Ana Sayfa Apple Apple’ın başı yine dertte!

Apple’ın başı yine dertte!

0

Apple, iOS’ta varsayılan tarayıcıyı değiştirmeyle ilgili bir kullanıcı arayüzü sorunu nedeniyle İngiltere Rekabet ve Piyasalar Kurumu’nu (CMA) yanılttığı iddialarını reddetti. Ancak Open Web Advocacy, Apple’ın CMA’i yanlış yönlendirdiğine dair kanıtlar olduğunu öne sürüyor.

Apple’ın başı yine dertte: büyük iddialar!

Tartışmanın merkezinde, Safari varsayılan tarayıcı olarak ayarlanmışsa, iOS’ta kullanıcıların varsayılan tarayıcılarını değiştirmelerini zorlaştıran aldatıcı bir tasarım uygulaması olduğu iddiası yer alıyor. İlk olarak 2024 Mart ayında gündeme gelen ve aralarında Ars Technica ve CMA’in de bulunduğu birden fazla kaynak tarafından bağımsız olarak doğrulanan sorun, Apple’ın Safari varsayılan olarak ayarlandığında varsayılan tarayıcıyı değiştirme seçeneğini gizlemesiyle ilgiliydi. Chrome ve Firefox gibi diğer tarayıcılar, varsayılan olup olmadıklarına bakılmaksızın seçeneği göstermeye devam ederken, Apple’ın bu tutumu eleştirilmişti. Bu davranış daha sonra bir iOS güncellemesinde düzeltildi.

Ancak Apple, CMA’e verdiği resmi yanıtta böyle bir sorunun hiçbir zaman var olmadığını iddia etti. 1 Ağustos 2024 tarihli yanıtta, varsayılan tarayıcıyı değiştirme seçeneğinin gizli olduğuna dair iddiaların doğru olmadığını belirten Apple, “Bu doğru değil. Kullanıcı Safari’yi varsayılan olarak ayarladığında, Safari sekmesindeki varsayılan tarayıcı uygulaması ayarı açıkça görülebilir” dedi. Bu açıklama, medya kuruluşlarından ve sektör uzmanlarından gelen ekran görüntüleri, videolar ve diğer kanıt biçimleriyle desteklenen iddialara rağmen, CMA ve diğerleri tarafından bildirilen davranışın iOS’ta hiç mevcut olmadığını iddia ediyor.

iPhone 16 Pro serisinde depolama alanı artabilir!

Apple, Ağustos ayındaki cevabındaki iddiasının bu bulgularla nasıl örtüştüğüne dair bir açıklama yapmadı. Bu da, şirketin iç süreçlerinin ifadelerinin doğruluğunu doğrulayamadığı veya durumu aktif olarak küçümsemeye çalıştığı sorularını akıllara getiriyor. Konunun yasal sonuçları olabilir. İngiltere yasalarına göre, CMA gibi bir düzenleyici kuruluşa yanlış veya yanıltıcı bilgi vermek cezai suç olarak değerlendirilebilir. CMA, soruşturma altındaki şirketler tarafından yapılan iddiaları doğrulamak için belgeler, dahili yazışmalar ve diğer kayıtları talep etme yetkisine sahip. Apple’ın yanlış veya eksik bilgi verdiği tespit edilirse, para cezaları da dahil olmak üzere cezalarla karşı karşıya kalabilir.

Apple ise yaptığı son açıklamada, Open Web Advocacy’nin Apple’ın Rekabet ve Piyasalar Kurumu’nu (CMA) yanılttığı yönündeki iddiasının doğru olmadığını söyledi. Apple, CMA’e, söz konusu tarayıcı ayarının tasarımının yeni bir yazılım güncellemesinde değiştirildiğini bildirdiğini söyledi. Tasarımın, kullanıcıları üçüncü taraf tarayıcıları varsayılan olarak ayarlamaktan caydırmak amacıyla asla yapılmadığı belirtildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz