Ana Sayfa Apple iPhone 16 serisi ile hangi yenilikler gelecek?

iPhone 16 serisi ile hangi yenilikler gelecek?

0

Herkes gibi biz de 9 Eylül’deki “GlowTime” etkinliğinde tanıtılacak iPhone 16 serisini merakla bekliyoruz. Etkinliğe günler kala, yeni iPhone’larda beklenen 16 büyük değişikliği derledik. Daha büyük ekranlardan, gelişmiş kamera teknolojilerine kadar iPhone 16’dan neler bekleyebileceğinizi keşfedelim.

iPhone 16 serisi ile birçok yenilik gelebilir!

1. Çekim Düğmesi

iPhone 16 ve 16 Pro, hızlıca fotoğraf ve video çekmeyi kolaylaştıran özel bir çekim düğmesiyle gelecek. Artık iPhone’lar birçok insanın ana kamerası haline geldiğinden, dokunsal geri bildirim sağlayan ve yarıya kadar basmaya olanak tanıyan özel bir deklanşör düğmesi oldukça mantıklı görünüyor. Hatta bazı kılıf üreticileri, yeni düğme için alt kısımda bir kesik bulunan kılıflar tasarlamaya başladı bile.

2. İncecik Çerçeveler

Apple, daha büyük ekranların yanı sıra iPhone 16 Pro ve Pro Max’te çerçeve boyutlarını da önemli ölçüde azaltmış. Bu sayede daha geniş bir ekran alanı elde edilirken, telefonlar daha modern ve şık bir görünüme kavuşuyor.

  • 15 Pro çerçeve: 1,71 mm
  • 15 Pro Max çerçeve: 1,55 mm
  • 16 Pro çerçeve: 1,2 mm
  • 16 Pro Max: 1,15 mm
iPhone 16 serisi ile birçok şey değişebilir!

3. Pro Modellerine Yeni Renkler

Pro modellerinde yeni renk seçenekleri de göreceğiz. Son günlerde internette dolaşan bazı görseller, olası bir kahverengi tona işaret ediyor. Bakalım Apple, yeni Pro modelleri için hangi renkleri bizlere sunacak.

4. 16 Pro’da 5x Optik Zoom

Apple, 15 Pro ve 15 Pro Max modellerinde farklı kamera sistemleri kullanmıştı. Sadece 15 Pro Max’te bulunan 5x optik zoom, yeni 16 Pro ve 16 Pro Max modellerinin her ikisinde de yer alacak.

5. Apple Intelligence

Apple Intelligence oldukça dikkat çekici bir yenilik olacak. Unutmamak gerekir ki iPhone 16 telefonlar, iOS 18.0 ile kutudan çıkacak ve Apple Intelligence, iOS 18.1 güncellemesiyle kullanıma sunulacak. Yine de tüm iPhone 16’ların yeni Apple Intelligence’ı destekleyeceğini söyleyebiliriz. Bakalım kullanıcılar bu yeni özellikle ilgili neler düşünecek.

iPhone 16 Pro, 2TB depolama seçeneğiyle mi gelecek?

6. Daha Parlak Ekran

Apple her yıl iPhone ekranlarının parlaklığını artırıyor. Mevcut 15 Pro ve Pro Max modellerinde 2000 nit parlaklık sunulurken, yeni iPhone 16 Pro ve 16 Pro Max’in daha da parlak MLA OLED ekranlarla gelmesi bekleniyor. Eğer önceki iPhone’unuzun ekranı güneş ışığında yeterince parlak değildiyseniz, yeni modeller bu sorunu ortadan kaldıracak gibi görünüyor.

7. WiFi 7 Desteği

Modern yönlendiricilerde standart haline gelmeye başlayan Wifi 7, yeni iPhone’larda da desteklenecek. Bu sayede daha yüksek Wifi hızlarına ve daha geniş bir kapsama alanına kavuşacağız.

8. Daha Hızlı Şarj

iPhone’ların mevcut şarj hızı, Android rakiplerine kıyasla oldukça yavaş kalıyor. iPhone 15 serisi, kablolu şarj ile 27W, Magsafe Onaylı veya Qi2 kablosuz şarj cihazlarıyla ise 15W hızında şarj olabiliyor. Yeni iPhone’ların ise 40 W’a kadar kablolu şarj ve 20 W MagSafe şarjı desteklemesi bekleniyor.

9. Yeni Ultra Geniş Açı Pro Kamera

Apple, iPhone 14 Pro ve Pro Max’te 48 megapiksel ana kamera kullanmış, ancak diğer kamera sensörleri 12 megapikselde kalmıştı. Yeni iPhone 16 Pro ve Pro Max’te ise ultra geniş açı kamera da 48 megapiksele yükseltilerek, ana kamera ile aynı kalitede fotoğraflar çekebilecek.

10. Daha Büyük Pil

Tüm iPhone 16 modellerinde daha büyük piller kullanılacağı söyleniyor. iPhone 15 serisinin pil kapasiteleri şöyle:

  • iPhone 15: 3.349 mAh
  • iPhone 15 Plus: 4.383 mAh
  • iPhone 15 Pro: 3.274 mAh
  • iPhone 15 Pro Max: 4.422 mAh

İşte iPhone 16 serisinde kullanılması beklenen pil kapasiteleri:

  • iPhone 16 Pro Max: 4.676 mAh (%5,7 artış)
  • iPhone 16: 3.561 mAh (%6,3 artış)
  • iPhone 16 Plus: 4.006 mAh (%8,6 azalma)
  • iPhone 16 Pro: 3.355 mAh (%2,5 artış)

Bu artışın, geleneksel tek katmanlı tasarımlar yerine yeni nesil istiflenmiş pil teknolojisiyle elde edilmesi bekleniyor.

11. A18 Pro Çip

iPhone 16 Pro ve Pro Max’e gücünü yeni A18 Pro çip verecek. Bu yeni çip sayesinde daha yüksek performans, daha iyi enerji verimliliği ve daha iyi grafik işlemci performansı elde edilecek. Ayrıca A18 Pro, Apple Intelligence özelliklerinin sorunsuz bir şekilde çalışabilmesi için RAM’e daha fazla odaklanacak.

12. iPhone 16 ve 16 Plus’a Yeni Renkler

iPhone 16 ve 16 Plus modelleri her zaman daha fazla renk seçeneği sunmuştur. Ancak bu renkler genellikle daha soluk tonlardaydı. Bu yıl Apple’ın renkleri daha canlı ve doygun hale getireceği söyleniyor.

Beklenen renkler şunlar:

  • Mavi
  • Pembe
  • Beyaz
  • Siyah
  • Yeşil

13. 3K Ağır Çekim Video

Apple, ağır çekim video kaydından bu yana ilk kez yeni bir ağır çekim özelliği sunuyor. Yeni mod sayesinde 3K çözünürlükte 120 fps video kaydedebileceğiz. Mevcut iPhone’larda 1080P çözünürlükte 120 FPS ve 720P çözünürlükte 240 FPS video kaydı yapılabiliyordu. Belki de bu yeni özellik sayesinde ağır çekim videolar daha sık kullanılır hale gelir.

14. Daha Büyük Ekranlar

Apple, yıllardır ilk kez iPhone 16 Pro ve Pro Max modellerinin ekran boyutlarını artırıyor. İşte iPhone 16 serisinde beklenen ekran boyutları:

  • iPhone 16: 6,1 inç
  • iPhone 16 Plus: 6,7 inç
  • iPhone 16 Pro: 6,3 inç
  • iPhone 16 Pro Max: 6,9 inç

15. Yeni Kamera Düzeni

iPhone 16 ve iPhone 16 Plus’ta kameralar yeniden dikey olarak konumlandırılacak. iPhone 12 ve 12 mini’de kullanılan dikey kamera düzeni, daha sonra Apple tarafından değiştirilmişti. Bunun nedenini kimse bilmiyor, ancak yeni modellerde uzamsal video kaydı yapabilmek için kameralar tekrar dikey olarak konumlandırılacak. Uzamsal videolar ise Vision Pro ile izlenebilecek.

16. JPEG XL Desteği

Son söylentilere göre iPhone 16, JPEG XL formatını destekleyecek. JPEG’den daha iyi sıkıştırma oranları ve görüntü kalitesi sunan JPEG XL, mobil cihazlarda ek donanım hızlandırmasına gerek kalmadan çalışabiliyor. Bu yeni format sayesinde video dosya boyutları 3 kata kadar küçültülebilecek ve depolama alanımızdan tasarruf edebileceğiz.

Son Düşünceler

“Glow Time” etkinliğine günler kala, iPhone 16 heyecanı giderek artıyor. Her ne kadar her yıl yapılan değişiklikler bir önceki yıla göre daha küçük olsa da, Apple’ın yeni iPhone’larda bizlere neler sunacağını merakla bekliyorum. Özellikle de yeni pazarlama terimlerini duymak için sabırsızlanıyorum! Peki siz ne düşünüyorsunuz? Yeni bir iPhone almayı düşünüyor musunuz? Eğer öyleyse, hangi modelden geçiş yapacaksınız?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz