Ana Sayfa Haberler İşte iPhone 16 serisindeki en önemli kamera yenilikleri!

İşte iPhone 16 serisindeki en önemli kamera yenilikleri!

0

Apple, dün gerçekleştirdiği sunumda yeni iPhone 16 serisine daha sonra gelecek olan yeni Apple Intelligence özelliklerini ön plana çıkarırken, kamera cephesinde de büyük haberler vardı. Bu haberler, fotoğrafçılık alanındaki birçok yeniliğin dört modelin tamamına gelmesiyle birlikte, Pro ve Pro Max modellerine kıyasla standart veya Plus modellerini satın alma eğiliminde olanlar için iyi haber niteliğindeydi.

iPhone 16 serisinde en öne çıkan kamera yenilikleri!

Dün duyurulan en büyük yeni kamera özelliği Kamera Kontrolüydü. Yeni bir donanım düğmesi bekliyorduk ve bağımsız kameralar tarafından sunulan yarı basma işlevini sunması bekleniyordu, ancak beklediğimizden fazlasını aldık. İlk olarak, bu yarı basma işlevi. Çok yaygın bir fotoğraf tekniği, öncelikle otomatik odaklama ve pozlama ölçüm sistemlerinin ölçümlerini konudan aldığından emin olmak için konuyu kadraja ortalamak, odak ve pozlamayı kilitlemek için deklanşöre yarı basmak ve ardından çekimi yeniden kadraja almaktır.

Örneğin, burada da aynısını yaptım, yeniden kadraja almadan önce gelinin yüzüne yarı bastım. Bu olmadan, otomatik odaklama varsayılan olarak arkasındaki duvara kilitlenirdi, çünkü burası çerçevenin merkezinde yer alıyor. Bu, akıllı telefonlarla çekim yaparken odaklanmanın kaçırılmasının çok yaygın bir nedenidir. Odak noktasını değiştirmek için konuya dokunabilmenize rağmen, bu yarı basmaktan çok daha yavaş ve beceriksizdir.

Yeni Apple Watch modellerinin şarj süresi karşılaştırıldı!

Daha önce de söylediğim gibi, bu işlevi iPhone’a getirmek oldukça önemli bir şey. Ancak Kamera Kontrolü bize bundan daha fazlasını sunuyor. Yarı basma özelliğine ek olarak, çift yarı basma özelliği de var. Bu, yakınlaştırma ile başlayan bir seçenekler menüsünü ortaya çıkarıyor. Sadece parmağımızı deklanşör düğmesinin yüzeyindeki dokunmaya duyarlı panelde sola veya sağa kaydırarak yakınlaştırabilir veya uzaklaştırabiliriz.

Bu da oldukça önemli bir şey, çünkü parmağımızı olduğu yerde tutup oradan yakınlaştırmak, iPhone ekranındaki yakınlaştırma kontrollerine dokunmak veya kaydırmaktan çok daha hızlı ve kolay. Özellikle video için bu, gece ile gündüz kadar fark yaratabilir. Yılın başlarında iPhone için bir donanım odaklama ve yakınlaştırma halkasına sahip olmayı çok istediğimi söylemiştim ve Apple bana bir halka vermemiş olsa da, istediğim işlevi verdi. Umarım bu, video çekerken aradığım düzgün yakınlaştırma kontrolünü sağlar.

Ama iş bununla da bitmiyor. Aynı çift yarı basma eylemi, alan derinliğini değiştirmek için (yapay) diyafram açıklığı, çekimi aydınlatmak veya karartmak için pozlama telafisi ve çekim yaparken filtreleri önizlemenizi sağlayan fotoğraf stilleri gibi diğer kontrolleri seçmenize olanak tanır. Yılın ilerleyen günlerine kadar temel yarı basma işlevine sahip olamayacağız ve YouTuber Dave2D, diğer özellikleri kullanmanın biraz öğrenme eğrisi gerektirdiğini belirtiyor, ancak bunları denemek için gerçekten sabırsızlanıyorum.

Standart modellere yeni gelen özellik ise 48MP Fusion modu. Modellerin hiçbirinde fiziksel bir 2x telefoto lens bulunmamasına rağmen, Fusion sisteminin sağladığı şey 1x görüntüye kırpma yaparak 24MP 2x fotoğraf elde etmektir. iPhone aslında birden fazla 48MP fotoğraf çeker ve ardından bunları mümkün olan en iyi çekimi elde etmek için bazı karelerden ayrıntıları, bazılarından gölgeleri, diğerlerinden de vurguları alan tek bir 24MP görüntüde birleştirir. Her şey 48MP bir sensörle başladığı için, 12MP bir sensör kullanmaya kıyasla kırpma yaparken çözünürlükten ödün vermiyorsunuz.

Bu özellik, iki Pro modele özeldir ve Ultra Geniş kameraya ana kamerada kullanılanla aynı çözünürlüğü getirir. Bu, hem geniş hem de makro çekimler için kullanılan kamera olduğundan, bu, önemli ölçüde daha iyi kalite ile sonuçlanmalıdır. Buradaki tek hayal kırıklığım, lensin ana lensin f/1.78’ine kıyasla hala f/2.2 olması. Bu çok büyük bir fark gibi gelmese de, mevcut iPhone 15 Pro Max’imde düşük ışık performansında fark edilir bir fark var, ancak daha iyi sensörün burada yardımcı olması mümkün – bu, test edeceğim özel şeylerden biri.

Artık dört model de uzamsal fotoğraflar ve videolar çekebiliyor. Vision Pro sahibi çok az olsa da, gelecekte daha uygun fiyatlı Apple Vision kulaklıklar alacağız, bu nedenle düğün, yeni doğan bebek vb. gibi gerçekten önemli anıları çekiyorsanız, bazı uzamsal çekimler ekleyerek geleceğe yönelik bir hazırlık yapmak isteyebilirsiniz.

Ayrıca, Uzamsal Video’yu görüntüleyebilen tek cihaz Vision Pro değil; 439 dolar gibi çok daha uygun bir fiyata sahip olan Viture One XR gözlükleri de bunu yapmanıza olanak tanıyor. İki Pro modeli de daha dramatik ağır çekim görüntüler için 120 fps’ye kadar Dolby Vision 4K videoyu destekliyor.

Apple bazen “stüdyo kalitesi” gibi terimleri biraz gevşek kullanıyor, ancak Apple Silicon MacBook Pro modellerinden herhangi birinde yerleşik mikrofonları kullanan herkes, şirketin gerçekten de yerleşik mikrofonlarla kaydedildiğini asla hayal edemeyeceğiniz bir kalite sunabileceğini zaten biliyordur, bu yüzden burada da aynı numarayı başardığına inanmaya meyilliyim.

Son olarak Apple, iPhone’un ön plandaki sesleri arka plan sesinden ayırabildiği ve bununla nasıl başa çıkacağınıza dair size seçenekler sunduğu yeni bir ses miksajı özelliğini de gösterdi. Bu, ön plandaki sesleri izole etme olanağını içerir, ancak aynı zamanda farklı çekim türleri için ses katmanlarını farklı şekillerde karıştırma olanağı da sunar.

Apple’ın özenle seçilmiş Sinematik Video görüntüleri ile gerçek hayattaki tipik sonuçlar arasındaki zıtlığı göz önünde bulundurarak, bunu deneyene kadar kararımı erteleyeceğim – ancak bir akıllı telefonda bu yönde adımlar atmak bile oldukça akıl almaz. Peki yeni kamera özelliklerinden hangisi sizi en çok heyecanlandırıyor? Lütfen düşüncelerinizi yorumlarda paylaşın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz