Ana Sayfa Apple Apple, gizlilik vaatlerini yerine getirecek mi?

Apple, gizlilik vaatlerini yerine getirecek mi?

0

Apple, 2020 yılında macOS Big Sur’u piyasaya sürdükten kısa bir süre sonra büyük çaplı sunucu kesintileriyle karşı karşıya kalmıştı. Bu kesintiler, macOS kurulumlarını, iMessage’i, Apple Pay’i ve en önemlisi de noter onay hizmetini etkilemişti. Bu durum, kullanıcıların uygulamaları açarken büyük sorunlar yaşamasına neden olmuş ve Apple’ın Mac’te uygulama doğrulamasını ele alma biçimindeki bir kusuru ortaya çıkarmıştı.

Apple, gizlilik vaatlerini yerine getirebilir mi?

Konuyu biraz açacak olursak, Mac’iniz bir uygulama başlattığınızda birkaç doğrulama kontrolü yapar. Bu kontrollerden biri, uygulamanın kötü amaçlı yazılım olmadığını doğrulamak, diğeri ise uygulamayla ilişkilendirilmiş geliştirici sertifikasının hala geçerli olduğundan emin olmak içindir. Bu kontroller, kullanıcıları güvende tutmak için tasarlanmıştır ve genellikle uygulama noter onayı olarak adlandırılır.

Normalde, Mac’inizi çevrimdışı kullanıyorsanız, kontroller başarısız olur ve uygulamanız her zamanki gibi başlar. Ancak, bu sunucu kesintisi meydana geldiğinde, macOS başarısız olmak yerine sunucuları kontrol etmeye çalışmaya devam etti ve bu da uygulamaların başlatılmasının çok uzun sürmesine neden oldu.

Bu olaydan sonra Apple, kullanıcıların çevrimiçi noter onay kontrollerini tamamen devre dışı bırakmasına olanak tanıyan bir seçenek de dahil olmak üzere sorunları gidermek için bazı değişiklikler yapacağını duyurmuştu. Değişikliklerin 2021’den itibaren kullanıma sunulması gerekiyordu.

Apple, bu iyileştirmeleri başlangıçta duyurmuştu çünkü şirketin noter onay sürecini, insanların hangi uygulamaları kullandığına dair veri toplamak için kullanıp kullanmadığı konusunda endişeler vardı. Şirket, bunun böyle olmadığı konusunda güvence vermiş ve bir destek belgesinde yapacakları bazı değişiklikleri vurgulamıştı.

iPhone 16 Pro Max ve Samsung Galaxy S24’ün kameraları karşılaştırıldı!

Apple, söz verdiği değişikliklerden bazılarını gerçekleştirdi ve IP adreslerinin toplanmasını durdurdu. Ayrıca Geliştirici Kimliği sertifikası kontrolleri için yeni bir şifreli protokol oluşturdu. Ancak, çevrimiçi noter onay kontrollerini tamamen devre dışı bırakma seçeneğinin ne zaman yayınlanacağına dair herhangi bir açıklama yapılmadı. Dahası, destek belgesinde özellikle bu konuyla ilgili tüm ifadeler geçtiğimiz yıl içinde tamamen kaldırıldı.

Geliştirici Jeff Johnson da blogunda bu duruma dikkat çekti. Apple, kullanıcıların herhangi bir çevrimiçi güvenlik kontrolü olmadan uygulamaları başlatmalarına olanak tanıyan planlarını rafa kaldırmış gibi görünüyor. Kullanıcıların noter onay kontrollerini devre dışı bırakmasına izin vermek, şüphesiz büyük bir gizlilik kazanımı olurdu ve Mac’inizin gerçekten sizin bilgisayarınız olmadığı yönündeki tartışmaları da ortadan kaldırırdı.

Apple, sunucu kesintilerinin gelecekte uygulamaların düzgün bir şekilde başlatılmasını engellememesini sağlamak için muhtemelen macOS’ta başka temel değişiklikler yaptı. Yine de, söz verilen noter onayını devre dışı bırakma seçeneğinin nihayet yayınlanması oldukça memnuniyet verici olacaktır. Apple’ın bu konudaki planını açıklaması gerekiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz