Ana Sayfa Apple Apple, bilgisayar yarışında öne mi geçiyor?

Apple, bilgisayar yarışında öne mi geçiyor?

0

Apple’ın 2020’de yaptığı gibi, birçok bilgisayar üreticisi de performansı ve enerji verimliliğini artırmak için Intel işlemcilerinden ARM çiplerine geçmeye çalışıyor. Bununla birlikte, bu geçiş Apple tarafında sorunsuz gerçekleşirken, Windows kullanıcıları için işler o kadar da kolay değil. ARM tabanlı bilgisayarları deneyen kullanıcılar, popüler oyunlarla uyumsuzluk sorunlarından şikayetçi.

Apple, bilgisayar yarışında öne geçebilir!

The Wall Street Journal’ın yakın tarihli bir haberine göre, Qualcomm ARM çipleriyle çalışan Windows bilgisayarlar, platform için halihazırda mevcut olan birçok oyunla uyumsuz. Haberde, sorunun “yaygın” olduğu ve League of Legends ve Fortnite gibi oyunları etkilediği belirtiliyor.

Analistler, oyuncuların dünya çapındaki dizüstü bilgisayar kullanıcılarının yaklaşık %15’ini oluşturduğunu ve “her yıl on milyarlarca dolarlık bir iş hacmi” yarattığını söylüyor. Mac’ler üretkenlik alanında daha popüler olsa da, Windows her zaman oyunlar için daha açık bir platform olarak bilinmiştir. Ancak x86’dan ARM’ye geçiş bunu değiştirebilir.

macOS’e benzer şekilde, Windows’un ARM sürümünde de x86 yazılımını ARM’ye çeviren bir teknoloji bulunuyor, böylece kullanıcılar henüz yeni mimaride çalışacak şekilde güncellenmemiş uygulamaları ve oyunları çalıştırabiliyor. Bununla birlikte, bu teknoloji uygulamaları yalnızca düşük performansla çalıştırmakla kalmıyor, aynı zamanda hatalara ve aksaklıklara da neden oluyor.

Apple Arcade: Reklamsız ve sınırsız oyun deneyimi

Uzmanlar, bu tür hataların nedenlerinden birinin, çevrimiçi oyunlar için olmazsa olmaz hale gelen hile yapılmasını önlemek için koda yerleştirilmiş yazılım olduğunu iddia ediyor. Raporda, “Oyunun kendisi Arm’da çalışacak şekilde çevrilebilse bile, hile önleme yazılımı uyumsuz olabilir” deniyor.

En yeni Windows bilgisayarlara güç veren ARM çiplerinin arkasındaki isim olan Qualcomm, daha iyi uyumluluk sağlamak için oyun geliştiricileriyle birlikte çalıştığını söylüyor, ancak az sayıdaki ARM bilgisayar kullanıcısını kucaklamak şu anda çoğu geliştirici için bir öncelik gibi görünmüyor.

Bu yılın başlarında Microsoft, bazı benchmark testlerinde Apple’ın temel M3 çipini geride bırakan Qualcomm ARM çiplerine sahip yeni Surface dizüstü bilgisayarlarını tanıttı. Buna rağmen testler, Windows’un yeni mimaride x86 yazılımını taklit etmede önemli ölçüde daha kötü performans gösterdiğini ortaya koydu.

Mac’ler oyuncular arasında popüler olmasa da Apple, Apple Silicon çiplerinin AAA oyunları çalıştırma konusunda oldukça yetenekli olduğunu göstermeye çalışıyor. Şirket, geçen yıl geliştiricilerin Windows oyunlarını macOS’a taşımalarına yardımcı olmak için bir araç tanıttı ve ayrıca Resident Evil ve Assassin’s Creed gibi oyunları iPhone, iPad ve Mac’e getirmek için büyük stüdyolarla birlikte çalışıyor.

Temmuz ayında Apple, cihazlarında oyun deneyimini tanıtmak için özel bir medya etkinliği düzenledi. Görünüşe göre Apple, oyun alanında rakiplerine karşı nihayet bir avantaj elde etmiş durumda. Elbette, Apple’ın cihazlarını oyun söz konusu olduğunda birer mihenk taşına dönüştürüp dönüştüremeyeceğini zaman gösterecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz