Ana Sayfa Apple iPhone 16’nın maliyeti ne kadar olacak?

iPhone 16’nın maliyeti ne kadar olacak?

0

Apple’ın yeni nesil iPhone 16 serisi, 20 Eylül’de piyasaya sürülmesi bekleniyor. Hızla gelişen akıllı telefon pazarında rekabet edecek olan yeni modeller, önceki yıllara kıyasla bazı dikkat çekici yükseltmelerle fiyat değişikliklerine uğrayabilir mi? Her yeni iPhone modeli yeni özellikler ve donanım yükseltmeleriyle gelir, ancak Apple genellikle perakende fiyatlarını artırmaz. Ancak, artan rekabetçi akıllı telefon pazarı, olası tedarik zinciri kesintileri ve diğer küresel ekonomik zorluklar nedeniyle bu yıl durum değişebilir.

iPhone 16’nın maliyeti ne olacak?

Geçen yıl bir iPhone’un toplam bileşen maliyeti için rekor bir yüksekliğe tanık oldu ve bu durum gelecekte neler olabileceğinin habercisi olabilir. Bir rapora göre, geçen yılki iPhone 15 modellerinin üretimi, önceki iPhone 14’ten daha pahalıya mal oldu. Örneğin, iPhone 15 Pro Max’in Apple’a 558 dolara mal olduğu tahmin ediliyor; bu, 2022’de piyasaya sürülen iPhone 14 Pro Max modeline göre %12’lik bir artış.

iPhone 15 serisindeki diğer modeller de maliyet artışlarından etkilendi. Standart iPhone 15’in bileşenleri toplamda 423 dolar oldu; bu, iPhone 14’e kıyasla %16’lık bir artış. iPhone 15 Plus’ın 442 dolar olduğu hesaplandı, bu da önceki modele göre %10’luk bir artış, iPhone 15 Pro ise %8 artarak 523 dolara çıktı.

Yeni iPhone kılıflarının rengi belli oldu!

Artışa rağmen Apple, geçen yıl iPhone 15 modellerinin perakende fiyatlarını artırmadı. Ancak, Tokyo merkezli araştırma şirketi Fomalhaut Techno Solutions, şirket artan üretim maliyetlerinin etkisini absorbe etmeye devam ederse, Apple’ın kârının etkileneceğine inanıyor. Bu da Apple’ın bu yılki iPhone 16 serisinin perakende fiyatlarını artırmayı seçebileceği anlamına geliyor. Fiyat artışıyla ilgili spekülasyonlar, Apple zekasını desteklemek için gereken donanım bileşenlerindeki artıştan da kaynaklanıyor. Apple’ın standart iPhone 16 modellerindeki RAM’i, önceki sürümlerdeki 6 GB’tan 8 GB’a çıkarması bekleniyor.

Öte yandan Apple, artan yaşam maliyetinin yanı sıra Asya’daki son pazar zorlukları nedeniyle satışların düşmesiyle karşı karşıya kalırken, fiyatları artırma konusunda temkinli davranacaktır. Örneğin, Çin’deki iPhone 15 satıcıları, stokları eritmek için promosyon indirimlerine giderek daha fazla bağımlı hale geldi; bu da Apple’ın en yeni iPhone neslinin Çin’de önceki modellerle aynı popülerliğe ulaşmakta zorlandığını gösteriyor. Ek olarak, iPhone 16’nın tasarımının önemli ölçüde değişmesi beklenmiyor, bu da bir fiyat artışını haklı çıkarmayı daha da zorlaştırıyor.

Apple ayrıca, Çin’in ötesinde üretimi çeşitlendirmek amacıyla iPhone 16 Pro modellerini ilk kez Hindistan’da seri üretiyor ve bu da potansiyel olarak maliyet tasarrufu sağlayabilir. The Economic Times’ın haberine göre, iPhone üreticisinin Pro modellerini Hindistan’da üreterek üretim masraflarını %10 oranında azaltması bekleniyor. Ancak, bu tasarruflara rağmen, tüketiciler vergiler ve bileşen maliyetleri perakende fiyatlarını sabit tutabileceğinden daha düşük fiyatlar görmeyebilir.

Apple’ın yeni nesil iPhone modelleri için hangi fiyatları belirleyeceğini kesin olarak bilmiyoruz. Ancak, standart iPhone 16 modelinin başlangıç fiyatı değişmezse (799 dolar), 2020’de piyasaya sürülen iPhone 12 ile aynı başlangıç fiyatına sahip olacağını belirtmekte fayda var. Bununla birlikte Apple, tıpkı geçen yıl iPhone 15 Pro Max’te yaptığı gibi, müşterileri esasen daha fazla ödeme yapmak zorunda bırakmak için belirli konfigürasyon seçeneklerini kaldırabilir.

iPhone 15’in piyasaya sürülmesinden önce, iPhone 15 Pro Max’in iPhone 14 Pro Max’in 1.099 dolarlık baz fiyatından 1.199 dolara yükseltilmiş bir başlangıç fiyatına sahip olabileceğine dair spekülasyonlar dolaşıyordu. Bu tahmin kısmen doğru çıktı, ancak beklenenden farklı bir nedenle. Apple fiyatı doğrudan artırmadı; bunun yerine Pro Max modeli için en düşük depolama seçeneği olan 128 GB’ı kaldırdı. Sonuç olarak, iPhone 15 Pro Max artık 1.199 dolar fiyatla 256 GB depolama alanıyla başlıyor; bu, Apple’ın daha önce 256 GB iPhone 14 Pro Max için aldığı ücretle aynı. Dolayısıyla gigabayt başına fiyat önceki nesille aynı kalsa da, giriş fiyatı arttı.

Apple, iPhone 16 Pro için de aynı stratejiyi benimseyebilir. Yeni bir TrendForce raporuna göre, Apple bu kez hem iPhone 16 Pro hem de iPhone 16 Pro Max’i minimum 256 GB depolama alanıyla sunacak ve daha küçük Pro modelinde ilk kez 128 GB başlangıç seçeneğini kaldıracak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz