Apple, Endonezya’daki iPhone 16 yasağına yanıt olarak, ülkeye yaptığı üretim yatırımlarını on kat artırmayı teklif etti. Endonezya hükümeti, Cupertino merkezli şirketin vaat ettiği yatırımları yerine getirmediği gerekçesiyle agresif bir şekilde yanıt verdi ve Apple, durumu çözmek için oldukça istekli görünüyor. Endonezya hükümeti, Hindistan’da başarıyla uygulanan bir stratejiyi izledi ve Apple’ın ülkede ürünlerini serbestçe satabilmesi için bazı üretim faaliyetlerini burada kurmasını talep etti.
Apple, bu ülkedeki yatırımlarını artırıyor
Hindistan’da, Apple’ın çevrim içi ve fiziksel perakende mağazalarını açabilmesi için önemli miktarda iPhone montaj operasyonu kurması gerekiyordu. Bu hamle sonucunda Hindistan, Apple için Çin’den sonraki ikinci büyük üretim merkezi haline geldi. Endonezya’da ise Apple, 109 milyon dolar değerinde bir yatırım yapmayı, özellikle ülkeye geliştirici akademileri kurmayı önerdi. Ayrıca, önümüzdeki iki yıl içinde 10 milyon dolar yatırım yapmayı taahhüt etti. Ancak hükümet, Apple’ın geliştirici harcama hedefini tutturamadığını belirterek yalnızca 95 milyon dolar harcandığını söyledi. Bunun üzerine hükümet, iPhone 16 modellerinin satışını yasakladı. Aynı sebeple Google Pixel telefonlarının satışı da yasaklandı.
Apple, şimdi Endonezya hükümetine, yerel üretime yapacağı yatırımı 10 milyon dolardan 100 milyon dolara çıkarma teklifinde bulundu. Bu öneri, Apple’ın Güneydoğu Asya’nın en büyük ekonomisine iki yıl içinde yaklaşık 100 milyon dolar yatırım yapmayı vaat ettiği anlamına geliyor. Apple’ın önceki yatırım planı, Bandung şehrinde bir aksesuar ve bileşen üretim fabrikası kurmayı içeriyordu. Ancak yeni plan, Foxconn’un Endonezya’da iPhone ve iPad montaj tesisleri kurması ya da diğer tedarik zinciri ortaklarının Apple cihazları için bileşen üretmesi gibi seçenekleri içerebilir. Hükümet, son dönemde bu tür bir yaklaşımın kabul edilebilir olduğunu belirtti.
iPhone üreticisi, işe alımlarda ayrımcılık mı yapıyor?
Apple, bu yatırımla, Endonezya’nın 278 milyonluk tüketici pazarına, özellikle 44 yaş altındaki teknolojiyle ilgili bilgisi yüksek genç nüfusuna erişim sağlamayı hedefliyor. Bu durum, Apple’ın ülke pazarına girmeye yönelik geçmişteki benzer yatırımları hatırlatıyor; 2017’de de benzer bir garanti yatırımı yaparak iPhone satış hakkını güvence altına almıştı.