlali” anlamına geliyor.

Huawei, Apple etkinliğini gölgede mi bırakmaya çalışıyor?

Apple’ın geçen ay duyurduğu DMA değişikliklerinin çoğu, raporu güncelliğini yitirmiş hale getiriyor ve BEUC, Apple’ın DMA uyumluluğunda ince ayarlar yapmayı planladığını kabul ediyor. BEUC, Apple’ın değişikliklerinin “kesin ayrıntılarının” “değerlendirilmesi gerekeceğini” söylüyor. Ancak rapor, Apple’ın bu özellikleri uygulamak için çok uzun sürdüğü görüşünde. Güncellemelerin çoğu yıl sonundan önce yapılacak, diğer bazıları ise 2025 baharına kadar etkinleştirilmeyecek. Apple’ın DMA’ya daha iyi uyum sağlamak için değiştirdikleri şunlar:

  • Telefon görüşmeleri, mesajlaşma, şifre yöneticileri, klavyeler, navigasyon, çeviri ve istenmeyen arama filtreleri için yeni varsayılan uygulamalar ayarlanabilecek.
  • Ayarlar uygulamasında, BEUC raporundaki şikayetlerden birini özellikle ele alan yeni bir Varsayılan Uygulamalar bölümü var. Tüketicilerin Safari dışı bir varsayılan tarayıcıyı yönetmek için “Safari” ayarlarına gitmek zorunda kalması kafa karıştırıcıydı.
  • Safari, App Store, Mesajlar, Kamera ve Fotoğraflar uygulamaları silinebilecek.
  • Kurulum sırasında tüketicilere gösterilen tarayıcı seçim ekranı, tarayıcı hakkında bir açıklama, doğrudan ekrandan varsayılan olarak ayarlama seçeneği ve bir tarayıcı seçmeden önce tamamen aşağı kaydırma zorunluluğu içerecek.
  • Safari olmayan bir varsayılan tarayıcı seçildiğinde, bu tarayıcının simgesi, Ana Ekranda veya Dock’ta Safari’nin simgesinin yerini alacak.

Diğer teknoloji şirketleri için BEUC, Meta’nın çapraz hizmet reklamlarını ve mesajlaşma birlikte çalışabilirliğini, Google’ın arama sonuçlarında kendini ön plana çıkarmasını ve hizmetler arasında kişisel veri kullanımını, Amazon’un kendini ön plana çıkarmasını ve hizmetlerden abonelikten çıkma zorluğunu, TikTok’un kişisel veri onayı uygulamasını ve Microsoft’un hizmetler arasında veri kullanımı için müşteri onay ekranını hedef aldı.

Avrupa Komisyonu, teknoloji şirketlerinin Dijital Pazarlar Yasası’na uyma şekliyle ilgili olarak daha fazla adım atarken, BEUC’nin tavsiyelerini muhtemelen dikkate alacaktır. Rapor, DMA’nın her hükmüne uyumun kapsamlı bir değerlendirmesi olmadığını, bunun yerine tüketicilerle ilgili konulara odaklandığını söylüyor. Örneğin, Apple’ın geliştiricilerden aldığı ücretler raporun kapsamına girmiyor, bu nedenle şirket burada bahsedilmeyen alanlarda DMA uyumluluğunda da değişikliklerle karşı karşıya kalabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz