Ana Sayfa Apple Apple’ın çip tedariği risk altında olabilir! Peki neden?

Apple’ın çip tedariği risk altında olabilir! Peki neden?

0

ABD Ticaret Bakanlığı, Apple’ın çip üreticisi TSMC’nin, Huawei’ye akıllı telefon ve yapay zeka çipleri tedarik ederek ABD’nin Çin’e yönelik yaptırımlarını ihlal edip etmediği konusunda bir soruşturma yürütüyor. Soruşturma kısmen Huawei’nin iPhone’larla rekabet etmeye devam etme konusundaki şaşırtıcı yeteneği tarafından tetiklendi.

Apple’ın çip tedariği risk altında!

Huawei’nin akıllı telefonları, yalnızca Çin’de değil, dünya çapında iPhone’larla güçlü bir şekilde rekabet ediyordu. Bu durum, ABD hükümeti Çin’e yaptırımlar uygulayarak ABD şirketlerinin ülkeye ileri teknoloji ihraç etmesini yasakladığında sona erdi. Bu yasaklar arasında ABD yapımı 5G çipleri de vardı ve 5G’siz birinci sınıf bir akıllı telefon piyasaya sürülemeyeceği için, bu durum Huawei’nin rekabet etme yeteneğini etkili bir şekilde sona erdirdi.

Ancak Huawei, 2023 yılında 5G içeren Mate 60’ı piyasaya sürdüğünde işler değişti. Çinli şirketlerin çipleri üretmek için gereken teknolojiye sahip olmadığı düşünüldüğünde, bunun nasıl mümkün olduğunu kimse anlayamadı. Hatta ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı bile bu şaşırtıcı gelişme hakkında yorum yaptı.

Apple Watch, en hızlı şekilde nasıl şarj edilir?

Bu durum, soruşturmaya yol açan ABD yaptırımlarının ihlal edildiğine dair güçlü bir şüphe yarattı. The Information sitesinin haberine göre, Apple’ın çip üreticisi TSMC’nin, ABD yapımı ekipmanları kullanarak Huawei’ye 5G ve yapay zeka çipleri tedarik ettiği şüphesi var.

Eğer çipler gerçekten TSMC’den geliyorsa, siparişlerin aracı şirketler adına verilmiş olması muhtemel. Ancak çip üreticisinin, son kullanıcının kimliğini belirlemek için gerekli özeni göstererek kontrol etme yükümlülüğü bulunuyor. Soruşturma, TSMC’nin bunu yapıp yapmadığını belirleyecek.

Eğer TSMC’nin yükümlülüklerine uymadığı tespit edilirse, gelecekte Apple çipleri üretme kabiliyetini etkileyecek cezalarla karşı karşıya kalabilir. Bu cezalar arasında para cezası veya TSMC’nin ABD teknolojisine erişimini geçici olarak kısıtlamak gibi daha ağır yaptırımlar da yer alabilir. TSMC ise uygunluk sistemlerinin olduğunu ancak soruşturmaya tam olarak iş birliği yaptığını ve kendi kontrollerinin başarısız olup olmadığını belirlemek için kendi önlemlerini aldığını söyledi.

Huawei’ye 5G çipleri tedarik etmek için ABD yaptırımlarını birinin çiğniyor olması, başından beri en olası senaryo gibi görünüyordu. Apple’ın elbette bu olayla hiçbir ilgisi yok, ancak TSMC’nin suçlu bulunması durumunda sonuçlarından etkilenebilir. Umarız ABD Ticaret Bakanlığı bu noktada ABD’nin çıkarlarını göz önünde bulundurur ve cezaları para cezasıyla sınırlandırır. Ancak hükümetlerin bu tür durumlarda her zaman mantıklı davrandığını söyleyemeyiz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz