Avrupa’nın en yüksek mahkemesi, Apple’ın İrlanda vergi davasıyla ilgili yaptığı son temyiz başvurusunu reddetti ve Cupertino merkezli şirket davayı kaybetti. Karara göre Apple, İrlanda hükümetine 13 milyar avro tutarında vergi ödemek zorunda. Bu karar, Apple ve İrlanda hükümetinin bir tarafta, Avrupa Birliği’nin ise diğer tarafta olduğu sekiz yıllık bir hukuk mücadelesini sona erdiriyor.
Apple, AB’den büyük bir ceza daha aldı
Apple, tüm Avrupa’daki satış gelirlerini İrlanda’daki Avrupa genel merkezi aracılığıyla yönlendiriyordu. Apple’ın burayı seçmesinin nedeni, ülkenin diğer AB ülkelerine kıyasla zaten %12,5 gibi son derece düşük bir kurumlar vergisi oranına sahip olması ve İrlanda hükümetinin iPhone üreticisinin daha da az vergi ödemesini sağlayan özel düzenlemelerle anlaşmayı daha da cazip hale getirmesiydi.
2016 yılında AB, bu düzenlemelerin yasadışı olduğuna karar verdi. Yasayı çiğnediği tespit edilen Apple değil, İrlanda hükümetiydi, ancak düzenlemenin yasal olmaması, Apple’ın tahsil edilmesi gereken vergileri borçlu olduğu anlamına geliyordu. Hem Apple hem de İrlanda hükümeti temyize gittiği için, Apple’ın mahkeme savaşının sonucuna kadar parayı bir emanet hesabına yatırması konusunda anlaşmaya varıldı. Apple ilk temyizini kazandı, hakimler AB’ye Apple’a ekonomik bir avantaj sağlandığının kanıtlanmadığını söyledi, ancak AB geçtiğimiz yılın Eylül ayında daha yüksek bir mahkemeye temyiz başvurusunda bulundu.
İşte iPhone 16 Pro Max ve Samsung Galaxy S24 Ultra karşılaştırması!
Avrupa Adalet Divanı -blokun en yüksek mahkemesi- önceki temyiz kararını bozarak ilk kararın doğru olduğuna hükmetti. Bu, 2020’de öngördüğümüz sonuçtu. Avrupa Adalet Divanı, “Adalet Divanı konuyla ilgili nihai kararı veriyor ve Avrupa Komisyonu’nun 2016 tarihli kararını onaylıyor: İrlanda, Apple’a İrlanda’nın geri alması gereken yasadışı yardım sağladı” dedi. Apple ise sonuçtan hayal kırıklığına uğradığını söyledi.
Apple yaptığı açıklamada, “Bu dava hiçbir zaman ne kadar vergi ödediğimizle ilgili değil, hangi hükümete ödemekle yükümlü olduğumuzla ilgiliydi. Faaliyet gösterdiğimiz her yerde her zaman tüm vergilerimizi ödüyoruz ve hiçbir zaman özel bir anlaşma olmadı.” dedi.
Apple, “Avrupa Komisyonu, kuralları geriye dönük olarak değiştirmeye ve uluslararası vergi yasasının gerektirdiği gibi gelirimizin ABD’de zaten vergiye tabi olduğunu görmezden gelmeye çalışıyor. Genel Mahkeme daha önce olguları incelediği ve bu davayı kesin olarak iptal ettiği için bugünkü karardan hayal kırıklığına uğradık” diye ekledi.
İrlanda hükümeti, şimdi parayı emanet hesabından kendi kasasına aktaracağını söyledi. Çok uluslu şirketlerin vergi muamelesi konusunda küresel kurallar üzerinde anlaşarak bu tür davaların gelecekte yaşanmaması umuluyor. 2019 yılında, 137 hükümet tüm dünyada uygulanacak ortak kurallar üzerinde anlaşmaya varmak için çalışmalara başladı. Apple CEO’su Tim Cook da bu yaklaşıma destek verdiğini dile getirdi.